În ultimul al, stând datorită (din cauza?) pandemiei la domiciliu am început să ne preocupăm din ce în ce mai mult de casă și grădină.

Am început să ne uităm la documentare despre aranjatul locuinței, să navigăm pe bloguri de specialitate, să intrăm pe site-uri frecvent ce oferă decorațiuni inedite pentru casă și sortimente occidentale de produse din categoria mobilă de grădină.

Iată doar vreo câteva idei despre cum poți să îți personalizezi căminul în așa fel încât să te simți bine acasă chiar dacă vor mai urma perioade de izolare la domiciliul până în 2024, așa cum ne sperie unii de luni bune.

1. Perdele destinate balconului

Nu este atât de dificil să alegi perdele pentru camera de zi, dormitor, bucătărie și chiar baie, deoarece, ferestrele nu sunt diferite în aceste încăperi chiar așa de mult

Dar dacă decizi să vrei o cameră privată, cum ar fi de exemplu un birou acasă sau o zonă de relaxare amenajată pe balcon și trebuie ca să te protejezi de lumina soarelui prea puternică sau de ochii trecătorilor ce faci? Ferestrele sunt mari aici, uneori acoperă întregul „perete”, deci va trebui ca să alegi niște perdele de dimensiuni la fel de mari (ca lungime), care să filtreze lumina, dar să nu o obtureze definitiv. Ele trebuie să se dea unor la o parte dacă îți dorești acest lucru și să te ascundă la nevoie.

2. Rulouri pentru balcon

O opțiune excelentă care arată elegant, protejează de soare și nu ocupă mult spațiu sunt niște rulouri pe post de înlocuitoare de perdele sau draperii. Acestea pot fi rulate într-o rolă compactă atunci când vrei mai multă lumină solară și trase în siguranță până jos, atunci când ai nevoie de protecție solară sau intimitate. În plus, pot fi atașate la ferestre de jos în sus, pe exterior (ca niște obloane), pentru a nu interfera deloc cu deschiderea ferestrei.

3.  Dulapuri glisante în bucătărie sau debara

Cea mai simplă soluție este să folosești dulapuri cu uși glisante sau extensibile. Acestea nu ocupă mult spațiu în interiorul bucătărie sau debara și, atunci când dulapul, obții imediat acces la tot ceea ce se află în interior. În același timp, ai întotdeauna o vedere perfectă pe toate rafturile

4. Aparate electrocasnice încorporate

Pentru un aspect mai elegant și economie de spațiu, utilizează pe cât posibil electrocasnice încorporate. Când o mașină de spălat vase, aragaz și chiar un frigider sunt încorporate în mobilierul de bucătărie, acestea arată mult mai organizat și mai atractiv decât pe post de elemente individuale. 

5. Atașează lucrurile la uși (pe partea internă sau externă, după caz)

Articolele mici și plate pot fi așezate pe interiorul ușilor dulapului. De exemplu, agață în bucătărie plăcile de tocat, capacele pentru oale și tigăi și alte lucruri de care ai nevoie și le poți scoate rapid la momentul oportun.

6. Folosește cu încredere magneții de diferite forme

Cele mai citite articole

Lipește magneți pe fundul borcanelor cu condimente și agață o placă magnetică mare pe perete, astfel încât să poți așeza cu ușurință toate mirodeniile într-un singur loc. Acestea nu vor mai ocupa spațiu pe masă și, în același timp, totul va fi la vedere și la îndemână.

7. Căsuța din copac

În copilărie visai să îți construiești o casă în copac și să trăiești acolo fără să te întorci în casă?

Acum ești adult și dacă ai o grădină cu un copac solid de ce nu le-ai construi un asemenea loc de joacă micuților tăi?

Mai mult decât atât, există firme care construiesc case în copac și pentru oamenii mari, unde proprietarii să se odihnească. Sunt ideale dacă ai o locuință la curte în mediul rural.

Se folosește trunchiul unui copac solid și se atașează pe ramurile groase suporturi speciale. Pentru a facilita ridicarea într-o astfel de casă de copaci, unii folosesc scări în spirală sau chiar realizate din funii speciale. Copiilor le plac totuși cel mai mult aceste case.

8. Un iaz mic în grădină

Cum să echipezi un mic iaz decorativ în grădină la țară?

Poți face un iaz cu o formă neobișnuită, dar ține seama cp formele naturale arată mai bine decât formele prea matematic trasate. Pe mal poți planta flori, trestii, poți așeza pe mal pietre mari sau mici de râu. 

Alte câteva idei pentru iazurile mici: poți face o mică fântână în centrul iazului, imitând un izvor natural sau o cascadă. De asemenea, poți planta plante acvatice, precum ar fi nuferi sau crini de baltă, în iazul în sine. Pe mal poți pune scaune de ratan sau o bancă pentru a admira peisajul rezultat.

9. Gard  original la casa de vacanță

Dacă nu te temi să atrageți atenția asupra locuinței tale de vară, atunci de ce să nu decorezi creativ gardul casei?

Tot ce ai nevoie sunt niște culori pentru lemn strălucitoare (pentru exterior) și o idee originală.

Cea mai ușoară opțiune este să vopsești gardul uni în roșu, albastru, verde, galben, portocaliu, roz sau orice altă nuanță pe care o preferi. Poți picta în două culori, alegându-le pe cele care se potrivesc bine între ele, de exemplu, verde deschis și galben sau albastru și roz sau, de ce nu, poți colora un gard de lemn în toate culorile curcubeului.

10. Verandă de țară cu gard alb de separare

Ce zici de o verandă este că este împărțită în două jumătăți, astfel încât întreaga familie să se poată relaxa aici: în timp ce unii iau masa și discută, alții se pot relaxa în colțul de relaxare cu o carte sau butonând un laptop. Un gard vopsit în alb va separa cele două zone. 

Cele mai citite articole