Într-o eră în care cerințele de energie devin tot mai complexe și impactul asupra mediului este o preocupare crescândă, sistemul fotovoltaic on-grid reprezintă o soluție inovatoare și eficientă pentru satisfacerea nevoilor noastre energetice. Aceste sisteme de captare a energiei solare aduc cu sine numeroase beneficii. În acest articol, vom explora trei caracteristici esențiale ale sistemelor fotovoltaice on-grid.  

Ce este un sistem fotovoltaic on-grid?

Un sistem fotovoltaic on-grid este direct conectat la rețeaua electrică publică. Acest tip de sistem se alimentează cu energie electrică atât din energia solară captată, cât și din rețeaua electrică, asigurând astfel un flux constant de energie.

Mecanismul de funcționare al unui sistem fotovoltaic on-grid este destul de simplu. Panourile solare captează energia solară și o transformă în energie electrică printr-un proces numit efect fotovoltaic. Această energie este apoi transmisă rețelei electrice publice prin intermediul unui invertor, care transformă energia electrică continuă (DC) produsă de panourile solare în energie electrică alternativă (AC), compatibilă cu rețeaua electrică și cu aparatele electrice din clădire. Vezi aici sistemul fotovoltaic on-grid de 12 kWp Huawei cu toate componentele necesare pentru punerea sa în funcțiune.  

3 caracteristici esențiale ale sistemelor fotovoltaice on-grid

Sistemele fotovoltaice on-grid reprezintă o soluție de energie verde eficientă și rentabilă. Iată principalele 3 caracteristici ale acestora:

1. Sistemele fotovoltaice on-grid sunt proiectate să fie conectate la rețeaua electrică

Cele mai citite articole

Unul dintre cele mai semnificative aspecte ale sistemelor fotovoltaice on-grid este faptul că sunt proiectate să fie conectate la rețeaua electrică. Procesul de conectare implică în primul rând instalarea panourilor solare în locații cu expunere maximă la soare. Aceste panouri, prin intermediul prelungitoarelor și cablurilor, sunt legate de un invertor, care transformă energia solară captată în energie electrică utilizabilă.

Interfața cu rețeaua electrică se face printr-un contor bidirecțional, ce măsoară atât energia consumată, cât și energia injectată în rețea. De asemenea, este necesar un dispozitiv de protecție la decuplare, care oprește furnizarea de energie spre rețea în cazul unei întreruperi a alimentării cu energie electrică.

Pe lângă satisfacerea necesităților energetice proprii, sistemele fotovoltaice on-grid pot contribui și la alimentarea rețelei electrice cu surplusul de energie produs. Aceasta reprezintă un avantaj major, deoarece poți vinde energia excedentară, realizând astfel un venit suplimentar.

2. Sistemele fotovoltaice on-grid sunt rentabile

Spre deosebire de sistemele off-grid, care necesită stocarea energiei în baterii costisitoare, sistemele on-grid nu au această cerință. Acest lucru duce la reducerea semnificativă a costurilor inițiale de instalare și de funcționare a sistemului. Un alt aspect care contribuie la rentabilitatea sistemelor fotovoltaice on-grid este vânzarea surplusului de energie, aspect menționat și anterior.

3. Sistemele fotovoltaice on-grid necesită o întreținere redusă

Sistemele fotovoltaice on-grid sunt renumite pentru durabilitatea și fiabilitatea componentelor lor. Acestea sunt proiectate să reziste în condiții meteorologice variate, de la vânt puternic la ploi torențiale, ceea ce le conferă o durată de viață îndelungată. Datorită acestui fapt, întreținerea necesară este minimă, făcând din aceste sisteme o opțiune de încredere pentru producerea de energie regenerabilă.
   
Monitorizarea și diagnosticarea la distanță reprezintă încă un avantaj al sistemelor fotovoltaice on-grid. Multe dintre aceste sisteme vin echipate cu software de monitorizare și diagnosticare la distanță, care îți permite să verifici performanța sistemului și să identifici eventuale probleme în timp real, fără a necesita o întreținere fizică regulată.

În concluzie, sistemele fotovoltaice on-grid oferă atât o soluție ecologică, dar și o investiție profitabilă pe termen lung. Dacă îți dorești să alegi un astfel de sistem, contactează un specialist!

Cele mai citite articole