In prezent, titlurile de stat se numara printre cele mai sigure investitii conform expertilor in domeniul financiar, oferind profit prin dobanda. Procedura este simpla: statul se imprumuta de la populatie, bani pentru care se ofera o anumite dobanda, in functie de perioada de maturitate. Cu cat perioada de maturitate este mai mare, cu atat profitul obtinut este mai mare, iar investitorul va beneficia de o suma mai mare de bani.

Principalul avantaj pe care il constituie investirea in titluri de stat consta chiar in faptul ca profitul obtinut nu este impozitat, spre deosebire de alte castiguri. Principalele categorii de titluri de stat care exista si care pot fi luate in considerare de cei interesati sunt prezentate in cele ce urmeaza.

1. Titluri de stat prin programul Tezaur

Cele mai citite articole

Programul Tezaur se adreseaza populatiei si este modalitatea prin care statul reuseste sa se finanteze direct de la cetateni. Inainte ca cei interesati sa aplice pentru un astfel de program, este important sa  tina cont de urmatoarele caracteristici:

  • valoarea nominala este de un leu, iar valoarea minima care trebuie sa fie achitata de investitor pentru o subscriere este o obligatiune, adica un leu. Cu alte cuvinte, programul Tezaur este accesibil pentru toata lumea;
  • maturitatea este cuprinsa intre 1 si 5 ani;
  • orice investitor are ocazia de a accesa site-ul Ministerului Finantelor Publice pentru a fi la curent cu toate actele normative ale acestui program;
  • dobanda este cuprinsa intre 3,5 si 5%, in functie, bineinteles, de perioada de maturitate.

2. Titluri de stat prin Bursa

Exista si posibilitatea tranzactionarii titlurilor prin Bursa, prin intermediul brokerilor sau chiar al bancilor. De regula, fondurile de obligatiuni sunt suficient de accesibile, exceptie de la regula facand titlurile care au fost tranzactionate la bursa, pentru care se solicita investirea unor sume mai mari de bani. Principalele caracteristici de care investitorii trebuie sa tina cont sunt urmatoarele:

  • maturitatea este cuprinsa intre 1 si 15 ani;
  • valoarea nominala este cuprinsa intre 5.000 si 10.000 lei.

Astfel, titlurile de stat sunt una dintre optiunile catre care investitorii isi indrepta atentia, datorita faptulului ca sunt printre cele mai sigure metode de investitii la ora actuala.

Cele mai citite articole