Programul Rabla Auto este un program de stimulare a înnoirii parcului auto național, inițiat de Guvernul României. Prin acest program, posesorii de autovehicule vechi pot să le caseze și să primească în schimb un eco-tichet cu o valoare financiară, care poate fi folosit ca avans pentru achiziționarea unui autoturism nou. Scopul principal al acestui program este de a încuraja renunțarea la autovehiculele vechi și poluante, dar și de a stimula achiziționarea unor autoturisme de ultimă generație. Prin acest demers, se urmărește îmbunătățirea calității aerului și protejarea mediului înconjurător.

Beneficiile participării la Programul Rabla Auto

Unul dintre principalele beneficii ale participării la Programul Rabla pentru Autoturisme este reducerea poluării. Prin înlocuirea mașinilor vechi cu unele noi, ce înregistrează valori reduse ale emisiilor de dioxid de carbon, se contribuie la protejarea mediului înconjurător. Astfel, calitatea vieții (mai ales în mediul urban) se poate îmbunătăți semnificativ, pe termen lung. 

Programul Rabla Auto este dedicat atât celor care își doresc achiziționarea de mașini cu motor pe benzină sau diesel, (Rabla Clasic), dar și celor care aleg opțiunea modelelor auto 100% electrice sau hybrid (Rabla Plus). Prin finanțările pe care participanții la program le pot primi, conform normelor de eligibilitate, mașinile noi devin mai accesibile, din punct de vedere financiar. 

Autoturismele ultimelor generații sunt, în general, mai sigure. Acestea sunt supuse unor teste riguroase de siguranță, conforme cu legislația în vigoare, aplicată la nivel european, înainte de a fi lansate pe piață. Prin urmare, participarea la Programul Rabla Auto poate contribui la îmbunătățirea siguranței pe drumurile din România.

Cine poate beneficia de Programul Rabla Auto?

Programul Rabla Auto este destinat atât persoanelor fizice, cât și persoanelor juridice. În cazul persoanelor fizice, mașinile pe care trebuie să le predea nu trebuie sa fie mai noi de 8 ani. În cazul instituțiilor, vechimea minimă acceptată este de 5 ani. 

În ceea ce privește persoanele fizice, acestea trebuie să îndeplinească anumite condiții specifice pentru a beneficia de Programul Rabla Auto. În afara de criteriul pentru eligibilitate asociat vechimii, starea autoturismului reprezintă un alt factor esențial pentru acordarea tichetelor de finanțare. La momentul casării, de pe vehiculul respectiv NU trebuie să lipsească:

– motorul; 
– șasiul;
– trenul de rulare; 
– caroseria;
– dispozitivul catalizator (dacă a fost montat din fabricație);
– echipamentele electronice pentru gestionarea funcțiilor (dacă au fost montate din fabricație). 

În cazul persoanelor juridice (firme/companii) participante:

– nu trebuie să figureze ca fiind restante cu plăți ale taxelor, impozitelor și ale contribuțiilor la stat, bugetul local sau la Fondul pentru Mediu; 
– nu trebuie să dețină un istoric de sancțiuni, privind nerespectarea legislației financiare sau vamale; 
– nu trebuie să fie în stadiu de insolvență sau faliment; 

Există și anumite limitări în cadrul programului. De exemplu, există un număr maxim de autovehicule pe care o persoană sau o entitate le poate înlocui prin intermediul Programului Rabla Auto. De asemenea, există și restricții în ceea ce privește tipul de autovehicule care pot fi achiziționate prin acest program.

Cele mai citite articole

Pentru informații suplimentare și detalii actualizate, se recomanda accesarea informațiilor provenite doar din surse oficiale (ex: Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, site-ul site-ul oficial al Programului Rabla), deoarece regulile de participare la program pot fi modificate de la o ediție la alta.

Pași de urmat pentru aplicarea la Programul Rabla Auto

Pentru a aplica la Programul Rabla Auto, este necesar să parcurgi următorii pași:

1. Documentele necesare: Primul pas în aplicarea pentru Programul Rabla pentru Autoturisme implică obținerea unui set de documente necesare. Acestea pot include (dar nu sunt limitate la): dovada de proprietate a vehiculului vechi, certificatul de înmatriculare, o copie a actului de identitate și, în unele cazuri, dovada că mașina veche a fost casată. Aceste documente sunt esențiale pentru a dovedi eligibilitatea în program.

2. Înscrierea la un dealer autorizat: După ce au fost colectate toate documentele necesare pentru dovedirea eligibilității, următorul pas presupunea înscrierea la un dealer auto autorizat de AFM (Autorizația Fondului de Mediu). Reprezentații acestei entități asigură suportul necesar completării pașilor de înscriere în Programul Rabla Auto Clasic sau Rabla Auto Plus.

3. Predarea mașinii vechi: Procesul continuă cu predarea autoturismului vechi la un centru de casare autorizat. Acest lucru este necesar pentru a fi în conformitate cu principiile de eligibilitate pentru beneficiile Programului Rabla Auto. Centrul de casare va emite un certificat de distrugere a vehiculului, care trebuie prezentat dealerului reprezentanților dealerului auto.

4. Achiziționarea mașinii noi: În final, în cazul în cazul au fost respectate toate principiile de eligibilitate pentru primirea finanțării, dar și în limita locurilor disponibile, beneficiarii programului pot achiziționa autoturisme noi (pe benzină / diesel, hybrid sau 100% electric) pe baza eco-tichetelor eliberate.

Programul Rabla Auto reprezintă o inițiativă importantă pentru reducerea poluării, îmbunătățirea siguranței rutiere și înnoirea parcului auto din România. Prin accesarea acestui program, beneficiarii pot contribui la protejarea mediului înconjurător, pot achiziționa o mașină nouă la un preț mai accesibil și pot beneficia de tehnologii avansate de siguranță rutieră.

Cele mai citite articole