În super și hypermarketuri găsim o gamă variată de uleiuri, presate, extrase, refinate sau nerafinate, din care efectiv nu știm ce să alegem. Fiecare tip de ulei este bun în felul său, dar nu toate tipurile sunt potrivite pentru a prăji diverse alimente. 

Și totuși, ce ulei este indicat pentru prăjit? La ce ar trebui să fim atenți? Alegem în funcție de brand sau ne lăsăm purtați de reclamele TV? La toate aceste întrebări răspundem în acest articol. Iată care sunt criteriile de selecție a uleiului pentru prăjit:

Punctul de ardere

Se referă la temperatura maximă de la care uleiul pus în tigăi începe să producă fum toxic și să genereze radicali liberi în alimentele prăjite. Practic, este punctul de la care uleiul produce rău organismului. Nu are neapărat un miros specific de ars sau gust, însă alimentele prăjite în uleiurile nepotrivite pot provoca inflamații în organism și chiar gastrite.

Drept urmare, este indicat să optezi pentru sortimentele cu punct de ardere ridicat. O altă distincție este între uleiul rafinat și cel nerafinat sau presat la rece. Evident, și aroma uleiului contează, dat fiind că uleiurile se descompun pentru a intensifica aroma diferitelor condimente din compoziție, dar sunt și uleiuri care au gust specific (în special cel de măsline). 

Ce ulei este recomandat pentru temperaturile ridicate?

În cazul în care încă nu ai optat pentru o friteuză air fryer și încă preferi prăjirea tradițională, este bine să știi ce tip de ulei să alegi. În general, cu cât uleiul este mai rafinat, cu atât punctul de ardere este mai ridicat. Prin urmare, indicate sunt uleiurile monosaturate, cu gust neutru, care să nu conțină prea mult Omega 6.

Ce ulei este recomandat pentru temperaturile scăzute?

În cazul în care vrei să înăbuși anumite alimente sau doar vrei să le infuzezi cu condimente, optează pentru uleiul nerafinat, cu mai mult Omega 3 și Omega 9, cum este cel de avocado, măsline, cocos, susan sau cânepă.

Specialiștii în nutriție recomandă să eviți uleiurile cu Omega 6, care se oxidează mult mai ușor, sunt instabile și au risc crescut cancerigen (ulei de arahide, floarea soarelui, porumb, soia etc.).

Uleiul de măsline este bun pentru prăjit?

Dacă este extravirgin, presat la rece, recomandarea este să nu fie folosit pentru prăjit. Aste pentru că, odată încălzit, acesta își va pierde din proprietăți, poate deveni chiar amar. Dacă cel presat la rece se arde la temperaturi de peste 160 de grade Celsius, varianta de ulei de măsline extravirgin este mult mai rezistentă, având punctul de ardere undeva la 210 grade Celsius.

Prăjim în același ulei de mai multe ori sau nu?

Recomandarea medicilor și a nutriționiștilor este să nu facem acest lucru. Însă, depinde de ulei. Spre exemplu, cel de palmier, utilizat cu precădere în industria fast-food, arde mult mai greu, de aceea este folosit pentru prăjirea în mai multe rânduri. 

La fel se întâmplă și în cazul celor cu puncte de ardere ridicate – acestea pot fi refolosite, câtă vreme nu au impurități și nici nu își schimbă culoarea. Chiar și așa, moderația este cheia.

Ce facem după utilizarea uleiului pentru prăjit?

Dacă ai folosit vreme îndelungată uleiul pentru prăjit, iar acesta și-a schimbat culoarea, este indicat să îl pui într-o sticlă, pe care să o duci la reciclare. Nu îl turna în chiuvetă, pentru că acesta se depune pe conducte, va duce la blocaje la scurgere și va polua apa.