Gardul electric este o soluție relativ nouă pusă la dispoziție fermierilor din România, motiv pentru care mulți dintre ei sunt încă în faza de documentare în privința acestui echipament. Este firesc să îți pui anumite întrebări și să analizezi toate aspectele înainte de a face o investiție, iar dacă și tu te afli într-o astfel de situație, îți venim în ajutor cu informații care să te ajute.

Mai exact, îți vom oferi cinci motive pentru care merită să investești într-un gard electric, motive pe care e posibil să nu le cunoști sau să nu le fi luat suficient în considerare.

Costă mai puțin decât un gard obișnuit

Oricât de banal ar fi un gard obișnuit, tot trebuie să cumperi materiale, să le transporți până la fermă, să le pregătești și apoi să le montezi. Toate aceste operațiuni costă, iar cu cât vrei ca gardul să fie mai rezistent și mai impunător, prețul crește.

Ce-i drept, nici gardul electric nu este gratis, însă materialele necesare sunt în număr mai mic și mai puțin voluminoase, putând fi transportate în portbagajul mașinii sau chiar într-o geantă ceva mai încăpătoare. Pentru instalare, nu ai nevoie de lucrări premergătoare și nici de meseriași, gardul electric fiind ușor de montat de către oricine.

Are o durată lungă de viață

Marea majoritate a componentelor unui gard electric sunt făcute să reziste celor mai vitrege condiții meteo, indiferent că este vorba despre intemperii sau temperaturi extreme.

Este și cazul gardurilor electrice Superfarmland care pot fi folosite ani la rând fără a avea nevoie de reparații sau de înlocuirea unor elemente uzate. Conductorii electrici, stâlpii de susținere și izolatorii nu sunt cu nimic afectați de umiditate sau razele ultraviolete, singurul element care are nevoie de protecție fiind generatorul de impulsuri. Dacă este protejat în mod corespunzător, acesta poate funcționa fără probleme o perioadă îndelungată.

Poate fi mutat oriunde ai nevoie de el

Cele mai citite articole

Fiind atât de ușor de instalat și de transportat, gardul electric poate fi mutat în orice moment, în funcție de nevoile tale. Un astfel de echipament se dovedește foarte util în sezonul de vară, când animalele ies la pășunat și trebuie supravegheate pentru a nu se îndepărta și a nu fi expuse vreunui pericol.

Îți va fi mult mai ușor să ții animalele într-un anumit perimetru dacă vei împrejmui spațiul respectiv cu un gard electric. Astfel, vei avea garanția că animalele nu se vor îndepărta de zona delimitată și nici nu vor pătrunde animale străine din exterior.

Protejează împotriva prădătorilor

Gardul electric nu are doar rolul de a ține animalele într-un anumit spațiu, ci le și protejează în același timp de atacurile prădătorilor din exterior. Un astfel de echipament poate ține la distanță chiar și urșii care atacă uneori stânele și gospodăriile din zonele montane, însă, în acest caz, e nevoie de un gard solid cu mai multe rânduri de conductori și o tensiune mai mare în circuit.

Dacă ferma ta este vizitată cu precădere de prădători mai puțin periculoși, precum vulpile sau dihorii, le poți face față cu un gard electric perfect adaptat acestor specii.

Nu necesită îngrijiri speciale

Gardul electric nu trebuie vopsit, văruit sau reparat și nici nu trebuie să îți bați capul pentru a găsi cel mai bun material și cel mai potrivit design. Acesta include doar fire, benzi sau plase montate pe niște stâlpi de susținere, prinse în niște izolatori și conectate la un generator de impulsuri.

Am menționat deja că aceste componente sunt rezistente la condiții meteo extreme, iar dacă ai montat generatorul de impulsuri într-un loc protejat, nu trebuie să-ți faci niciun fel de griji. Întreținerea gardului electric constă doar în îndepărtarea vegetației de sub fire, testarea periodică a tensiunii din circuit și menținerea firelor întinse cu ajutorul unui mecanism de tensionare montat pe stâlpii de la colțuri.

Sperăm că aceste argumente au fost suficient de convingătoare și că vei apela în cel mai scurt timp la o astfel de soluție pentru ferma ta.

Cele mai citite articole