Alegerea unor jucării potrivite pentru bebeluși este mai dificilă decât pare la prima vedere, pentru că micuții pot fi atrași de obiecte care nu sunt sigure pentru vârsta lor. De aceea, trebuie să faci o selecție foarte atentă pentru ei, astfel încât să primească doar jucării adecvate și de calitate, care vor contribui la dezvoltarea lor armonioasă.

Dacă nu știi ce produse să alegi pentru bebeluși, venim în ajutorul tău cu o serie de recomandări utile în procesul de selecție. Iată care sunt cele mai importante criterii de care ar fi bine să ții cont.

Pune siguranța pe primul loc

Primul aspect pe care trebuie să-l ai în vedere atunci când vrei să cumperi o jucărie pentru bebeluși este siguranța. În primul rând, verifică dacă produsul pe care vrei să-l alegi nu are margini sau vârfuri ascuțite, în care copilul s-ar putea răni. Apoi, trebuie să ai grijă ca nu cumva jucăria să aibă piese micuțe care se pot desprinde și care riscă să fie inhalate sau înghițite de bebe. 

O soluție care te poate ajuta să te orientezi în alegerea potrivită este verificarea etichetei produsului. Pe cutiile jucăriilor este menționată vârsta pentru care sunt recomandate. Apoi, produsele de calitate au trecută și o mențiune referitoare la normele de siguranță obligatorii în Uniunea Europeană, evidențiate prin marcajul CE, care atestă respectarea Directivei (2009/48/EC) cu privire la siguranța jucăriilor. Pe Krista.ro, găsești diverse jucării pentru bebeluși care sunt conforme cu standardele de calitate și siguranță.

Alege jucării rezistente

Cele mai citite articole

Jucăriile pentru copiii foarte mici trebuie să fie cât mai rezistente, pentru că micuții nu știu cum să aibă grijă de ele. Ca să nu se strice chiar de la prima utilizare, ar fi bine să te asiguri că materialele din care sunt făcute sunt potrivite cu vârsta copiilor. Spre exemplu, plasticul ar trebui să fie mai gros și mai elastic, astfel încât să se îndoaie, dar să nu se rupă dacă este forțat. 

De asemenea, „plușurile“ potrivite pentru bebeluși trebuie să fie căptușite cu un material mai gros, dar ușor de curățat, care să nu se sfâșie după ce este pus în mașina de spălat rufe. Ține cont că igiena este esențială în primele luni de viață, iar jucăriile pe care le folosesc micuții vor fi curățate foarte des, prin urmare trebuie să reziste la acest proces, în repetate rânduri.

Gândește-te cum vor contribui la dezvoltarea bebelușului

Pentru un copil nou-născut sau un bebeluș (care are mai puțin de 1 an), orice stimul exterior contribuie la dezvoltare. De la primele mângâieri ale mamei, la muzica ambientală din locuință și la obiectele cu care interacționează, toate acestea sunt importante pentru o evoluție armonioasă. 

De aceea, jucăriile senzoriale sunt o alegere bună pentru cei mici. Poți cumpăra obiecte zornăitoare, un carusel sau o carte muzicală, care combină stimuli vizuali cu sunete variate și texturi interesante. Acestea îi vor ajuta pe copii să cunoască lumea din jur și să facă diferența între forme, zgomote, dimensiuni și culori.

Pentru copiii care au mai mult de 6 luni și au început deja să stea în șezut poți alege jucării de construit. Cuburile sau inelele sunt ideale, pentru că îi învață pe micuți ordinea în care trebuie folosite pentru a da formă unui turn sau unei alte construcții.

Cele mai citite articole