Există o varietate largă de blendere disponibile pe piață, fiecare cu caracteristicile și avantajele sale distincte. Blenderele de mână sunt compacte și ușor de manevrat, fiind ideale pentru amestecarea rapidă a ingredientelor direct în vasul de gătit. Blenderele de masă sunt mai puternice și sunt ideale pentru prepararea smoothie-urilor, a sucurilor sau pentru zdrobirea gheții. Blenderele portabile au o capacitate mai mică, fiind potrivite pentru o singură porție și sunt adesea folosite pentru prepararea băuturilor pe bază de proteine sau a smoothie-urilor. 

Blenderul este un instrument extrem de versatil în bucătărie, având o multitudine de utilizări. De la prepararea smoothie-urilor și a sucurilor proaspete, la tocarea legumelor, măcinarea nucilor și mixarea ingredientelor pentru creme sau sosuri, acest aparat de bucătărie poate face totul. Dar cum știi că îți achiziționezi un blender performant? Descoperă în rândurile de mai jos 3 lucruri de care să ții cont când vrei să cumperi un astfel de aparat!

1. Puterea motorului

Puterea motorului asigură și o măcinare eficientă și uniformă a ingredientelor. Astfel, un motor puternic poate transforma un blender obișnuit într-un instrument indispensabil în bucătărie. Puterea motorului se măsoară în wați (W) sau cai putere (HP). În cazul blenderelor de masă, aceasta se situează adesea între 500 și 1500 de W.

Varietatea sarcinilor pe care un blender le poate realiza în funcție de puterea motorului este impresionantă. Cu un motor puternic, blenderul poate măcina atât fructe și legume, dar și ingrediente mai dure cum ar fi nuci sau gheață. De asemenea, poate fi folosit pentru a prepara diverse tipuri de mâncare, de la smoothie-uri la creme sau supe.

Alegerea puterii potrivite a motorului se face în funcție de nevoile fiecăruia. Este important de știut că, deși un motor mai puternic poate părea atractiv, acesta poate fi mai zgomotos și mai costisitor în ceea ce privește consumul de energie. În plus, nu toată lumea are nevoie de un blender cu motor extrem de puternic, așa că ar trebui să se optezi pentru unul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale de gătit. 

2. Viteza maximă de rotație pe minut

Cele mai citite articole

Viteza maximă de rotație pe minut (RPM) a unui blender este un factor esențial în determinarea eficienței acestuia. Cu cât RPM este mai mare, cu atât blenderul poate măcina mai ușor și mai rapid ingredientele. În acest sens, un bun exemplu este blenderul de masa si recipient cu lame, capacitate 1,4L, 650W, KitchenAid dotat cu trei viteze variabile și o funcție pre-setată pentru zdrobirea gheții în mai puțin de 10 secunde.

Factorii care influențează viteza maximă de rotație pe minut includ puterea motorului, tipul de lame și materialul din care sunt fabricate acestea. Un motor puternic poate genera o viteză de rotație mai mare. De asemenea, lamele din oțel inoxidabil pot menține o viteză de rotație mai mare în comparație cu lamele din alte materiale.

Să alegi viteza maximă de rotație pe minut potrivită pentru tine depinde de mai mulți factori. Dacă intenționezi să folosești blenderul pentru a măcina alimente dure, cum ar fi nuci sau gheață, ar trebui să optezi pentru un blender cu o viteză de rotație mai mare. Dacă îl folosești mai mult pentru a face smoothie-uri din fructe moi, o viteză de rotație mai mică ar fi suficientă.

3. Numărul treptelor de viteză

Treptele de viteză ale unui blender reprezintă setările de viteză pe care le oferă aparatul și care îți permit să controlezi cât de rapid sau încet se rotesc lamele blenderului. De exemplu, blenderul de masa, capacitate 1,4L, 1200W, KitchenAid oferă 5 trepte de viteză, o opțiune Pulse și 3 programe presetate: zdrobire gheață, băuturi cu gheață, smoothie și un ciclu de autocurățare.

Un număr mai mare de trepte de viteză poate aduce mai multă versatilitate în prepararea diferitelor tipuri de alimente. Pentru a face un smoothie, de exemplu, s-ar putea să ai nevoie de o viteză mai mare pentru a zdrobi gheața și fructele congelate, în timp ce pentru a face o supă cremoasă, s-ar putea prefera o viteză mai mică.

Alegerea unui blender potrivit poate fi o sarcină complicată, dar dacă acorzi atenție acestor trei aspecte – puterea motorului, viteza maximă de rotație pe minut și numărul treptelor de viteză – procesul poate fi semnificativ simplificat.

Cele mai citite articole