Generațiile actuale de părinți ce au încă copii sub vârsta de 10 ani devin din ce în ce mai conștienți de importanța sănătății emoționale a celor mici. Aceasta este esențială pentru o viață adultă încadrată în parametrii normalității. Nimeni nu își dorește copii care pot fi cu ușurință abuzați către alte personae, iar pentru asta trebuie să îi acorzi copilului tău un model de relaționare concret după care să se poată orienta în viață.

         Spre surprinderea oricui, în 90% din cazuri, un adult va acționa în viață după anumite setări mentale și emoționale stabilite în primii ani de viață. În general, doar ai senzația că îți gândești fiecare acțiune, deși tot ce faci este să reacționezi în funcție de presetările din copilărie. Acesta este motivul pentru care tu trebuie să fii un părinte grozav pentru copilul tău și un model demn de urmat.

Iată câteva trucuri simple cu ajutorul cărora vei fi cel mai grozav părinte pentru copilul tău:

Asigură câteva ore de joacă pe săptămână

         Este extrem de important să petreci timp de calitate alături de copilul tău, indiferent de vârsta pe care o are. Cum preocuparea lui principală va fi jocul, alătură-te lui în activitățile sale preferate. Poate că este pasionat de anumite jocuri de construcție LEGO și te poți implica în proiectul său. Pentru a transforma asta într-un fel de tradiție între voi, achiziționează periodic câte un set de la Altex.ro și veți fi camarazi de proiecte importante. Asta te va face partenerul său de încredere și poate că vei fi unul din prietenii săi preferați de joacă dacă îți dai interesul suficient de mult.

Ascultă-ți copilul în mod activ

Cele mai citite articole

         Uneori poate fi dificil să îți asculți copilul în mod activ. De multe ori, strigătele, țipetele sau răspunsurile deplasate pot fi un semn al frustrării sale interioare, iar dacă nici tu nu ai o zi mai bună, este greu să răspunzi în manieră pozitivă. Indicat este totusă să inspiri profund i să îi răspunzi cu blândețe, punând întrebările potrivite pentru a afla ce îți supără de fapt copilul. În final, contează doar ca cel mic să se simtă ascultat de tine pentru a putea stabili o relație de încredere neîntreruptă între voi. Doar așa va reveni și pe viitor să discute cu tine frământările sau nemulțumirile sale cu toată deschiderea.

Empatizează cu nevoile sale

         Există multe momente în care un părinte poate spune „știu eu ce e mai bine pentru copilul meu”. Cu toate astea, ține-ți impulsul în frâu pentru încă câteva momente și discută cu copilul tău mai mult despre nevoile sale. Poate că în spatele „moftului” de a vrea o jucărie nouă se află de fapt un anumit conflict între el și colegii de la grădiniță sau școală. Chiar dacă pentru tine aceste lucruri sunt minore și trecătoare, pentru cel mic pot fi apăsătoare și pot genera traume sau frustrări pe termen lung. Nu uita că în spatele acestor situații se află doar nevoi și emoții primare ce trebuie respectate indiferent de vârstă.

         În concluzie, a fi părinte este un job cu normă întreagă și uneori poate fi extrem de dificil să faci față tuturor provocărilor. Cel mai important, însă, este să te asiguri că petreceți timp de calitate împreună. Pe lângă asta, nu uita să îți exersezi în mod activ capacitatea de a-ți face copilul să se simtă mereu ascultat.

Sursa foto: unsplash.com

Cele mai citite articole