Glanda tiroidă are un impact uriaș asupra metabolismului, de buna ei funcționare depinzând modul în care asimilăm hrana, dar și sănătatea aparatului cardiovascular. În acest articol poți afla ce este tiroida și mai multe informații despre felul în care funcționează aceasta. 

Ce este glanda tiroidă?

Multă lume se întreabă ce este și cum poate fi tratat hipertiroidismul sau hipotiroidismul, dar puțini știu ce este glanda tiroidă sau care este rolul acesteia în organism. 

Tiroida este considerată o glandă endocrină vitală, cu rol esențial în metabolism, în creșterea și dezvoltarea corpului uman. Ea este responsabilă cu reglarea marilor funcții ale organismului, lucru pe care îl realizează sintetizând o cantitate constantă de hormoni care este eliberată în sânge [1].

Tiroida este amplasată în partea din față a gâtului, imediat sub laringe. Forma sa caracteristică este bilobată, ceea ce o aseamănă unui fluture. Lobii se sprijină pe trahee și sunt interconectați, în partea anterioară, printr-o bandă de țesut [2].

În medie, glanda tiroidă cântărește între 20 – 60 g și este protejată prin intermediul a două capsule fibroase. Capsula externă este conectată cu mușchii laringelui și cu multe structuri importante, vasculare și nervoase. Țesutul conjunctiv care fixează tiroida în locașul său anatomic este destul de lax, ceea ce îi permite acesteia să se ridice și să coboare atunci când înghițim [3]. 

Glanda tiroidă și sinteza de hormoni

Glanda tiroidă este responsabilă de sinteza a 3 hormoni:

 • Triiodotironina (T3);
 • Tetraiodotironina (T4);
 • Calcitonina [1].

Doar T3 și T4 sunt considerați hormoni tiroidieni propriu-ziși, sintetizați de celulele epiteliale ale foliculilor tiroidieni. 

Principalul compus al ambilor hormoni este iodul. Organismul uman nu poate sintetiza iod, așadar avem nevoie de un aport alimentar din acest oligoelement. Din alimente, iodul este absorbit în sânge la nivelul intestinului subțire, transportat la nivelul tiroidei și utilizat pentru sinteza hormonilor tiroidieni [2]. 

Cele mai citite articole

Uneori, corpul are nevoie de o cantitate mai mare de hormoni; alteori, nevoile sale sunt reduse. Pentru a sintetiza cantitatea precisă de hormoni necesară, glanda tiroidă este subordonată unei alte glande endocrine, denumită hipofiză. Hipofiza reglează sinteza de hormoni tiroidieni, dar acest mecanism de reglaj nu este unic. O parte dintre hormonii tiroidieni sunt atașați unor proteine circulante din sânge și folosiți atunci când organismul semnalează nevoia unei cantități sporite de T3 sau T4 [1]. 

Calcitonina este sintetizată de o categorie aparte de celule din glanda tiroidă, denumite celule C. Ea este implicată în metabolismul calciului [3]. 

Care sunt efectele hormonilor tiroidieni?

T3 și T4 au capacitatea de a crește rata metabolismului bazal. Practic, ele accelerează activitatea metabolică a celulelor, ceea ce înseamnă că necesarul de energie crește. Printre efecte se numără:

 • Creșterea temperaturii corporale;
 • Puls mai rapid și contracții cardiace mai puternice;
 • Metabolizarea hranei se face mai rapid;
 • Maturizarea creierului la copii;
 • Susținerea creșterii la copii;
 • Activarea sistemului nervos, pentru reflexe mai rapide și o concentrare superioară [1].

Dezechilibre hormonale legate de activitatea tiroidei

O tiroidă hiperactivă secretă mai mulți hormoni tiroidieni decât e necesar, determinând apariția hipertiroidismului. O tiroida care lucrează mai puțin decât ar trebui sintetizează o cantitate de hormoni mai mică decât e necesar, caz ce poartă denumirea de hipotiroidism. Ambele tipuri de dezechilibru pot da naștere la simptome [1].

Uneori, glanda tiroidă poate crește în volum, dând naștere gușii tiroidiene. Alteori, doar fragmente din tiroidă se măresc, caz în care apar noduli tiroidieni. 

Scintigrafia tiroidiană este o investigație care poate determina dacă nodulii tiroidieni sintetizează o cantitate diferită de hormoni față de restul glandei [1].

De cele mai multe ori, nodulii nu au nici o semnificație patologică, dar e bine ca ei să fie periodic evaluați de către medic pentru a se elimina orice suspiciune de cancer [3]. 

Tiroida este una dintre cele mai importante glande endocrine din organism. Funcția ei este reglată de hipofiză. Orice dezechilibru legat de sinteza hormonilor tiroidieni are impact asupra întregului organism. 

Bibliografie:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279388/ afișat la 22.06.2022
 2. https://www.yourhormones.info/glands/thyroid-gland/ afisat la 22.06.2022
 3. https://www.msdmanuals.com/home/hormonal-and-metabolic-disorders/thyroid-gland-disorders/overview-of-the-thyroid-gland afisat la 22.06.2022

Cele mai citite articole