Creditele imobiliare reprezintă instrumente financiare utilizate pentru achiziționarea de proprietăți. Pentru cei care nu își permit un imobil din fonduri proprii, creditele imobiliare sunt opțiunile potrivite. Până la solicitarea unui astfel de ajutor, este important să fii bine informat și să înțelegi aspectele cheie legate de aceste împrumuturi. Poți obține informații preliminare online, direct pe site-ul băncii, acolo unde poți face și o estimare a ratelor creditului tău imobiliar.
1. Ce este un credit imobiliar și cum poate fi obținut?
Un credit imobiliar este un instrument financiar important pentru mulți potențiali proprietari de imobile. În esență, acesta reprezintă un împrumut de bani pe care o persoană îl poate lua de la bancă pentru a cumpăra o locuință. Banca oferă suma de care tu mai ai nevoie pentru achitarea prețului final, tu te angajezi să rambursezi împrumutul, plus dobânda aferentă, într-o perioadă stabilită de comun acord cu instituția financiară.
Dacă optezi pentru creditul Acasă poți cumpăra un imobil în unul dintre următoarele orașe: București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Pitești, Ploiești, Timișoara. Îți poți calcula online ratele creditului sau poți merge să obții informații amănunțite în sucursalele băncii, dar și un calcul personalizat.
Pași în obținerea creditului imobiliar
- Depunerea documentelor
Dacă ai decis să soliciți un credit de la bancă, după ce ai pregătit toate documentele necesare va trebui să le depui la sucursala aleasă. Lista completă a actelor se regăsește pe site-ul instituției, dar ea îți poate fi adusă la cunoștință și de consilierul bancar.
- Obținerea pre-aprobării
Dosarul tău va primi răspuns în cel mai scurt timp. Banca îți va comunica suma totală pe care o poți împrumuta. Având aceste informații vei putea să îți cauți o locuință pe care să îți permiți să o achiziționezi. Termenul, din momentul pre-aprobării dosarului și până la identificarea casei de vis, nu poate fi mai mare de 60 de zile.
- Opinia juridică și evaluarea
Alegerea locuinței potrivite înseamnă un nou drum la bancă și depunerea documentelor aferente:
- actul de proprietate;
- intabularea dreptului de proprietate;
- documentele cadastrale;
- un extras recent de Carte Funciară.
Toate acestea vor determina următorul pas, evaluarea, de către un evaluator din lista celor pe care banca o emite sau a unuia autorizat, ales de tine.
- Aprobarea finală și semnarea actelor
Cele mai citite articole
Mai ai doar un pas până la momentul în care vei putea să mergi în noua ta locuință. După aprobarea creditului, vei face un drum la notar și, alături de vânzător, vei semna contractele. Va fi prezent și un reprezentant al instituției care ți-a oferit împrumutul.
- Obținerea creditului
După ce ai prezentat băncii dovada depunerii la Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară a documentelor aferente, te afli în pasul final, cel în care vânzătorul primește banii agreați în contul specificat.
2. Care sunt costurile împrumutului?
Un credit imobiliar este un angajament financiar serios, cu costuri variate care trebuie luate în considerare. În exemplul luat în discuție, se poate vorbi de două variante de costuri.
Oferta standard se referă la o rată a dobânzii variabile de 8,97%, în timp ce oferta specială prevede o rată a dobânzii variabile de 8,72%. Pentru a beneficia de oferta specială trebuie să deții un card bancar la instituția respectivă.
3. Perioada de rambursare
Perioada de rambursare a unui credit imobiliar este intervalul de timp alocat pentru returnarea împrumutului, cu tot cu dobânda aferentă. Aceasta poate fi între 5 și 30 de ani. De tine depinde dacă alegi să rambursezi suma împrumutată în rate egale sau în rate descrescătoare!
Ceea ce trebuie să știi este că variația ratei dobânzii aplicabile creditului este influențată direct de evoluția IRCC. Acest lucru înseamnă că majorarea acestuia va determina o schimbare în sumele rambursate. Rata poate crește. La toate acestea se poate adăuga și fluctuațiile veniturilor tale. Astfel, se poate ajunge și la varianta de a nu putea plăti creditul sau suma totală de plată. De aceea, este foarte important ca înainte de a solicita creditul imobiliar să acorzi atenție tuturor acestor aspecte și să vorbești cu un consultant bancar.
În situația în care apar probleme legate de plata ratelor lunare, este recomandat să ții legătura cu consultantul bancar pentru a identifica cea mai bună soluție de rambursare a creditului imobiliar.
Documentarea legată de creditele imobiliare poate fi făcută online. Dacă ai unele neclarități, poți consulta un specialist bancar. Acesta îți va oferi informații și sfaturi personalizate în funcție de situația ta financiară și obiectivele tale. De altfel, acesta te poate ajuta pe tot parcursul procesului de creditare, dar și după, pentru clarificarea oricărei situații nou apărute.
Comentarii