Funcționarea laptopului tău depinde în mod esențial de sănătatea bateriei. Chiar dacă primele gânduri se îndreaptă în direcția procesorului sau a memoriei, nu trebuie să scapi niciodată din vedere starea bateriei. Este foarte important ca această componentă să beneficieze de toate condițiile pentru o funcționare cât mai îndelungată și la parametri cât mai înalți, astfel încît și tu să poți primi cele mai bune performanțe de la laptop.

Indiferent dacă lucrezi un proiect pentru birou, dacă vrei să vezi ultimele episoade din serialul preferat sau dacă vrei să termini jocul de aventuri, ține cont de următoarele recomandări ce pot prelungi durata de funcționare a bateriei de la laptop. 

  • Păstrează bateria încărcată între 40 și 80%

Exceptând situațiile când ești pe teren sau departe de o priză, încearcă să respecți mereu regula 40-80%. Asta presupune să nu lași ca bateria să se descarce mai mult de 40%, conectând încărcătorul atunci când sesizezi acest lucru. De asemenea, odată bateria încărcată 80 la sută, poți să o deconectezi de la priză. Respectarea acestei recomandări reprezintă cea mai bună metodă pentru a extinde durata de funcționarea a bateriei pentru o perioadă cât mai mare, inclusiv pentru o  baterie laptop Asus X550. Estimările spun că o baterie care este încărcată la maxim pe toată perioada de funcționarea a laptopului, va rezista la 300 – 500 cicluri de încărcare. Pe de altă parte, o baterie utilizată conform regulii 40 – 80%, va rezista 850 – 1000 de cicluri de încărcare. Pentru că acest lucru este foarte important pentru producătorii de laptopuri, anumit branduri (cum este și Lenovo) au creat aplicații speciale ce permit setarea unui prag maxim de încărcare a bateriei. 

  • Evită situațiile de supraîncălzire a bateriile

Cele mai citite articole

În anumite cazuri, bateria laptopului se încălzește foarte tare, iar acesta ar trebui să reprezinte un semnal de alarmă important pentru a opri utilizarea device-ului. Nu doar că supraîncălzirea poate duce la scurtcircuitarea procesorului și a întregului sistem, dar va scurta durata de viață a bateriei. Practic, supraîncălzirea implică crearea unei energii suplimentare, dar care nu poate fi direcționată către nicio altă componentă din laptop. O mulțime de reacții chimice se produc în interiorul bateriei, acestea nefiind necesare în momentul respectiv, dar micșorând viața bateriei. Pentru a proteja întreaga configurație, laptopul trebuie oprit imediat ce apar semne de supraîncălzire, iar dacă este posibil, bateria trebuie scoasă. Pentru a evita situațiile de supraîncălzire a bateriei nu utiliza laptopul în poală, pe suprafețe moi cum sunt pernele sau canapelele și nu lăsa device-ul la în bătaia directă a razelor soarelui. 

  • Instalează aplicații pentru obținerea de rapoarte privind starea bateriei

Chiar și o baterie pentru laptopul Asus poate beneficia de aceste rapoarte care oferă informații importante, dar și alerte atunci când lucrurile se agravează. Poți opta între Battery Care, disponibilă pentru Windows, și Battery Monitor, realizată pentru MacOS. Ambele aplicații citesc temperatura CPU, monitorizează ciclurile de încărcare-descărcare ale bateriei și oferă informații despre capacitatea totală actuală. 

  • Evită fluctuațiile de tensiune

În special în timpul furtunilor, când au loc descărcări electrice puternice, este recomandat să nu încarci laptopul la priză. De asemenea, dacă rețeaua de electricitate la care ai acces nu este una sigură, fiind posibile fluctuațiile de tensiune, cel mai bine este să eviți conectarea adaptorului la priză sau să utilizezi un transformator de calitate. 

Orice baterie se va uza la un moment dat, dar poți amâna destul de mult acest moment, respectând recomandările de mai sus. În acest fel, poți obține un avantaj de până la 40% în ceea ce privește durata de viață a bateriei de la laptop. Odată ce bateria scade sub 80% utilizarea ei va fi din ce în ce mai dificilă, iar singura soluție este înlocuirea cu una nouă. 

Cele mai citite articole