Amenajarea unui apartament de mici dimensiuni reprezintă întotdeauna o provocare, deoarece pe o suprafață de acest fel, totul poate fi mai dificil de organizat, utilat și aranjat în mod eficient. Indiferent de dimensiunea apartamentului, ai nevoie de un anumit număr de piese de mobilier care să asigure tot confortul pe care îl dorești. De aceea, într-un spațiul de acest fel este important să pui preț pe organizare și funcționalitate, prin felul în care e amenajat.

Cu ajutorul unor trucuri de amenajare poți face din acest loc unul perfect funcțional, mobilat cu cele necesare și în plus, să imprimi câteva note personale în decorare. Îți oferim în acest sens câteva sfaturi utile de care să ții cont atunci când amenajezi un apartament de mici dimensiuni. 

Cum să amenajezi eficient un apartament de dimensiuni mici 

Folosește mobilier multifuncțional și extensibil

Într-o locuință de mici dimensiuni, cea mai mare problemă e legată de organizarea optimă a spațiului. Una din soluțiile salvatoare este să folosești mobilier multifuncțional, dotat cu spații de depozitare. De exemplu, o canapea sau un pat de dormitor cu spațiu încorporat în partea de jos îți permite depozitarea obiectelor pe care nu le folosești atât de des sau care nu dorești să fie vizibile tuturor.

Mai mult, în living sau dormitor poți apela la soluția alternativă de canapele sau paturi extensibile, care pot fi ridicate în timpul zilei pentru a te bucura astfel de mai mult spațiu. Multe dintre aceste paturi sunt dotate cu sisteme pneumatice de ridicare, ceea ce face foarte comodă manevrarea lor. Chiar și pentru o masă de birou sau de bar poți apela, în plus, la varianta extensibilă, care poate fi folosită doar în caz de nevoie.

Alege piese de mobilier cu picioare subțiri

Un mobilier masiv, de exemplu o canapea, fotoliile sau chiar vitrinele ori dulapurile care se sprijină direct pe podea vor face ca spațiul să pară mult mai încărcat decât este în realitate. Optează pentru varianta de mobilier cu picioare subțiri, înguste, situat la câțiva centimetri înălțime față de podea. Aceste piese vor face ca spațiul să pară mai fluid și mai aerisit. 

Și pentru obiectele de mobilier din baie, de exemplu dulăpioarele sau chiuveta, poți alege în amenajarea unui apartament mic varianta de piese supraînălțate. Tot în baie sau în bucătărie folosește în locul unor dulapuri mari etajere sau rafturi din lemn subțire. Pardoseala eliberată în acest fel  va face ca spațiul să pară mai aerisit.

Renunță la o parte dintre pereți sau folosește uși glisante de sticlă

Cele mai citite articole

Acolo unde configurația apartamentului permite, renunță la un perete subțire în favoarea unui spațiu mai fluid, de tip plan deschis sau open space, care permite libertate mai mare de mișcare. 

O altă variantă, în cazul în care nu dorești să unești un living direct cu bucătăria, este să folosești un perete despărțitor din sticlă. Fie că este sub formă de uși de interior sau de perete din sticlă, faptul că ai înlocuit un zid opac cu unul transparent, care permite trecerea luminii, va defini altfel spațiul respectiv. În plus, ușile glisante conferă luminozitate, dar fără a lăsa mirosurile neplăcute să treacă dintr-o încăpere în alta.

Folosește oglinzi

Dacă ai discutat cu un constructor și ai văzut la ce pereți din interior poți renunța într-un apartament de mici dimensiuni, una dintre soluțiile la care poți apela este să folosești oglinzi mari, dispuse simetric de o parte și de alta într-una dintre încăperi. În acest fel, obții în camera respectivă un efect de buclă, care permite amplificarea luminii.

Poți utiliza oglinzi și în alte încăperi, de exemplu în baie sau dormitor, de sine stătătoare sau pe ușile unor dulapuri. La fel de utile pentru a reflecta lumina în interior sunt finisajele de sticlă, pentru rafturi, pereți sau ca și obiecte decorative. 

Fii prietenul culorilor deschise 

În orice tip de amenajare, culorile deschise au rolul de a face spațiul să pară mai deschis, mai luminos și mai mare. Într-un apartament de mici dimensiuni, nu ezita să folosești culori deschise pentru tapet sau pereți și pentru câteva dintre obiectele decorative din interior, care vor adăuga astfel culoare și căldură spațiului.

Toate aceste soluții te vor ajuta să amenajezi cu brio un apartament de mici dimensiuni.

Sursa foto: https://favi.ro/produse/p/oglinda-gloxy-cm-117×4-5×61-oglinda-cm-o-18-13-8-mauro-ferretti?v=2171084 

Cele mai citite articole