Bateria mașinii este un acumulator cu încărcare rapidă, care furnizează energie pentru pornirea mașinii și tuturor componentelor electrice din vehicul. Deși pornirea mașinii se face printr-o simplă rotire de cheie sau prin apăsarea unui buton, toată treaba din interior este făcută de baterie, fără de care motorul nu ar putea porni. Astfel, bateria este o componentă importantă din structura mașinii și trebuie îngrijită corespunzător pentru că bună funcționare a mașinii să nu fie afectată.

Durata de viață a unei baterii auto

Conform statisticilor, durata medie de viață a unei baterii este între 2-5 ani, însă aceasta depinde de mai mulți factori (capacitate, calitate, frecvența de pornire a mașinii). Durata de viață a unei baterii de calitate poate ajunge până la 6 ani dacă este utilizată în condiții optime. Se recomandă verificarea periodică a bateriei, mai ales după atingerea pragului de trei ani.

O baterie defectuoasă poate duce la afectarea altor componente ale mașinii dacă nu este înlocuită la timp. Bateria îmbătrânește sau se uzează atunci când este expusă perioade îndelungate la soare sau când este pornită și oprită foarte des.  De exemplu, pentru deplasări scurte și dese, mașina va solicita o cantitate mare de energie din baterie, iar aceasta se va descărca parțial și alternatorul nu va avea timp să recupereze energia între deplasări.  

Calitatea unei baterii va contribui la prelungirea duratei de viață

O baterie auto de calitate și la un preț accesibil reprezintă o investiție de durată pentru autovehicule, deoarece alegerea unei baterii calitative va duce implicit la o durată mai lungă de viață, dacă este utilizată în condiții normale.

Tipuri de baterii

Cele mai citite articole

În catalogul de produse se regăsesc baterii auto pe bază de acid, plăci de plumb sau alcalini. Alegerea bateriei potrivite se face cu ajutorul manualului tehnic al mașinii, unde se specifică capacitatea bateriei necesare pentru autovehiculul respectiv. Un mecanic poate de asemenea să ajute la alegerea bateriei potrivite pentru un anumit autovehicul.

Capacitatea unei baterii auto, adică cantitata de energie electrică pe care aceasta o poate furniza, se exprimă în amperi pe oră. Mai exact, capacitatea bateriei auto poate fi asemănată cu un rezervor de curent. Oricare ar fi tipul de baterie, toate au același rol și reprezintă o componentă esențială a mașinii, fără de care aceasta nu ar funcționa. 

Condiții de stocare a bateriei auto

O baterie auto trebuie să fie păstrată în condiții optime înainte de vânzare. Pentru satisfacția clienților și pentru că aceștia să profite de o durată cât mai lungă de viață a bateriei pe care o vor alege, acestea sunt depozitate departe de surse de căldură, de razele solare sau de ger. Schimbările excesive de temperatură și condițiile improprii de depozitare a unei baterii auto vor afecta funcționalitatea bateriei și vor reduce durata de viață a acesteia. 

Bateriile sunt depozitate în condiții corespunzătoare și benefice pentru durata lor de viață în urma achiziționării și montării acestora. Astfel, clienții beneficiază de calitate, seriozitate și promptitudine. Alegerea unui centru autorizat care oferă servicii de calitate la prețuri accesibile reprezintă combinația perfectă între utilitate și rentabilitate. 

Cele mai citite articole