Sună tentant să îți poți restaura dantura în cadrul unei singure vizite în cabinetul medicului stomatolog, nu-i așa? Citește în continuare pentru a descoperi mai multe informații despre avantajele implanturilor realizate într-o singură zi!

Ce sunt implanturile dentare realizate într-o singură zi?

Implanturile dentare realizate într-o singură zi reprezintă o procedură stomatologică avansată și eficientă care permite înlocuirea unui dinte lipsă sau a mai multor dinți consecutivi într-o singură ședință. Această procedură se diferențiază de metodele tradiționale de implant dentar prin faptul că toate etapele, de la inserarea implantului până la montarea coroanei dentare, se realizează într-o singură zi [1].

Inițial, se realizează o evaluare amănunțită a pacientului, inclusiv radiografii și scanări CT, pentru a determina calitatea și cantitatea osului disponibil și pentru a planifica tratamentul. Apoi, se efectuează inserarea implantului în osul maxilar sau mandibular folosind tehnici avansate de chirurgie dentară. După aceasta, se montează coroana dentară personalizată pe implant, oferind astfel un zâmbet complet și funcțional pacientului [2].

Reducerea duratei tratamentului și a perioadei de vindecare

Implanturile dentare realizate într-o singură zi, denumite și dinți ficși în 24 de ore folosesc tehnici chirurgicale minim invazive, care implică incizii mai mici și manipularea mai puțin agresivă a țesuturilor moi și a osului. Aceasta reduce timpul necesar intervenției și minimizarea disconfortului pacientului. Progresele tehnologice îi permit medicului stomatolog să planifice cu precizie poziția implanturilor, evitând țesuturile vitale și obținând o inserție precisă.

Procedura este mult mai rapidă decât metodele tradiționale. În timp ce procedurile tradiționale de implant dentar pot dura luni de zile, implanturile dentare realizate într-o singură zi pot fi finalizate într-o singură vizită. Recuperarea pacienților care optează pentru implanturile dentare realizate într-o singură zi este semnificativ accelerată. Datorită tehnicii minim invazive pacienții se pot aștepta la o recuperare mai rapidă și la un disconfort redus în timpul procesului de vindecare [3].

Conservarea substratului osos

Conservarea substratului osos este un aspect esențial în ceea ce privește implanturile dentare realizate într-o singură zi. Substratul osos se referă la osul maxilar care susține dinții; fără un substrat osos sănătos, implanturile dentare nu pot fi instalate corespunzător.

Este important să se conserve cât mai mult din substratul osos natural în timpul procedurii de implant dentar. Aceasta permite o mai bună integrare a implantului, rezultând într-un tratament mai eficient și durabil. Conservarea substratului osos se realizează prin utilizarea unor tehnici specifice și a materialelor de grefă de tipul osului autogen sau alogen [4].

Beneficiile conservării substratului osos sunt numeroase. Pe lângă o mai bună integrare a implantului, conservarea substratului osos poate contribui la menținerea formei și funcționalității maxilarului. De asemenea, ajută la prevenirea resorbției osoase care poate duce la deteriorarea structurii maxilarului și a aspectului facial [2].

Aspect estetic superior

Implanturile dentare realizate într-o singură zi oferă numeroase avantaje, printre care se numără și un aspect estetic superior. Aceste implanturi sunt concepute astfel încât să se potrivească perfect cu restul dinților pacientului, fiind imposibil de diferențiat față de dinții naturali.

Un alt beneficiu al acestor implanturi este restaurarea imediată a zâmbetului. Prin înlocuirea dinților lipsă implanturile dentare aduc un plus de încredere pacientului, îmbunătățindu-i aspectul general. Pacienții se simt mult mai încrezători și mai fericiți în propria piele, ceea ce poate avea un impact pozitiv asupra stimei de sine [1].

Lipsa dinților poate cauza alterarea formei și proporțiilor feței, ducând la apariția unor riduri premature sau la un aspect îmbătrânit. Implanturile dentare ajută la păstrarea structurii faciale, conferind un aspect estetic plăcut.

Confort suplimentar pentru pacient

Confortul suplimentar pentru pacient este unul dintre principalele avantaje ale implanturilor dentare realizate într-o singură zi. Această tehnologie avansată și tehnicile minim invazive reduc disconfortul post-operator, oferindu-le pacienților o experiență mult mai plăcută comparativ cu procedurile tradiționale. Studiile arată că pacienții care aleg implanturile dentare realizate într-o singură zi experimentează un nivel mult redus de durere și disconfort după intervenție.

În plus, implanturile dentare realizate într-o singură zi îmbunătățesc calitatea vieții pacienților. Aceștia se pot bucura de o viață normală aproape imediat după intervenție, putând mânca, vorbi și zâmbi cu încredere. Metoda permite eliminarea restricțiilor impuse de protezele dentare tradiționale, contribuind astfel la o îmbunătățire semnificativă a calității vieții [3].

Un alt aspect important este eliminarea stresului asociat cu mai multe vizite la medic. Realizarea implantului dentar într-o singură zi elimină necesitatea mai multor vizite la cabinetul stomatologic, un factor major de stres pentru mulți pacienți. Acest lucru contribuie la un confort psihologic semnificativ și îi ajută pe pacienți să se concentreze mai mult pe recuperare și pe revenirea la activitățile lor obișnuite.

Cele mai citite articole

În concluzie, implanturile dentare realizate într-o singură zi reprezintă o soluție rapidă și eficientă, cu numeroase avantaje, de la reducerea duratei tratamentului și a perioadei de vindecare, până la conservarea substratului osos și un aspect estetic superior. Acestea oferă, de asemenea, un confort suplimentar pentru pacient. Contactează medicul specialist pentru a vedea dacă ele reprezintă o soluție potrivită pentru tine!

Bibliografie

1. dentist. “Dental Implants: Unveiling the Technology and Techniques.” Implant Dentists, 27 June 2023, theimplantdentists.co.uk/the-science-behind-dental-implants-unveiling-the-technology-and-techniques/, accesat la 16.10.2023;

2. Gupta, Ranjan, et al. “Dental Implants.” PubMed, StatPearls Publishing, 2023, www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470448/#:~:text=A%20dental%20implant%20is%20a, accesat la 16.10.2023;

3. McKinney, R. V., et al. “The Scientific Basis for Dental Implant Therapy.” Journal of Dental Education, vol. 52, no. 12, 1 Dec. 1988, pp. 696–705, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3057013/, accesat la 16.10.2023;

4. The Science behind Dental Implants: How They Work and Why They Last – the Dental House. 3 Mar. 2023, dentalhouseliverpool.co.uk/the-science-behind-dental-implants-how-they-work-and-why-they-last/, accesat la 16.10.2023.

Cele mai citite articole