Design-ul interior reușit, în cazul cafenelelor, presupune multă muncă, viziune, dar și dedicare din partea arhitecților. Planul de amenajare trebuie să aibă multe idei creative și să fie bine structurat, astfel încât clienții să se simtă cu adevărat confortabil și să poată uita, preț de câteva minute, de problemele din viața de zi cu zi.

De cealaltă parte, ambianța și modul în care este decorată cafeneaua îi poate impulsiona pe oameni să devină clienți fideli ai localului, dar și să îl recomande mai departe prietenilor și apropiaților. Astfel, pe lângă o cafea savuroasă și atenție acordată nevoilor clienților, un concept unic de cafenea are la bază și elemente de design deosebite, despre care vom discuta pe larg.

Cum se creează planul de design interior?

Mulți dintre specialiștii în design interior cafenea trebuie să cunoască misiunea business-ului și noutatea cu care locația vrea să intre pe piață. Acestea vor contura ideile creative ale designer-ului și îl va ajuta să se orienteze în ceea ce privește materialele folosite.

La fel de importante sunt amplasarea meselor, acustica, serviciile oferite, astfel încât clientul să se simtă în siguranță și să se bucure de o atmosferă familiară. Nu trebuie omise nici viteza la internet și plasarea cât mai multor prize, pentru clienții care vor să lucreze din locația respectivă.

Amenajări în funcție de tipul cafenelei

Cafeneaua poziționată într-o zonă istorică

În acest caz, este imperios necesar ca specialistul în amenajare HoReCa, amenajare hotel și cafenele, să includă în design-ul interior elemente istorice, fără a adopta din ideile prezente la cafenelele din jur.

Cele mai citite articole

Ideală ar fi folosirea unor nuanțe cromatice apropiate de culoarea cafelei (maro închis, crem, bej sau ivoire) sau folosirea nuanței de alb, care mărește vizual spațiul și creează contraste atractive. Cel mai important este ca design-ul să exprime energie și să bună-dispoziție. 

Cafeneaua de tip takeaway

Dacă locația se află într-o zonă aglomerată, unde clienții sunt în trecere și au nevoie de o cafea, indicat ar fi ca atenția să se concentreze pe linia rapidă de servire. Meniul poate fi așezat la bar, pentru a fi vizibil de toți clienții, și să fie suficient de vizibil, cât aceștia să știe exact ce vor să comande. 

În cazul în care se dorește și o zonă de servire, indicat ar fi să fie amenajată cât mai practic, cu toate consumabilele necesare savurării cafelei la vedere, lăsând loc pentru traficul intens. 

Cafenele standard, unde oamenii pot savura o cafea de calitate

În acest caz, cafeneaua trebuie să aibă un design care să inspire relaxare și bună-dispoziție. Se recomandă o arhitectură cât mai sofisticată, care să aducă un plus de unicitate și să creeze o experiență completă. Spațiul destinat clienților va fi mult mai generos, astfel încât vei putea crea zone diferite de activități. Din punct de vedere al cromaticii, se recomandă nuanțele de maro, negru sau gri, care creează un echilibru vizual atractiv. 

Cafenele corporate

Acestea sunt recomandate în jurul clădirilor de birouri sau pentru diverse întâlniri. Designul trebuie să meargă pe ideea de ambianţă relaxantă, culori exuberante şi texturi diverse. Cafeneaua trebuie să aibă atât o zonă de servire rapidă, cât și un spațiu generos de mese și scaune, unde clienții pot discuta cu colegii de echipă, clienți sau parteneri de business.

Cele mai citite articole