Molarul de minte este unul dintre cei mai discutați și adesea temuți dinți din cavitatea orală. Acest articol explorează tot ce trebuie să știți despre molarul de minte, de ce poate fi necesară extracția sa, procedura de extracție și recuperarea ulterioară.

Ce este molarul de minte?

Molarul de minte este cel de-al treilea molar din fiecare arcadă dentară. O persoană adultă are patru molari de minte, unul în fiecare colț al gurii, unul în partea de sus și unul în partea de jos. Acești dinți sunt numiți molari de minte pentru că erup în general în jurul vârstei de 17-25 de ani, când oamenii încep să își formeze judecata și maturitatea. Pentru că sunt greu de curățat și pentru că de cele mai multe ori nu cresc corect, acești molari au o viață destul de scurtă, procedura de extracție molar de minte în clinica stomatologică fiind foarte comună.

De ce poate fi necesară extracția molarului de minte?

Extracția molarilor de minte este adesea necesară din cauza următoarelor motive:

 • Impactarea: Molarul de minte poate erupe într-o poziție în care nu are suficient spațiu în arcada dentară sau este blocat de alte dinți. Acest lucru poate provoca durere, inflamație și disconfort.
 • Carie sau boală parodontală: Molarul de minte poate fi dificil de curățat corespunzător, ceea ce îl face vulnerabil la carii sau infecții ale gingiilor. Extracția poate fi necesară în caz de deteriorare severă.
 • Probleme de aliniere: Dacă molarul de minte crește într-o poziție care perturbă alinierea corectă a celorlalți dinți, ortodontul poate recomanda extracția sa pentru a preveni problemele de aliniere.
 • Durere și disconfort recurente: Molarul de minte poate provoca durere sau disconfort recurent, ceea ce poate afecta calitatea vieții. Extracția poate fi o soluție pentru a scăpa de aceste simptome.

Procedura de extracție a molarului de minte

Cele mai citite articole

Extracția molarului de minte este o procedură efectuată de dentist sau chirurg oral și se desfășoară în câțiva pași:

 • Anestezia: Pentru a minimiza durerea și disconfortul, zona în jurul molarului de minte este anestezată local. În cazurile mai complexe sau dacă se extrag mai mulți molar, se poate folosi anestezia generală.
 • Extracția: După ce zona este complet amorțită, dentistul sau chirurgul oral folosește instrumente speciale pentru a extrage molarul. În cazul în care molarul este impactat sau situat adânc în os, este posibil să fie necesară o incizie mică în gingie pentru a ajunge la dinte.
 • Închiderea rănii: După ce molarul este extras, rana este închisă cu ajutorul cusăturilor, care pot fi absorbabile sau necesită îndepărtarea ulterioară.
 • Instrucțiuni postoperatorii: După extracție, pacientul va primi instrucțiuni specifice privind îngrijirea postoperatorie, cum ar fi administrarea de medicamente pentru durere și inflamație și evitarea anumitor alimente și obiceiuri.

Recuperarea după extracția molarului de minte

Recuperarea după extracția molarului de minte variază în funcție de complexitatea procedurii și de capacitatea de vindecare a fiecărui pacient. Iată câteva sfaturi generale pentru perioada de recuperare:

 • Durere și disconfort: Este normal să simțiți ușoară durere și disconfort în primele zile după extracție. Medicamentele prescrise sau recomandate de dentist vă pot ajuta să gestionați această durere.
 • Alimentație: În primele zile, este recomandat să consumați alimente moi, precum supă, iaurt și piureuri, pentru a evita exercitarea excesivă a mușchilor din jurul zonei extracției.
 • Igiena orală: Este important să mențineți o igienă orală riguroasă, dar să evitați periajul sau utilizarea aței dentare în zona extracției în primele câteva zile.
 • Evitarea activităților fizice intense: Evitați activitățile fizice intense în primele zile și evitați să beți prin pai pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge.
 • Consultați dentistul: Programați o vizită de control la dentistul dumneavoastră pentru a verifica cum evoluează procesul de vindecare și pentru a elimina eventuale cusături, dacă este necesar.

Complicații posibile

Deși extracția molarului de minte este o procedură comună și sigură, pot apărea complicații în unele cazuri. Acestea pot include infecții, sângerări excesive, umflături severe sau durere intensă. Este important să comunicați cu dentistul dumneavoastră dacă observați oricare dintre aceste simptome pentru a primi tratament adecvat.

Extracția molarului de minte este o procedură stomatologică obișnuită și necesară în multe cazuri pentru a menține sănătatea orală și a preveni disconfortul. Cu o pregătire adecvată și respectarea instrucțiunilor postoperatorii, recuperarea ar trebui să decurgă fără probleme. Dacă sunteți îngrijorat cu privire la extracția molarului de minte, discutați cu dentistul dumneavoastră, care vă va putea oferi informații suplimentare și vă va ajuta să luați cea mai bună decizie pentru sănătatea dumneavoastră orală.

Cele mai citite articole