Adesea, se poate întâmpla ca problemele la rețeaua de curent electric să ne afecteze activitatea. Pentru a limita efectele unei pene de curent, avem nevoie de dispozitive speciale, care să asigure necesarul de energie în orice condiții. Generatoarele de curent sunt dispozitivele folosite pentru astfel de situații, iar ele sunt special create astfel încât puterea lor să răspundă nevoilor de alimentare. Cum se aleg generatoarele în funcție de puterea lor, aflăm în cele ce urmează.

Ce este un generator de curent?

Generatoarele sunt dispozitive care suplimentează alimentarea cu energie electrică, atunci când aceasta lipsește. Generatoarele se împart în două mari categorii, iar alegerea lor trebuie să țină cont de acest criteriu. 

Generatoare portabile

Sunt acele generatoare care pot fi deplasate cu ajutorul roților pentru a fi mutate acolo unde este nevoie. Aceste tipuri de generatoare pot fi montate cu ușurință și se întrețin facil, neavând nevoie de precauții speciale. Dacă vrei să te orientezi după un astfel de produs, poți alege un generator curent MatHaus cu afișaj digital, care să te ajute în vederea verificării parametrilor de funcționare.

Generatoare statice

Sunt generatoarele pe care le cunoaștem din cadrul unor instituții – clinici medicale sau spitale -, acolo unde trebuie să fie asigurat necesarul de energie electrică în orice circumstanțe, îndeosebi pentru intervenții și blocul operator. Aceste tipuri de generatoare sunt instalate într-un loc predefinit și nu se pot muta, ci sunt de sine stătătoare. Caracteristica lor cea mai importantă este aceea că pornesc în mod automat, atunci când apare o pană de curent.

Cum alegem generatorul în funcție de putere?

Generatoarele disponibile pe piață vor avea ca semn distinctiv puterea, măsurată în watti. Această valoare este foarte importantă pentru utilizator, deoarece, în funcție de ea, se poate determina dacă un anumit tip de generator este util sau nu.

Cele mai citite articole

Practic, tot ce vei avea de făcut este să faci suma valorilor puterilor fiecărui aparat care ar trebui să fie alimentat de către generator. Apoi, trebuie să adaugi rezultatului un coeficient de mărire, care îți va servi drept marjă de eroare. Spre exemplu, dacă vei dori să cumperi un generator care să acopere centrala termică, frigiderul și lada frigorifică, vei însuma puterea fiecărui produs, iar valoarea rezultată va trebui identificată în plus, în oferta de generatoare.

La nevoie, poți solicita și ajutorul specialiștilor, însă, este foarte important ca întotdeauna, să îți amintești de majorarea puterii necesare, pentru a fi sigur că numărul de consumatori nu va afecta puterea de alimentare a generatorului. Un număr prea mare de consumatori va suprasolicita generatorul, care nu va mai fi capabil să alimenteze produsele.

Avantajele generatoarelor de curent

Un aspect important îl constituie alimentarea unor aparate, precum aerul condiționat sau mașina de spălat, deoarece și acestea trebuie luate în considerare, iar nivelul de consum este destul de ridicat.

Alegerea generatorului potrivit implică puțină atenție însă, în final, beneficiile aduse sunt notabile. Pe de o parte, protejează durata de viață a produselor tale, care nu vor mai fi afectate de penele de curent.

Generatoarele de curent îți oferă posibilitatea să te bucuri de electricitate chiar și atunci când condițiile sunt potrivnice (exemplu: în cazul unei furtuni sau a unui cutremur).

Generatoarele de curent nu au costuri ridicate și au o durata de viață destul de mare, dacă sunt montate și întreținute corect. Așadar, generatorul este o soluție eficientă de alimentare cu energie electrică a locuinței, avantajoasă și sigură.

Cele mai citite articole