Ochelarii cu lentile de protecție pentru calculator sunt foarte populari, pentru că tot mai mulți oamenii folosesc în mod constant asemenea dispozitive (mai mult de 4 ore pe zi). Tehnologia ne ajută foarte mult în activitatea cotidiană, cu toate acestea, din cauza perioadelor îndelungate petrecute în fața ecranelor, sănătatea ochilor poate fi afectată (ochii se pot simți iritați, uscați, obosiți). Purtarea ochelarilor de protecție ne ajută să reducem oboseala ochilor și să ameliorăm durerile de cap, pentru că acești ochelari de protecție au un strat special care acționează împotriva luminii albastre emise de ecrane.

Lentilele ochelarilor de protecție au o ușoară nuanță de galben, care le permite să aibă proprietăți antireflex și de blocare a radiațiilor ultraviolete și a luminii albastre. În mod normal, această nuanță ușoară nu ar trebui să afecteze percepția culorilor, dar există posibilitatea redusă ca anumite culori (albastru, violet) să fie mai puțin intense. 

În acest articol explicăm ce este lumina albastră și care sunt avantajele ochelarilor de protecție pentru calculator.

Ce este lumina albastră

Lumina soarelui include lumina vizibilă (albastră, verde, roșie, portocalie, infraroșie și ultravioletă). Lumina albastră naturală ne trezește dimineața, iar absența luminii albastre ne spune că este timpul să mergem la culcare. Lumina albastră este așadar încorporată în ritmul nostru circadian, iar utilizarea prelungită a dispozitivelor digitale și expunerea la lumină albastră prelungită perturbă acest ritm.  Lumina albastră însă are și o altă sursă, mai puțin benefică sănătății noastre: ecranele pe care lucrăm sau pe care le folosim atunci când ne relaxăm.

Iată care sunt cele mai importante surse artificiale de lumină albastră:

  • ecranele de computer;
  • telefoanele inteligente;
  • luminile led;
  • luminile fluorescente;
  • televizoare tip plasmă.

Cine ar trebui să poarte ochelari de protecție

Cele mai citite articole

Tot mai multe persoane trebuie să-și protejeze ochii și să prevină afecțiunile oculare. Nu contează cât timp stai în fața ecranului sau câți ani ai, se recomandă purtarea acestor ochelari. 

Beneficiile ochelarilor cu lentile de protecție pentru calculator

Sindromul de vedere computerizată (sindromul ecranului electronic sau oboseala cronică a ecranului) este termenul medical care definește sindromul oboselii care rezultă în urma utilizării perioade îndelungate a ecranelor electronice și a luminii albastre intense pe care o emit. 

Este important să știi că oboseala cronică a ecranului se poate combate prin pauze de câteva minte la fiecare oră de stat în fața unui ecran, prin exerciții oculare periodice și prin iluminarea adecvată a camerei în care lucrăm. În cele mai multe cazuri, ochelarii de protecție sunt necesari pentru că au un strat special care blochează ajungerea radiațiilor albastre la ochii noștri. Există tipuri de ochelari de protecție cu diverse tipuri de rame, inclusiv ochelari de protecție calculator cu ramă rotundă de la Lensa.ro.

Indiferent de tipul de ochelari de protecție pe care îi alegi, iată care sunt beneficiile purtării acestora:

  • protejează împotriva expunerii la radiații ultraviolete și la lumină albastră;
  • reduce oboseala ochilor;
  • ameliorează durerile de cap;
  • protejează împotriva afecțiunilor ochilor;
  • reduce uscăciunea ochilor;
  • reduce iritația și mâncărimea oculară;
  • îmbunătățețte acuitatea vizuală;
  • reduce strălucirea ecranului;
  • reduc riscul de degenerescență maculară și de pierdere a vederii;
  • îmbunătățește postura corpului în fața computerului;
  • crește productivitatea;
  • crește calitatea somnului.

În concluzie, toate persoanele care folosesc dispozitive electronice ar trebui să poarte ochelari cu lentile de protecție pentru computer, indiferent dacă lucrează de acasă, citesc online, joacă jocuri video, sau vizionează filme. Specialiștii pot ajuta la alegerea celor mai buni ochelari de protecție, în funcție de rutina și nevoile fiecărei persoane în parte. Este important să-ți aduci aminte că ochii sunt foarte importanți și trebuie protejați cât mai mult timp posibil. 

Acest articol a fost realizat în baza informațiilor preluate din următoarele surse:

Cele mai citite articole

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *