Rinichii sunt localizați în partea inferioară a cavității toracice, fiecare de o parte a coloanei vertebrale. Funcțiile lor esențiale includ eliminarea deșeurilor naturale și a excesului de apă din corp, producerea celulelor roșii din sânge, menținerea echilibrului de minerale în corp, reglarea tensiunii arteriale și menținerea sănătății oaselor. Unele teste și analize periodice sunt importante pentru a monitoriza sănătatea rinichilor.

Analizele de urină

Teste de urină sunt utile pentru diagnosticarea, a afla cauzele pentru durerea de rinichi și monitorizarea afecțiunilor renale. Aceste teste sunt importante pentru detectarea precoce a problemelor renale și pentru evaluarea stării de sănătate a rinichilor.

În cazul bolilor de rinichi, unul dintre primele semne poate fi prezența proteinelor în urină, fenomenul numit proteinurie. Testul dipstick este un test rapid care folosește o bucățică de hârtie special tratată chimic pentru a detecta prezența proteinelor, în special a albuminei, în urina unui pacient. Dacă nivelurile de albumină din urină sunt ridicate sau persistente, acest lucru poate indica o afectare renală și poate fi un semn al unei boli de rinichi.

Raportul urinar albumină-creatinină oferă o evaluare mai exactă a cantității de albumină care trece în urină într-un interval de 24 de ore. Este utilizat pentru diagnosticarea și monitorizarea bolilor de rinichi, cu un rezultat de 30 sau mai mare indicând potențiala prezență a unei boli renale.

Analize de sânge

Aceste analize sunt importante pentru a determina cât de bine își îndeplinesc rinichii rolul de eliminare a deșeurilor și toxinelor din sânge.

Testarea creatininei serice indică nivelul de creatinină în sânge. Un nivel crescut poate indica o funcție renală deficitară. Valorile normale variază în funcție de sex, vârstă și masa musculară a pacientului.

Rata filtrării glomerulare (eGFR) este un indicator al modului în care rinichii elimină deșeurile, toxinele și lichidul în exces din sânge. GFR se calculează pe baza nivelului de creatinină din sânge, vârsta și sexul pacientului. Un GFR scăzut poate indica o funcție renală afectată.

Cele mai citite articole

Analiza de sânge pentru ureea nitrogen (BUN) măsoară nivelul azotului ureic din sânge. Azotul ureic este un produs de degradare rezultat din descompunerea proteinelor din alimente. Nivelurile normale de BUN variază în funcție de vârstă și alte condiții de sănătate, dar, în general, se situează între 7 și 20. Niveluri crescute de BUN pot indica o funcție renală afectată.

Analizele de sânge și urină sunt esențiale pentru diagnosticarea sau evaluarea în numeroase afecțiuni, inclusiv pentru o tumoare vezicala.

Alte teste

De asemenea, se pot efectua teste de imagistică medicală sau o biopsie renală pentru a evalua starea rinichilor. Biopsia renală implică prelevarea unei mici mostre de țesut renal pentru a identifica cauza problemelor și pentru a ghida tratamentul. Aceste măsuri suplimentare contribuie la diagnosticarea și gestionarea bolilor de rinichi.

Sursa foto: Freepik

Bibliografie:

·       medlineplus.gov, https://medlineplus.gov/kidneytests.html, accesat la 01.12.2023;

·       www.cdc.gov, https://www.cdc.gov/kidneydisease/publications-resources/kidney-tests.html, accesat la 01.12.2023;

·       www.kidney.org, https://www.kidney.org/atoz/content/tests-to-check-your-kidney-health, accesat la 01.12.2023.

Cele mai citite articole