Afecțiunile cardiologice sunt acele boli care afectează inima. Cele mai cunoscute probleme de acest tip includ îngustarea vaselor de sânge și întreruperea circulației sangvine către inimă și alte organe, malformațiile cardiace congenitale, aritmiile și probleme cu valvele inimii [1].

Întrucât afecțiunile de inimă și cele vasculare reprezintă cauza principală de mortalitate la nivel global [2], de-a lungul timpului, au fost create mai multe metode de diagnosticare a acestor boli. Câteva dintre cele mai folosite teste și investigații includ:

Electrocardiograma

Electrocardiograma sau EKG-ul este o investigație neinvazivă și nedureroasă prin care se poate monitoriza activitatea electrică de la nivelul inimii. Întrucât ritmul cardiac (bătăile inimii) sunt controlate de semnale electrice, orice schimbare apărută la acest nivel ar putea duce la aritmie și alte probleme asociate cu pulsul cardiac.

Acest test se realizează prin aplicarea unor electrozi pe pieptul și pe membrele pacientului pentru a putea înregistra activitatea electrică și ritmul cardiac. Întrucât există mai multe tipuri de EKG, perioada de înregistrare poate varia de la câteva minute, la cate ore sau chiar o zi întreagă.

Prin realizarea acestui test, medicul poate observa prezența sau absența bolii coronariene, a aritmiei sau a unui infarct miocardic [3].

Coronarografia

Angiografia coronariană sau coronarografia este o procedură minim invazivă prin care se poate observa circulația sangvină în arterele coronare.

Din cauza stilului de viață nesănătos, dar și a altor factori, de-a lungul timpului, se pot depune grăsimi sau plăci de aterom pe pereții arterelor lucru care duce la îngustarea acestora și la întreruperea circulației sangvine (ateroscleroză).

Atunci când inima nu primește cantitatea necesară de sânge și de oxigen, țesuturile acesteia încep să moară, ceea ce poate duce la infarct miocardic sau alte complicații fatale.

Procedura de coronarografie se realizează prin inserarea unui cateter printr-o singură incizie și ghidarea acestuia până la zona îngustată. În acel moment, medicul intervenționist va elibera o substanță de contrast care va evidenția circulația sangvină și locația îngustării.

Toată procedura este realizată prin vizualizare în timp real atât a cateterului, cât și a substanței de contrast prin folosirea razelor X [4].

Test imagistic prin rezonanță magnetică

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM sau RMN) folosește magneți puternici pentru a crea imagini detaliate din interiorul corpului.

În timpul unei astfel de investigații, specialistul va crea imagini ale vaselor de sânge și ale inimii în timp real pentru a putea observa orice schimbări sau abateri de la normal.

Cu ajutorul acestui test imagistic, medicul poate diagnostica numeroase afecțiuni cardiace și vasculare cum ar fi cele care implică mușchiul cardiac (miocardul) sau boala coronariană [5].

Când să apelezi la o consultație de specialitate

Dacă prezinți simptome specifice bolilor cardiovasculare, programează-te cât mai curând posibil pentru o consultație de specialitate. Factorii care pot crește riscul de dezvoltare a acestor probleme includ:

  • istoric familial de boli cardiace;
  • obezitatea;
  • fumatul;
  • dieta nesănătoasă;
  • vârsta;

În timpul unei consultații, medicul va întreba despre istoricul medical personal și familial, dar și despre simptomele prezentate (anamneză). După efectuarea anamnezei, acesta va realiza o consultație generala și va cere efectuarea unor analize de sânge și investigații cum ar fi cele de mai sus.

Întrucât complicațiile acestor boli pot include infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral (două cauze principale de mortalitate la nivel global), diagnosticarea rapidă și începerea tratamentului cât mai din timp ar putea reduce semnificativ riscul de apariție a acestor probleme [5].

Discută cu doctorul de familie dacă prezinți factori de risc pentru boli cardiovasculare sau dacă ai simptome îngrijorătoare pentru a primi atenția medicală necesară!

Referințe:

  1. “Cardiovascular Disease: Types, Causes & Symptoms.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/diseases/21493-cardiovascular-disease. Data accesării: 13.02.2023
  2. “Cardiovascular Diseases.” World Health Organization, World Health Organization, www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases#tab=tab_1. Data accesării: 13.02.2023
  3. “Electrocardiogram (ECG or EKG).” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, www.mayoclinic.org/tests-procedures/ekg/about/pac-20384983. Data accesării: 13.02.2023
  4. NHS Choices, NHS, www.nhs.uk/conditions/coronary-angiography/. Data accesării: 13.02.2023
  5. Higuera, Valencia. “Heart Disease: Tests and Diagnosis.” Healthline, Healthline Media, www.healthline.com/health/heart-disease/tests-diagnosis. Data accesării: 13.02.2023

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *