Plăcile OSB (Oriented Strand Board) sunt un material de construcție modern și durabil, care se folosește în diverse proiecte de construcție și amenajare interioară. Acestea sunt fabricate din fâșii subțiri de lemn, care sunt așezate într-o anumită orientare și apoi lipite și presate împreună pentru a forma o placă groasă și rezistentă.
OSB-ul este un produs stratificat, a cărui rezistență se datorează în mare măsură orientării așchiilor. Astfel, în straturile exterioare așchiile sunt dispuse în sensul lungimii plăcii, pe când în straturile interioare așchiile sunt așezate transversal.
Plăcile OSB sunt ușor de prelucrat și pot fi tăiate în diverse forme, ceea ce le face un material popular pentru proiecte de închideri, placări și finisaje. OSB-ul are, însă, o serie de particularități de care trebuie să ții cont dacă decizi să-l folosești în proiectele tale. Iată trei dintre acestea:
Dimensiuni și toleranțe
Asigură-te că plăcile alese respectă dimensiunile și toleranțele specificate în proiect, astfel încât să se potrivească și să fie ușor de instalat.
Plăcile de OSB pot avea grosimi între 6 mm și 40 mm. Ele se utilizează atât în construcții, ca pereți portanți, pardoseli, grinzi și astereli pentru acoperiș, cât și la realizarea unor magazii, șoproane, barăci, a cofrajelor pentru beton sau a scenelor și strapontinelor. Grosimea necesară a plăcii se calculează în funcție de rolul pe care îl va avea, de greutatea pe care o va prelua și de mărimea deschiderii dintre suporți.
Cele mai citite articole
De exemplu, o placă OSB de 10 mm grosime este considerată optimă pentru utilizări fără greutate, într-un mediu uscat, ca perete interior fără încărcătură. Pentru placarea șarpantei unui acoperiș se vor folosi, însă, plăci OSB mai groase, de peste 12 mm.
Clasificarea plăcilor OSB
Plăcile OSB se împart în patru categorii sau clase, în funcție de nivelul de umiditate al spațiului în care vor fi montate. Dintre acestea, clasele 1 și 2 nu se folosesc în construcții, iar placa OSB clasa 3 se găsește cel mai ușor și are aplicații multiple.
- OSB 1 – se folosesc doar în mediu uscat, în general la realizarea mobilierului;
- OSB 2 – se pot utiliza exclusiv în mediu uscat, sub forma tăbliilor de pat, a separatoarelor din cabinele de probă, a panotajelor de pereți interiori sau ca rafturi rezistente la greutate;
- OSB 3 – această clasă de plăci este adecvată pentru diverse utilizări în mediu umed (cofraje pentru beton, panotaje pentru pereți interiori și exteriori, pardoseli, astereală, adăposturi pentru animale, împrejmuiri de șantier);
- OSB 4 – plăcile OSB din clasa 4 suportă sarcini foarte grele și au rezistență mare pentru utilizare în mediu umed, dar trebuie evitat, totuși, ca acestea să aibă contact continuu cu apa.
Modul de îmbinare
Diferențele de temperatură fac ca plăcile OSB să se dilate și să se contracte. Dacă acestea nu sunt montate corect, se vor produce deformări și sunete neplăcute.
De aceea, la montarea foilor OSB fără nut și feder trebuie lăsat la îmbinări un spațiu liber de 3 mm. Dacă optezi pentru plăci cu sistem de îmbinare nut și feder pe muchii, întâlnit și la plăcile parchetului, nu mai este necesar rostul de dilatare.
Așadar, plăcile OSB sunt un material de construcție durabil și multifuncțional. Este important să se țină cont de dimensiunile și toleranțele specificate în proiect, precum și de clasa de umiditate pentru care este proiectată placa, pentru a garanta rezistență și durabilitate pe termen lung. Plăcile OSB pot fi prelucrate ușor și se pot tăia în forme dorite, ceea ce le face un material popular pentru diverse proiecte de închideri, placări și finisaje.