Cafeaua…acest elixir al vietii pentru atat de multi oameni. Fluidul care ii ajuta pe multi sa faca fata unei zile obositoare, care ii ajuta sa lucreze in turele de noapte sau care ii imbata pe altii cu aromele sale unice… Savurata la gura sobei in zilele reci de iarna, la cafenea dorobanti intr-o plimbare prin oras sau in vacarmul de la birou dintr-o zi obisnuita de munca, acest elixir are in spate o gramada de curiozitati pe care sigur ti-ar placea sa le cunosti.

Exista doua tipuri de boabe de cafea – Arbustii arabici din plantele de origine etiopiana si robusta care se gaseste in amestecuri si cafea instant sunt cele doua tipuri de boabe de cafea care exista. Arabica provine de la plantele de cafea originale descoperite in Etiopia. Acesti arbusti produc o cafea fina, dulce si aromata, care este mai scumpa si reprezinta aproximativ 70% din productia mondiala. Robusta este putin mai amara si contine de doua ori mai multa cafeina. Acest tip de boabe este utilizat mai ales in amestecuri si pentru cafelele instant. Robusta este cultivat in Africa Centrala si de Vest, parti din Asia de Sud-Est, inclusiv Indonezia si Vietnam, si Brazilia.

Cafeaua a fost descoperita de caprele din Etiopia (conform mitului …) – O legenda spune ca in secolul al IX-lea, un pastor pe nume Kaldi si-a vazut turma mancand frunze dintr-un copac ciudat si a observat ca a fost treaza toata noaptea, plina de energie. Etiopia este considerata leaganul cafelei si ritualul sau de a bea cafea este renumit. Acesta le-a spus despre experienta unor calugari care si-au dat seama ca pot bea fructele de padure intr-o bautura fierbinte pentru a-i trezi pentru rugaciuni.

Definitia initiala a cafelei a fost vinul – In secolul al XV-lea, cafeaua a fost cultivata in Yemen. Numele sau original, qahwah, provine de la termenul yemenit pentru vin. Un secol mai tarziu, a devenit cunoscuta in Persia, Egipt, Siria si Turcia.

Cele mai citite articole

Primele cafenele au fost in Orientul Mijlociu – Cafeaua a devenit o parte integranta a culturilor locale, deoarece a calatorit din Etiopia in Peninsula Arabica si in alte parti. Cafeaua se savura nu numai acasa, ci si in cafenelele publice – qahveh khaneh – care au inceput sa apara in orasele din Orientul Mijlociu. Acestea au devenit foarte populare si s-au transformat in locuri pentru activitati sociale.

Toata cafeaua din lume este cultivata in ceea ce se numeste centura de boabe.

Cafeaua este cultivata in peste 50 de tari situate intr-o regiune cunoscuta sub numele de Centura de boabe, intre tropicele Capricornului si Racului. Se intinde din estul Mexicului pana in Papua Noua Guinee. Cei mai mari producatori de cafea din lume sunt Brazilia, Vietnam, Columbia, Indonezia, Honduras, Etiopia. Brazilia, Vietnamul si Columbia sunt si cei mai mari exportatori.

…. dar cei mai mari consumatori de cafea pe cap de locuitor sunt in Scandinavia – Tarile scandinave reprezinta cei mai mari consumatori de cafea. Potrivit ICO, finlandezii sunt cei mai mari bautori de cafea pe cap de locuitor. In Finlanda, fiecare persoana consuma in medie 12 kg de cafea in fiecare an. Urmeaza Norvegia (9,9 kg pe cap de locuitor), Islanda (9 kg), Danemarca (8,7 kg) si Suedia (8,2 kg). Italienii, care au facut ca cafeaua sa fie o parte esentiala a dolce vita, consuma 5,9 kg pe cap de locuitor in fiecare an.

Cele mai citite articole