Adesea, oamenii merg la stomatolog doar în situația în care se confruntă cu o durere dentară, nicidecum pentru prevenție. Medicii stomatologi recomandă vizita anuală în cabinet, pentru a preveni o gamă largă de afecțiuni dentare și bucale, ale căror simptome pot crea un disconfort sporit oricărui pacient.

Iată cele mai comune boli (afecțiuni) dentare și bucale pentru care pacienții ajung în cabinetul stomatologic de urgență:

Candidoza bucală

Candidoza bucală sau mărgăritărelul este o afecțiune cu ciuperca Candida albicans, care se prezintă sub forma unei erupții de pustule mici, de culoare alb-gălbui sau roşietice, care supurează pe suprafața mucoasei bucale (limbă și obraji). Deși adesea nu este dureroasă, în cazul pacienților cu o imunitate scăzută, candidoza bucală se poate răspândi, creând disconfort vădit. Adesea, tratamentul are la bază diverse creme sau pastile antifungice, pentru a controla factorii care au declanșat problema. De asemenea, se recomandă o igienă orală mai riguroasă, curățarea protezelor dentare, folosirea de substituenţi salivari pentru ameliorarea gurii uscate.

Cariile dentare

Cariile dentare sunt cea mai răspândită afecțiune orală și cea mai dureroasă. Netratată, aceasta va ajunge la nerv, cauzând disconfort și chiar diverse abcese, ca în final, să fie necesară extracția dintelui. Pentru a fi evitate astfel de probleme, se recomandă un consult stomatologic anual, o igienă dentară riguroasă și folosirea aței dentare.

Bruxismul

Bruxismul reprezintă scrâșnirea dinților, frecarea sau încleștarea acestora, de cele mai multe ori în mod inconștient, fapt care duce la deteriorarea dinților. De cele mai multe ori, bruxismul este depistat la un control stomatologic, abia după ce medicul observă că smalțul dentar este deteriorat. 

Tocirea smalțului dentar este semn de traumă dentară care, lăsată netratată, poate duce la fracturi dentare, fracturi ale coroanelor sau ale dinților restaurați, mobilitate anormală, resorbții osoase, durere etc. 

Dacă în cazul copiilor bruxismul se vindecă fără tratament, în cazul adulților este necesară intervenția stomatologică. Ca și metodă de tratament pentru bruxism, medicul poate recomanda folosirea unei gutiere sau aplicarea unei coroane dentare.

Cele mai citite articole

Placa bacteriană și tartrul

Un motiv frecvent pentru care pacienții merg la medic este din cauza depunerii tartrului pe suprafața dinților. Tartrul favorizează apariția bolilor parodontale, a cariilor, a halenei (respirația urât mirositoare), mobilitatea dinților, ca în final să se ajungă la pierderea danturii. O bună modalitate de a evita consecințele depunerii de tartru este vizita regulată la medicul dentist pentru un detartraj, urmat de airflow și periaj profesional. 

Abcesul dentar

Abcesul dentar reprezintă infecția de la rădăcina unui dinte sau dintre gingie și dinte, fiind o cauză frecventă de dureri dentare severe. Netratat, abcesul dentar poate conduce la deteriorarea smalțului dentar, prin care bacteriile pot ajunge la pulpa dintelui. Simptomele abcesului dentar sunt durerea severă continuă, pulsatilă sau ascuțită, febră, inflamarea zonei, dureri la masticație etc. Ca modalitate de rezolvare, se recomandă sterilizarea canalelor endodontice cu laser sau utilizarea terapiei de biostimulare.

Respirația urât mirositoare (halena)

Are un impact major asupra stimei de sine și a calității vieții pacientului, fiind cauzată de carii, lucrări protetice retentive, tartru etc. Se recomandă un consult de specialitate pentru a se găsi tratamentul adecvat pentru eliminarea halenei.

Molarii de minte

Cunoscuți drept măselele de minte, aceștia reprezintă o problemă atunci când nu erup sau se află într-un stadiu incipient de formare în os. Pot cauza dureri, leziuni gingivale, infecții sau chiar deteriorarea altor dinți. În funcție de gravitate, se poate recurge la tratarea dintelui sau chiar la extracția molarului de minte.

Gingivita

Gingivita reprezintă primul semn de avertizare în cazul bolii parodontale. Aceasta poate fi acută (în cazul copiilor, adolescenți, tineri sub 30 de ani) sau cronică (gingiile își schimbă culoarea de la roz pal la roșu și sângerează la fiecare periaj dentar). Un prim factor de risc este reprezentat de fumat, urmat de o dietă săracă în vitamina C, factori ereditari și vârsta. 

O modalitate de tratament gingivită este reprezentată de chiuretajul subgingival, urmat de igiena dentară riguroasă acasă. Cel mai adesea, cazurile grave necesită tratament chirurgical, urmat de antibiotice. 

Cele mai citite articole

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *