Un motor pas cu pas este un motor electric sincron, fara perie, care transforma impulsurile digitale in rotatia mecanica a arborelui. Miscarea sa normala a arborelui consta in miscari unghiulare discrete de o magnitudine esential uniforma atunci cand este condusa de la sursa de curent continuu cu comutare secventiala. Aceste motoare pas cu pas sunt cele care pot actiona, inclusiv sistem care include o roti dintate sau mai multe.

Cum functioneaza un motor pas cu pas

Motorul pas cu pas este un dispozitiv de intrare-iesire digital. Este deosebit de bine adaptat tipului de aplicatie in care semnalele de control apar ca impulsuri digitale, mai degraba decat tensiuni analogice. Un impuls digital la un motor pasiv sau un traducator face ca motorul sa produca un unghi precis de miscare. Pe masura ce impulsurile digitale cresc in frecventa, miscarea de pas se schimba in rotatie continua.

Unele aplicatii industriale si stiintifice ale motoarelor pas cu pas includ robotica, masini-unelte, masini pentru ridicare si plasare, masini automate de taiere si legare de sarma si chiar dispozitive precise de control al fluidelor, conform Automatic.

Fiecare miscare de revolutie a motorului pas cu pas este impartita intr-un numar discret de trepte, in multe cazuri 200 de pasi, iar motorului trebuie sa primeasca un impuls separat pentru fiecare pas. Motorul pas cu pas poate face doar un pas simultan si fiecare pas are aceeasi dimensiune.

Deoarece fiecare impuls face ca motorul sa roteasca un unghi precis, de obicei 1,8 °, pozitia motorului poate fi controlata fara niciun mecanism special. Pe masura ce impulsurile digitale cresc in frecventa, miscarea de pas se schimba in rotatie continua, cu viteza de rotatie direct proportionala cu frecventa impulsurilor.

Motoarele pas cu pas sunt folosite in fiecare zi atat in ​​aplicatii industriale, cat si comerciale, datorita costurilor reduse, fiabilitatii ridicate, cuplului ridicat la viteze mici si unei constructii simple, rezistente, care functioneaza aproape in orice mediu.

Unghiul de rotatie al motorului este proportional cu impulsul de intrare. Motorul are un cuplu complet la oprire (daca infasurarile sunt sub tensiune). Pozitionarea precisa si repetabilitatea miscarii este foarte importanta, deoarece motoarele cu pas cu viteza buna au o precizie de 3 pana la 5% dintr-un pas, iar aceasta eroare nu este cumulativa de la un pas la altul.

Aceste motoare ofera un raspuns excelent la pornire / oprire / inversare. Motorul este foarte fiabil, deoarece nu exista perii de contact in motor. Prin urmare, durata de viata a motorului pas cu pas depinde pur si simplu de viata rulmentului. Raspunsul motoarelor pas cu pas la impulsurile de intrare digitale asigura un control cu ​​bucla deschisa, ceea ce face ca motorul sa fie mai simplu si mai putin costisitor de controlat. Este posibil sa se realizeze o rotatie sincrona cu viteza foarte mica cu o sarcina care este cuplata direct la arbore.

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *