Una din cele mai des solicitate servicii şi cele mai dese căutări online în Registrul Constructorilor este legat de încălzirea în pardoseală. Sătui de caloriferele masive, proprietarii locuinţelor aleg încălzirea în pardoseala pentru a avea un spaţiu generos, încăperi luminoase, finisaje de bun gust şi confort termic. Cu o eficienţă mereu perfectibila, încălzirea în pardoseala este foarte performanţă, ameliorând nu numai aspectul general al locuinţei, ci dovedindu-se şi foarte eficientă. 

Aşezate sub podea, între sapă şi materialul pardoselii, elementele sistemului de încălzire în pardoseala oferă un efect surprinzător la primele utilizări, prin senzaţia reconfortantă a căldurii care se ridică de la sol şi cuprinde întreaga încăpere.

Avantajele încălzirii în pardoseală

Dincolo de aspectul mult îmbunătăţit al locuinţei în care a fost montată încălzirea în pardoseală, proprietarii se bucura de mult mai multe avantaje oferite de acest sistem de încălzire:

  • distribuirea uniformă a căldurii de sus în jos şi conservarea aerului la  o temperatură ridicată;
  • randament mare faţă de sistemele de încălzire clasice, datorat suprafeţei mari de acoperire a pardoselii;
  • consum economic obţinut datorită temperaturii moderate a agentului termic;
  • spaţiu suplimentar disponibil lângă perete, ocupat în mod tradiţional de calorifere;
  • creşterea valorii imobilului ce urmează să fie vândut.

Cele mai citite articole

Dezavantajele acestui sistem de încălzire pe care mulţi proprietari le sesizează sunt:

  • cost mare al instalaţiei;
  • costul proiectului aferent şi manoperei;
  • durată mare de timp necesară până la atingerea valorii temperaturii dorite în încăpere;
  • necesitatea de a adapta poziţia mobilierului în funcţie de traseul instalaţiei, pentru a nu-i afecta eficienta.

Tipuri de încălzire în pardoseală

Până nu demult, cei care îşi doreau încălzire în pardoseala aveau la dispoziţie numai varianta cu ţevi prin care se făcea circulaţia apei calde. Ulterior, aceasta a putut fi realizată prin circuite electrice. 

Încălzirea hidraulică are la baza funcţionarea pe bază de apă şi foloseşte ţevi din polietilena conectate la centrală termică sau la rezervorul de apă caldă al instalaţiei cu panouri solare. Soluţia de încălzire electrică în pardoseala necesită izolarea cu ajutorul unui strat special amplasat sub izolaţie pentru a preveni pierderile de căldură. Agentul termic ce circulă în instalaţie are o temperatură maximă de 40 de grade C, ceea ce face că funcţionarea să fie mai eficientă decât cea a unui sistem de încălzire convenţional ce foloseşte calorifere. Pe traseul acestei instalaţii de încălzire nu se pot amplasa obiecte de mobilier.

Pe de altă parte, încălzirea electrică este mai uşor şi mai rapid de instalat decât cea cu ţevi prin care circulă apă. Conductorii electrici dispuşi în ansamble asemănătoare unui covor din plastic în care se găsesc rezistentele electrice pe baza cărora funtioneaza, încălzesc pardoseala instantaneu, dar cu un consum de electricitate foarte mare. Mobilierul poate fi amplasat pe pardoseala sub care se afla circuitele electrice.

Cele mai citite articole

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *