Anul care tocmai s-a incheiat a adus cresteri importante de preturi, mai ales in ceea ce priveste facturile la utilitati, motiv pentru care multi oameni au cautat solutii alternative de incalzire, care sa ii ajute sa faca economii. 

Cum gazele naturale reprezinta unul dintre principalele combustibile folosite pentru incalzirea locuintelor, iar pretul acestora aproape a explodat in 2022, o solutie alternativa la care au apelat cei care au putut alege alta metoda de incalzire a fost folosirea combustibililor solizi. 

Pentru acest lucru a fost nevoie sa se decida asupra tipului de combustibili solizi pe care sa ii foloseasca si sa aleaga cazanele potrivite, atat in functie de combustibil, cat si in functie de nevoile si suprafata de incalzit. Tinand cont de raportul calitate – pret, cele mai populare cazane pe combustibil solid sunt cele pe peleti si cele pe lemne.   

Care sunt diferentele dintre cele doua tipuri de cazane, pe peleti si pe lemne? 

Cele mai citite articole

Un prim aspect pe care il pot observa cei care se afla in cautarea unui cazan pe combustibil solid este pretul; un cazan pe peleti este, in general, mai scump decat unul pe lemne. Aceasta diferenta este data de faptul ca un cazan pe peleti este dotat cu un buncar, care alimenteaza focul pentru o perioada indelungata de timp – in unele cazuri, chiar pana la o saptamana – motiv pentru care va necesita un efort minim pentru mentinerea focului si temperaturii dorite. In schimb, in cazul unui cazan pe lemne, acesta trebuie alimentat manual periodic. 

De asemenea, eficienta in ceea ce priveste agentul termic produse este mai mare in cazul centralelor pe peleti, datorita combustibilului folosit, care este unul concentrat, cu o cantitate minima de apa. Tocmai de aceea si cantitatea de cenusa rezultata in urma arderii este mai mica la peleti, astfel ca nu este necesara curatarea deasa a cazanului. 

In ceea ce priveste durabilitatea, ambele tipuri de cazane se bucura de o durata de viata indelungata, mai ales daca sunt intretinute corect. Cu toate acestea, pretul lemnelor si investitia initiala mai mica ii determina pe multi oameni sa aleaga cazanul pe lemne in detrimentul celui pe peleti.  

Cele mai citite articole