O rană este o leziune superficială sau profundă care implică tăieturi sau rupturi la nivelul straturilor pielii. Deși majoritatea rănilor se vindecă natural cu timpul, există câteva modalități de a accelera procesul de vindecare.

O rană lasă țesuturile interne ale corpului expuse mediului extern. Tăieturile, loviturile sau alte impacturi sunt cauze frecvente.

De regulă, rănile superficiale se tratează acasă. Cu toate acestea, trebuie solicitat ajutor medical dacă leziunea este mai gravă și implică oase rupte sau sângerări excesive.

Vei descoperi în cele ce urmează cinci metode pe care oamenii le pot încerca acasă pentru a-şi vindeca rănile mai repede.

Tratarea unei plăgi deschise

O persoană cu o rană deschisă ar trebui să urmeze întotdeauna următorii pași:

1.    spală mâinile cu săpun și apă curată;

2.    îndepărtează bijuteriile și îmbrăcămintea din jurul plăgii;

3.    aplică presiune pe rană pentru a opri sângerarea;

4.   curăță rana cu apă curată și o soluție salină odată ce sângerarea s-a oprit;

5.    examinează rana dacă există obiecte străine și murdărie;

6.   dacă este posibil, aplică unguent cu antibiotic pe rană pentru a preveni infecția;

7.    usucă rana cu o cârpă curată;

8.    închide rana și aplică un bandaj simplu sau adeziv.

Rana trebuie verificată la fiecare 24 de ore. Se îndepărtează bandajele și se verifică dacă există semne de infecție. Ulterior, este necesară dezinfectarea rănii, uscarea ei și aplicarea unui bandaj adeziv curat sau unui bandaj obișnuit.

O rană deschisă care nu este sterilă este un loc propice pentru înmulţirea bacteriilor și poate duce la infecții suplimentare. Prin urmare, dacă o persoană are o rană care nu este curată sau o rană cu o infecție, ar trebui să o lase deschisă până când o poate curăța sau până când infecția este vindecată.

După tratarea unei plăgi, mai multe metode pot favoriza vindecarea.

Iată câteva sfaturi și remedii alternative pe care oamenii le pot încerca pentru a face rănile să se vindece mai repede:

1. Unguent antibacterian

O persoană poate trata o rană cu unul dintre unguentele antibacteriene disponibile fără prescripție medicală, care pot ajuta la prevenirea infecțiilor. De asemenea, acestea pot ajuta o rană să se vindece mai repede.

Oamenii folosesc adesea unguente antibacteriene pentru răni minore, dar este posibil să nu fie necesare. Se pot folosi creme cicatrizante, care acționează ca o barieră pentru a proteja rana dincolo de un bandaj impermeabil.

2. Aloe vera

Aloe vera este o plantă aparținând familiei cactuşilor, bogată atât în vitamine, cât și în minerale.

De asemenea, conține glucomanan, o substanță care ajută la regenerarea celulară și determină organismul să producă colagen. Această substanță este o proteină care ajută la vindecarea rănilor.

Există studii care arată că aloe vera și compușii săi ar putea îmbunătăți vindecarea rănilor și ar fi eficientă pentru vindecarea rănilor de arsuri de gradul I și II. De asemenea, aloe vera ar putea ajuta la păstrarea umidității și integrității pielii în timp ce diminuează inflamațiile și previne ulcerele.

O persoană care se confruntă cu o rană poate aplica un strat subțire de gel de aloe vera pe zona plăgii. De asemenea, poate îmbrăca rana într-un bandaj îmbibat în gel de aloe vera pentru a ajuta la vindecare.

3. Mierea

Mierea are efecte antioxidante, antibacteriene și antiinflamatoare. Oamenii au folosit mierea în rețetele tradiționale de vindecare a rănilor încă din vremuri străvechi.

Mierea îmbunătățește semnificativ rata de vindecare a rănilor, reduce formarea cicatricilor și inhibă dezvoltarea bacteriilor în cazul rănilor acute și arsurilor.

4. Pastă de curcuma

Curcuma este un condiment care provine din planta cu același nume. Conține curcumină, care are proprietăți antibacteriene, antifungice și antiinflamatoare.

Turmericul poate fi eficient pentru a ajuta rănile să se vindece mai repede. Stimulează producerea factorilor de creștere implicați în procesul de vindecare și accelerează refacerea rănilor superficiale.

Se recomandă un amestec de  curcuma cu apă caldă pentru a face o pastă. Apoi se aplică pasta pe rană și se poate acoperi cu un bandaj curat.

Utilizarea acestui condiment în astfel de cazuri ar trebui să fie limitată la răni minore închise. O rană deschisă necesită produse de calitate medicală, aplicate cu aprobarea prealabilă medicului.

5. Ulei de cocos

Uleiul de cocos conține monolaurină, un acid gras cu proprietăți antimicrobiene. Se presupune că acizii grași care se găsesc în uleiurile vegetale joacă un rol important în vindecarea rănilor. O persoană poate folosi ulei de cocos pe o rană pentru a reduce riscul de a contracta o infecție.

Studiile arată că uleiul de cocos virgin poate contribui la vindecarea rapidă a rănilor. Se aplică pe rană și ajută la reducerea riscului de infectare.

Metodele prezentate în acest articol sunt pentru tăieturi și zgârieturi de care oamenii pot avea grijă de obicei acasă. Rănile mai grave sau profunde vor necesita îngrijiri medicale.

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *