În ultima perioadă, conceptul de modă sustenabilă a început să ia amploare, iar tot mai multe brand-uri au lansat colecții speciale, cu articole ecologice. Prețurile acestor produse sunt mult mai ridicate, însă, ce le face să fie diferite de restul hainelor din magazine? Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă moda sustenabilă și care sunt dezavantajele industriei fast fashion, te invităm să afli mai multe din articol!
Fast fashion, o industrie poluantă
Fast fashion se bazează pe producerea de haine cât mai ieftine, care sunt, de cele mai multe ori, de calitate inferioară. În general, industria fast fashion promovează materiale ieftine, care sunt obținute prin metode poluante și deloc sigure pentru mediu sau pentru consumatori. În fiecare an, milioane de articole vestimentare rămân în depozite, sau sunt aruncate după câteva purtări. Din toate aceste haine, doar 15-20% din ele ajung să fie reciclate sau donate în scopuri caritabile.
Articolele vestimentare pe care le purtăm nu sunt confecționate doar din bumbac, iar cele mai multe dintre ele conțin și fibre sintetice. Acest lucru presupune costuri de producție mult mai mici pentru companii, însă, reprezintă și un grad mai mare de poluare. Pentru consumatori, acest lucru înseamnă calitate inferioară și confort redus.
Studiile au demonstrat că bumbacul se regăsește doar în 35% din hainele produse la nivel mondial, iar nailonul și poliesterul depășesc 60%, acestea fiind materiale extrem de poluante. Dacă hainele ar fi produse doar din bumbac natural, costurile ar mult prea ridicate, iar astfel fenomenul fast fashion nu ar putea fi viabil.
Cantitățile enorme de haine produse în fiecare an și industrializarea la scară largă au transformat industria modei într-una foarte poluantă și distructivă. În jur de 80% din energia consumată în industria modei este utilizată pentru fabricarea și procesarea materialelor textile. Toate utilajele folosite consumă cantități uriașe de energie, ceea ce înseamnă poluare în plus. Putem adăuga pe lista factorilor poluanți și substanțele chimice pe care fabricile de textile le varsă direct în apele din întreaga lume. Astfel, o mulțime de lacuri și râuri au devenit extrem de poluate, iar apa lor nu mai este un loc prielnic pentru pești și animale, și nici pentru irigații.
Ce înseamnă moda sustenabilă
Cele mai citite articole
Companiile care creează haine sustenabile sunt preocupate de impactul lor asupra mediului, dar și asupra consumatorilor. În general, brand-urile slow fashion au ca obiectiv principal confecționarea unor haine cu o durată de viață mai lungă.
O metodă simplă de a afla dacă hainele din magazin sunt sustenabile este prin verificarea compoziției materialului. Dacă vorbim despre un articol de îmbrăcăminte fabricat din lână, provenită 100% din surse sustenabile, atunci produsul poate fi ușor reciclat. În cazul în care acesta este fabricat din bumbac, poliester și lână, acesta nu poate fi reciclat în mod corespunzător, deoarece nu există deocamdată tehnologii moderne, care să poată separa fibrele amestecate.
De unde provin hainele sustenabile
În general, articolele sustenabile sunt create și furnizate în același loc, iar brand-urile care produc astfel de piese vestimentare evidențiază acest lucru, prin campaniile lor. Însă, cel mai simplu mod este să verifici proveniența articolelor și să afli dacă acestea chiar au fost create în țara în care te afli. De multe ori, chiar dacă pe eticheta unui produs scrie că este „fabricat în România”, acest lucru nu înseamnă neapărat că acel articol chiar a fost confecționat în întregime în țara noastră și că este un produs sustenabil, pentru că unele dintre componentele sale ar fi putut proveni din locuri îndepărtate.
Cum întreții articolele sustenabile
Pentru ca hainele să aibă o durată de viață mai lungă, este necesar să le îngrijești corect și să respecți instrucțiunile de spălare de pe etichetele fiecărui articol vestimentar. Dacă îți iubești garderoba și ai grijă de hainele tale, vei contribui direct la sustenabilitatea în modă. De exemplu, dacă ai în garderoba ta produse de la brand-uri premium, cum sunt cele din colecția Adidas Stella McCartney pentru femei, ar fi indicat să le depozitezi într-un mediu uscat, ferit de umezeală sau de razele soarele, și să folosești detergenți de calitate.
Așadar, moda sustenabilă este variantă ecologică a industriei fashion. Dacă vei lua în calcul întregul ciclu de viață al produselor vestimentare create, de la design, până la sursa materialelor și procesele necesare pentru producție, atunci vei înțelege cât de important este să alegi articole sustenabile.