Mulți părinți se întreabă care este modul optim de îngrijire a dinților copiilor lor. 

Promovarea sănătății dentare încă de la vârste mici va face diferența în viitor. Îți vei pregăti astfel copilul să dezvolte obiceiuri să sănătoase și să reducă riscul apariției de probleme dentare majore mai târziu în viață. 

Sunt multe întrebări la care părinții caută răspuns, cum ar fi care este vârsta de la care copilul trebuie să se spele pe dinți, la ce vârstă ar trebui să își ducă copilul la dentist sau dacă au nevoie de aparat dentar gutiera

Iată ce trebuie să știi despre îngrijirea dentară a copiilor:

Importanța îngrijirii de la vârste mici

Chiar dacă cel mic încă are dinții de lapte, dinți permanenți sau o combinație dintre cele două, îngrijirea lor este importantă din multe motive, unul fiind prevenirea cariilor.  

Dinții copilului tău sunt expuși riscului dezvoltării cariilor încă de la apariție. Și este mult mai neplăcut să trebuiască să apelezi la stomatologie copii pentru tratarea acestora, când poți să le previi.

Cele mai citite articole

Poate te gândești că un dinte de lapte cariat nu este important ținând cont că oricum va cădea. Dar dacă un dinte de lapte este pierdut din cauza igienei proaste, dintele permanent va crește incorect și sunt șanse de a crește direct cu infecții sau carii. 

Ai grijă de gingii încă din prima zi

Îngrijirea dinților copilului tău trebuie să înceapă încă dinainte ca acesta să aibă dinți. De aceea este bine să ștergi gingiile bebelușului după fiecare alăptare fie cu o bucată de tifon înfășurată în jurul degetului, fie cu un degetar pentru sugari pentru periajul gingiilor. 

La vârsta de 6 luni ar trebui să duci copilul la dentist, sau odată cu apariția dentiției. Pe măsură ce trece timpul încurajează copilul să experimenteze cu periajul. Învață-l cum să țină periuța de dinți și arată-i cum să scuipe pasta de dinți. Pe măsură ce dinții se ating între ei poți să îl înveți să folosească ața dentară.

Abordează la timp problemele dentare

Dacă mergi cu copilul la fiecare 6 luni la dentist, te vei asigura că detectezi orice problemă dentară înainte ca aceasta să devină serioasă. Însă între vizite poți urmări copilul dacă prezintă semne de: scrâșnire a dinților noaptea, defecte de vorbire sau respirație excesivă pe gură. Dacă observi aceste probleme, poți să contactezi medicul. 

Încurajează copilul să meargă cu plăcere la dentist

Mulți copii sunt stresați de vizita la medicul stomatolog. Cel mai bun mod de a îi ajuta să depășească aceasta frică este vizita frecventă și cultivarea unei atitudini pozitive. Poți face asta fiind calm, alegând dentistul potrivit și explicându-i că va urma o experiență pozitivă. 

Vizita regulată la dentist și cultivarea obiceiurilor de igienă sănătoase vor susține copilul în dezvoltarea armonioasă și creștere lipsită de probleme dentare serioase.

Cele mai citite articole