Pompa de căldură aer-apă are rol în creșterea temperaturii apei din bazin, atât în cazul piscinelor subterane, cât în cazul piscinelor supraterane. Acest sistem nu doar că asigură un confort termic sporit, dar poate garanta și un raport consum:energie optim. 

Dacă ești interesat de achiziționarea unei pompe de căldură aer-apă, vei afla în continuare informațiile de bază despre modul în care aceasta funcționează și criteriile esențiale pentru alegerea sa, alături de alte sfaturi utile, pentru înțelege beneficiile oferite de un astfel de sistem. 

Cum funcționează pompa de căldură aer-apă?

Datorită funcțiilor și elementelor sale structurale, acest sistem are capacitatea de a prelua din aer energie calorică, direcționând-o apoi către apa din bazin, astfel încât temperatura acesteia să crească. Acest proces se realizează la o anumită valoare a consumului de curent electric. 

Raportul dintre energia termică cedată în apa din piscină și energia electrică utilizată pentru realizarea acestui transfer de căldură poartă denumirea de coeficient de transfer termic (eng. Coefficient of PerformanceCOP). 

Acest sistem include elemente structurale montate atât în interiorul bazinului, cât și în exteriorul acestuia. Iată descrierea simplificată a procesului de transfer termic: 

  • pompa aer-apă este prevazută cu două elemente cheie pentru dinamica acestui proces, poziționate între componentele exterioare și cele interioare: compresorul și evaporatorul;
  • sistemul exterior de țevi este tranzitat de lichid de răcire, cu rol în absorbția energiei termice din aer; lichidul trece prin camera evaporatorului, în care se află agent frigorific; 
  • expunerea agentului frigorific la energia termică absorbită determină trecerea acestuia în stare gazoasă, urmata de pătrunderea sa în structura compresorului, pentru a fi încălzit;  
  • după acest pas, este transferat către condensator, pentru a se răci încă o dată; scăderea temperaturii sale determină revenirea sa la starea lichidă avută inițială; 
  • energia termică preluată din aer pătrunde în zona elementelor interioare, ce formează sistemul de încălzire internă al acestui tip de pompă; 
  • pentru încălzirea apei din piscină, acest proces se repetă de câteva ori. 

Cum se alege o pompă de căldură aer-apă?

În procesul de identificare a unei pompei de căldură este recomandat să se țină cont de:

Pierderile de căldură înregistrate în bazin

Este cel mai important criteriu de care trebuie să se țină cont, în cazul unei astfel de alegeri. Estimarea corectă a valorilor specifice se realizează în baza unei metodologii specifice, astfel încât capacitatea pompei aer-apă să fie cu 30% mai mare decât pierderile termice identificate. Suportul tehnic al specialiștilor este esențial, în acest caz, pentru realizarea calculelor corecte

Dimensiunile pompei raportate la suprafața piscinei

Cele mai citite articole

Cu cât design-ul produsului este mai compact, iar dimensiunile sale sunt mai reduse, cu atât sistemul se poate manevra cu mai multă simplitate. De asemenea, acești factor influențează si aspectul general al spațiului în care se află piscină. 

Nivelul de silențiozitate în timpul exploatării

Studiază cu atenție informațiile tehnice despre produsul pe care dorești să îl achiziționezi. Nivelul de silențiozitate (dB) redus asigură un confort sporit, atât pentru cei care utilizează piscina, cât și pentru rezidenții imobilelor din vecinătate.

Rezistența elementelor sale la apă și clor 

Atenție la materialele din care sunt realizate elementele unei pompe aer-apă. Titanul, plasticul și inoxul se numără printre cele mai rezistente, în fața acțiunii apei sau a clorului.

Diferența dintre valorile termice aer:apă

Cu cât acest raport are o valoare mai redusă, cu atât pompa de căldură aer-apă achiziționată va garanta o productivitate mai ridicată.

Comandă online pompa de căldură aer-apă 

Alege cea mai bună pompa de caldura aer apa de la Aquamar.ro, ținând cont de sfaturile pe care le-ai descoperit astăzi alături de noi. O alegere inspirată determină costuri de utilizare avantajoase, precum și o prelungire a perioadei în care piscina poate fi utilizată. 

Ai aflat care sunt elementele unui astfel de sistem, cum funcționează acestea în cadrul aceleiași structuri, pentru a transfera energia calorică din aer în apă, dar și care sunt recomandările noastre de produs. Pentru a identifica cea mai bună pompă de căldură aer:apă, descoperă oferta Aquamar și cere sfatul specialiștilor, privind adaptarea produsului la nevoile tale.

Cele mai citite articole