Cu toate că se spune că românii se pricep în orice domeniu, este recomandat ca atunci când este nevoie de anumite reparații care țin de sistemul de încălzire sau apă, ori curent, să se apeleze la serviciile unor persoane calificate. Astfel se poate obţine și o garanție a reparației efectuate.
Una dintre meseriile de bază și de care au nevoie oamenii destul de des este cea de instalator. Pe lângă repararea ţevilor sparte sau desfundarea unor canalizări, un astfel de specialist are și următoarele atribuții:
- instalarea, repararea sau realizarea unor lucrări de întreţinere pentru ţevile de apă și sistemele de încălzire, gaze sau aer condiționat;
- instalarea și repararea unor robinete, filtre sau alte astfel de dispozitive;
- întreţinerea sistemelor de stingere a incendiilor;
- realizarea planului reţelei de conducte prin pereți sau podele și aplicarea acestuia;
- montarea unor conducte, instalații sanitare, aparate electrocasnice;
- înlocuirea conductelor defecte sau a garniturilor acestora;
- identificarea problemelor și defecţiunilor care pot apărea la sistemele de alimentare cu apă, reţeaua de canalizare sau gaze;
- efectuarea de lucrări de mentenanță;
- oferirea de sfaturi și recomandări pentru buna funcționare a tuturor acestor sisteme.
Cele mai citite articole
Ce unelte nu ar trebui să lipsească nici unui instalator?
Printre principalele calități pe care ar trebui să le aibă un bun instalator este promptitudinea, adesea oamenii apelând la serviciile acestuia pentru remedierea unei defecțiuni care nu suportă amânare. În plus, mai există unele probleme care, dacă nu sunt remediate la timp, pot produce și alte pagube.
De asemenea, acesta trebuie să fie comunicativ și receptiv la nevoile și cerinţele clienţilor, să aibă inspirația de a alege cea mai bună și rapidă soluție pentru defecţiunea întâlnită. Totodată, exista o serie de unelte esenţiale, care nu ar trebui să lipsească din trusa unui bun instalator:
- Dispozitiv de tăiat ţevi – un astfel de instrument permite instalatorului să realizeze tăieturi precise, cu minim de efort. Acesta are și avantajul de a permite accesul la ţevile aflate în spaţii foarte mici sau înguste.
- Clupa de filetat – are rolul de a realiza, într-un mod rapid, filete indiferent de tipul sau dimensiunea ţevii. Cea mai practică este clupa electrică, iar pentru ţevile scurte se recomandă dispozitivul de strângere cu nipluri, astfel încât erorile sau posibilitatea ca țeava să fie ruptă în timpul lucrării sunt minime.
- Debavuratorul – esenţială oricărui instalator, această unealtă se folosește pentru curăţarea spanului rezultat în urma tăierii ţevilor.
- Maşina de roluit – un ajutor extrem de precis și de eficient, această mașina poate fi utilizată atât pe un banc mobil, cât și static, pentru o îmbinare perfectă a ţevilor proaspăt tăiate. Cu ajutorul ei, se poate realiza şanţul perfect, fără să fie deformat capătul ţevii.
- Dispozitivul de îndoit ţevi – o unealtă foarte versatilă, care permite realizarea rapidă și ușoară a lucrărilor pentru orice tip de instalaţie, prin pregătirea facilă a dimensiunilor potrivite ale ţevilor.