Silimarina este un remediu vegetal extras dintr-o plantă care poartă denumirea științifică de Silybum marianum. Silimarina are proprietăți antioxidante, antivirale și antiinflamatorii importante și face parte din lista remediilor tradiționale împotriva bolilor de ficat și nu numai. În acest articol poți afla mai multe informații despre silimarină și beneficiile sale.

  • Silimarina are efect hepatoprotector

Probabil că efectul hepatoprotector al silimarinei este cel mai bine cunoscut beneficiu al acesteia. Ea este recomandată ca remediu complementar în cazul alcoolismului cronic, al steatozei hepatice, hepatitei și chiar cancerului hepatic.

Silimarina poate fi un adjuvant prețios împotriva unor toxine. În plus, studiile au demonstrat îmbunătățirea valorii enzimelor hepatice la persoanele cu afecțiuni ale ficatului. Silimarina reduce inflamația hepatică și procesele degenerative determinate de radicalii liberi și crește speranța de viață a persoanelor care suferă de ciroză determinată de consumul cronic de alcool. 

Există studii în desfășurare, care urmăresc efectele silimarinei asupra sănătății ficatului, deoarece nu există dovezi că silimarina ar avea efect protector sau preventiv în cazul unui stil de viață nesănătos [1]. 

  • Silimarina previne declinul cognitiv asociat îmbătrânirii

Silimarina a fost utilizată ca remediu popular împotriva bolilor Alzheimer și Parkinson de aproximativ 2000 ani. Proprietățile sale antiinflamatorii și antioxidante îi conferă un potențial efect neuroprotector, ceea ce înseamnă că ar putea preveni declinul cognitiv asociat înaintării în vârstă.

Studiile făcute pe animale au demonstrat cp silimarina ar avea unele proprietăți în direcția reducerii numărului depozitelor de amiloid responsabile pentru declanșarea bolii Alzheimer. Totuși, nu există studii efectuate pe pacienți umani cu Alzheimer sau cu alte boli neurologice. 

Un obstacol important în calea unui tratament standardizat este reprezentat de faptul că nu se cunoaște biodisponibilitatea silimarinei, pentru a se putea determina dozele eficiente [2]. 

  • Silimarina protejează scheletul 

Osteoporoza determină pierdere progresivă a masei osoase. Ea se instalează lent, în decursul mai multor ani, și determină fragilitate osoasă și predispoziție pentru fracturi. 

În testele de laborator, silimarina a demonstrat proprietăți importante de stimulare a mineralizării osoase și un efect protector important împotriva pierderii de masă osoasă. Prin urmare, ea este luată în calcul ca un posibil remediu pentru femeile aflate la menopauză și au un risc crescut de apariție a osteoporozei [3].

  • Silimarina îmbunătățește efectele tratamentului anticancer

Cele mai citite articole

Efectele antioxidante ale silimarinei potențează eficiența unor tratamente împotriva cancerului, astfel că aceasta ar putea fi considerată un adjuvant util în rândul acestor pacienți.

Unele studii efectuate pe animale au demonstrat că silimarina contribuie la reducerea efectelor adverse ale chimioterapiei. În plus, ea potențează efectele chimioterapiei și, în unele cazuri, distruge celulele canceroase.

Totuși, aceste rezultate trebuie privite cu oarecare prudență, efectele asupra oamenilor fiind foarte puțin studiate. Sunt necesare mai multe cercetări care să stabilească modul în care silimarina poate fi folosită în beneficiul pacienților care suferă de cancer [4]. 

  • Silimarina are un oarecare efect hipoglicemiant 

Silimarina a fost utilizata ca tratament complementar împotriva diabetului de tip 2. Unii compuși prezenți în formula silimarinei acționează în mod similar unor medicamente împotriva diabetului, îmbunătățind sensibilitatea la insulină și scăzând glicemia.

Un studiu relativ recent a demonstrat că persoanele care iau silimarina în mod regulat au experimentat o reducere semnificativă a glicemiei.

Proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale silimarinei sunt utile în reducerea riscului de apariție a complicațiilor asociate diabetului. Totuși, înainte ca medicii să se grăbească să facă recomandări în acest sens, se impune cuantificarea mai precisă a efectelor silimarinei în această zonă [4]. 

Silimarina este considerată sigură atunci când este administrată pe cale orală. Chiar și la doze mari, administrate pe perioade îndelungate de timp, doar 1% dintre pacienți experimentează efecte adverse: diaree, greață și balonare.

Totuși, există unele categorii de persoane care ar trebui să manifeste un plus de prudență față de consumul de silimarină:

  • Gravidele;
  • Persoanele alergice la silimarină;
  • Persoanele care suferă de diabet, dozele mari prezentând riscul de hipoglicemie;
  • Persoanele care suferă de afecțiuni care ar putea fi agravate de efectul estrogenic al silimarinei [2]. 

Silimarina este un supliment alimentar considerat în general sigur și cu beneficii dovedite în tratamentul unor afecțiuni hepatice, al cancerului sau diabetului. Cuantificarea efectelor silimarinei necesita efectuarea unor studii suplimentare. 

Bibliografie

  1. Karimi, Gholamreza, et al. ““Silymarin”, a Promising Pharmacological Agent for Treatment of Diseases.” Iranian Journal of Basic Medical Sciences, vol. 14, no. 4, 2011, pp. 308–317, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3586829/, accesat la 27.01.2023;
  2. “Silymarin – an Overview | ScienceDirect Topics.” Www.sciencedirect.com, www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/silymarin, accesat la 27.01.2023;
  3. “Silymarin – an Overview | ScienceDirect Topics.” Www.sciencedirect.com, www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/silymarin, accesat la 27.01.2023;
  4. West, Helen. “7 Science-Based Benefits of Milk Thistle.” Healthline, Healthline Media, 19 Jan. 2018, www.healthline.com/nutrition/milk-thistle-benefits, accesat la 27.01.2023.

Cele mai citite articole

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *