Nu trebuie să fii un brutar cu experiență și încredere în sine pentru a reuși să faci pâine de casă. În esență, este vorba doar despre a urmări, cu atenție, câțiva pași, și de a respecta întocmai temperaturile de coacere și creștere ale aluatului. Bineînețeles, a avea la dispoziție ingrediente de calitate este esențial, în special când vine vorba de drojdie și făină.

Pâinea de casă are un gust mult mai bun decât cea din comerț, iar acest lucru îl susține orice persoană care, măcar o dată, a mâncat măcar o felie de pâine făcută în casă. Pentru a face aluatul perfect nu ai nevoie de o mașină de făcut pâine. De fapt, tot ce îți trebuie este să ai făina potrivită și drojdie de calitate, de preferat cât mai proaspătă.

Iată pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a face aluatul perfect pentru pâinea de casă.

Asigură-te că ai ingredientele la îndemână

Pentru a face aluatul, ai nevoie de apă caldă, zahăr granulat, drojdie uscată instant sau drojdie activă, sare, ulei vegetală (de floarea soarelui, de preferat) sau de canola și făină (făină pentru copt). După cum am spus, nu ai nevoie de roboti de bucatarie pentru a face pâinea, deși aceștia te-ar putea ajuta foarte mult de-a lungul procesului.

Dizolvă drojdia și activeaz-o prin fermentare

Cele mai citite articole

Acest proces durează aproximativ 5 minute. Este important să nu folosești apă prea fierbinte, deoarece ai putea omorî drojdia (în esență, aceasta este o bacterie). Apa trebuie să fie călduță. Se combină apa călduță, drojdia și o lingură de zahăr granulat într-un bol. Se amestecă rapid și se lasă în repaus timp de 5 minute. Încetul cu încetul, drojdia se va umfla până când va ajunge să acopere întreaga suprafață a apei.

Adaugă restul ingredientelor și amestecă

Pentru a obține paine de casa pufoasa, adaugă restul ingredientelor: zahărul rămas, uleiul, sarea și făina (poți folosi făină universală sau făină specială pentru coptul pâinii). Poți amesteca atât manual, cât și cu ajutorul unui mixer electric, până când ingredientele se îmbină perfect. În general, durează cam două minute dacă folosești un mixer electric și puțin mai mult dacă amesteci manual.

Frământă pâinea

Deși ai crede că ingredientele sunt deja amestecate, etapa frământării aluatului pentru pâine este crucială pentru a se obține un produs final cu textura dorită. Frământarea aluatului duce la formarea glutenului, proteină care permite acestuia să crească bine, să fie mai ușor și mai pufos. Poți frământa atât manual, cât și cu ajutorul unui mixer. În cazul în care frământarea are loc manual, ar trebui să dureze cam 10-11 minute, dar frământând în permanență.

Nu este așa greu, pe cât se spune, să faci pâine în casă. Evident, poate nu îți va reuși din prima, însă doar așa vei putea să-ți dai seama la ce etapă trebuie să lucrezi mai mult, cum să dozezi mai bine ingredientele pentru a obține produsul final dorit. De asemenea, poți modifica rețeta oricând, adăugând semințe, nuci, alte tipuri de oleaginoase și chiar bucăți de banane. 

Cele mai citite articole