Alegerea tapetului pentru camera unui copil este o sarcină destul de complexă. Atunci când se alege tapetul, trebuie să se acorde atenție nu numai designului, ci și calității materialelor din care este fabricat. Experții oferă câteva sfaturi utile cu privire la modul de abordare a acestei probleme şi anume:

Textura tapetului 

Sunt de preferat materialele ecologice, însă trebuie verificat şi certificatul de calitate. Pentru camera copiilor să vă alege un tapet special pentru copii cu aplicații din vopsele sigure sau din vinil. Trebuie evitat tapetul ieftin din hârtie sau tapetul scump din mătase naturală pentru camera copiilor, deși sunt cele mai ecologice. O imagine de fundal din tapet de hârtie nu este o soluție bună și este şi foarte impracticabila. Tapetul moale din vinil, ușor de curățat, neagresiv și care nu se dezintegrează la prima atingere, este o soluție ideală pentru camera copilului. Imaginile de fundal din tapet cu personajele preferate sunt o altă opțiune potrivită.

Culori recomandate

Se va paria pe culori și modele proaspete şi luminoase. Camera copiilor va arăta mult mai bine cu un tapet cu grafică sau cu animații speciale pe el. Cu toate acestea, culorile nu trebuie să fie prea strălucitoare – acest lucru are un efect negativ asupra stării psihice a copilului. Tapetul luminos cu aplicații colorate – aceasta este cea mai bună opțiune. Este bine să se combine tapetul cu panouri decorative solide pentru a oferi un aspect mai original camerei. O soluție modernă este combinația de imagini de fundal cu diferite modele pentru a sublinia zonele funcționale din cameră.

Cele mai citite articole

Culorile cele mai potrivite, recomandate de către psihologi sunt nuanțele pastelate deschise, în culori naturale: piersică, verde pal, albastru deschis. Vor trebui evitate nuanţele de roșu și negru.

Folosirea tapetului pentru zonarea spațiilor

Tapetul, pe lângă acoperirea pereților, poate fi utilizat şi în alt scop – zonarea spațiilor. De exemplu, se poate separa zona de studiu cu tapet grafic, în timp ce restul camerei poate fi vopsit într-o altă culoare. O altă opțiune este utilizarea tapetului pentru a împărți mai multe zone separate din cameră. De exemplu, o cameră pentru copii poate arăta ca o curte cu o casă în copac. Este suficient să se decoreze pereții cu un tapet imitând copacii. Imaginile de fundal cu desene animate permit decorarea camerei și înconjurarea copilului de personajele sale preferate din basm.

O altă opțiune este de a combina 2 tipuri de tapet în cameră. Se poate pune un fototapet pe peretele de deasupra patului. Acesta va separa zona de dormit. De asemenea, tapetul cu graffiti poate diferenția zona de studiu de zona de relaxare, unde se afla un confortabil fotoliu copii.

Nu în ultimul rând, trebuie ales un tapet care poate fi curățat cu ușurință. Copiilor le place să se joace și uneori pătează pereții. În locul modelelor scumpe, se vor alege modelele lavabile, care permit o întreţinere uşoară. Acest lucru înseamnă economisirea unor mari sume de bani – tapetul nu va trebui înlocuit cu altul nou în fiecare an.

Cele mai citite articole