Tulburările digestive sunt probleme funcționale de digestie și tranzit intestinal. Acestea sunt comune și apar adesea din cauza unei alimentații dezechilibrate. Uneori, ele pot anunța și prezența unor afecțiuni gastrointestinale, motiv pentru care consultația medicală este esențială. 

Indigestia, balonarea, arsurile la stomac, constipația, diareea, flatulența sunt câteva dintre manifestările digestive des întâlnite. Adoptarea unui stil de viață sănătos este primul lucru de luat în considerare pentru a le ameliora. Utilizate în completarea dietei, unele remedii naturiste pot fi, de asemenea, utile.

Probioticele 

Probioticele se numără printre cele mai eficiente suplimente alimentare ce susțin sănătatea sistemului digestiv. Acestea reprezintă bacterii bune care colonizează în mod normal intestinul, formând microbiota sau flora intestinală. Totuși, diversitatea și compoziția acesteia pot fi afectate de diferiți factori. 

Suplimentele cu probiotice se utilizează pentru ameliorarea problemelor de tranzit (cum ar fi diareea), dar și a simptomelor sindromului de intestin iritabil (1).

Tărâțele de psyllium

Constipația poate fi ameliorată cu ajutorul tărâțelor de psyllium, ingredient utilizat chiar și în unele laxative (1). Obținute din semințele plantei Plantago ovata, aceste tărâțe sunt foarte bogate în fibre alimentare. Acestea absorb apa și facilitează tranzitul alimentelor în intestine. Persoanele care prezintă alergie la polen sau pepene galben trebuie să fie precaute, deoarece pot avea reacții alergice după consumul de psyllium (1). 

Totuși, trebuie să bei suficientă apă, pentru că tărâțele își măresc volumul. Nu uita că este necesar și un consum ridicat de legume, fructe și cereale, pentru un aport optim de fibre.

Cărbunele activ

Cele mai citite articole

Cărbunele medicinal ar putea fi util pentru reducerea gazelor intestinale, balonării și diareei (2). Acest produs natural se găsește sub formă de capsule. Totuși, studiile sunt insuficiente pentru a garanta efectele acestui remediu. 

Ghimbir 

Ghimbirul este utilizat pentru a ameliora greața, vărsăturile, balonarea și indigestia (3). Ar putea fi util și pentru reducerea simptomelor sindromului de intestin iritabil (3). Acesta poate fi administrat sub formă de ceai, preparat din ghimbir proaspăt sau sub formă de capsule.  

Ulei de scorțișoară

Capsulele cu ulei de scorțișoară ar putea fi, de asemenea, benefice pentru tulburările digestive. Acestea ar putea ameliora balonarea și indigestia, însă sunt necesare mai multe studii pentru a demonstra aceste efecte (3). În plus, acest remediu naturist are și efecte antiinflamatorii. 

Ulei de mentă

Capsulele cu ulei de mentă ar putea fi utile pentru reducerea simptomelor sindromului de intestin iritabil, cum ar fi durerea abdominală și balonarea. Datorită mentolului, uleiul de mentă reduce spasmele intestinale (3). 

Lemnul dulce

Lemnul dulce poate contribui la reducerea arsurilor stomacale, refluxului gastroesofagian și indigestiei (1). Poate fi consumat sub formă de ceai sau administrat ca supliment alimentar.

Așadar, poți lua în considerare remediile naturiste pentru ameliorarea tulburărilor digestive. Nu uita, însă, că acestea nu înlocuiesc o dietă echilibrată și că este indicat să discuți cu medicul înainte de a le utiliza. Dacă simptomele persistă, nu ezita să te programezi la o consultație medicală.

Referințe:

  1. “8 Digestive Health Supplements.” WebMD, 2021, www.webmd.com/vitamins-and-supplements/ss/slideshow-digestive-health. Accessed 12 June 2022.
  2. Huizen, Jennifer. “What Are the Benefits of Activated Charcoal?” Medicalnewstoday.com, Medical News Today, 30 Sept. 2021, www.medicalnewstoday.com/articles/322609#medical-uses. Accessed 12 June 2022.
  3. Link, Rachael. “7 Helpful Supplements for Bloating.” Healthline, Healthline Media, 16 Aug. 2021, www.healthline.com/nutrition/supplements-for-bloating. Accessed 12 June 2022.

Cele mai citite articole