Viața modernă vine la pachet uneori cu stres și insomnii. Cerințele ridicate la locul de muncă, suprasolicitarea, lipsa somnului și a interacțiunilor sociale (mai ales dacă lucrezi de acasă) te pot aduce în pragul burnout-ului. Ca să nu ajungi în acest punct, trebuie să înveți să iei pauze atunci când e nevoie și să te relaxezi la finalul unei zile aglomerate. Iată cum poți face asta:

Lasă-ți toate problemele la ușă

În perioadele aglomerate poate fi tentant să îți iei de lucru acasă, doar pentru a te mai elibera. Nu vei fi mai eficient sau productiv acasă, ci doar vei ajunge să te simți și mai obosit și stresat. Organizează-ți mai bine task-urile în timpul programului și învață cum să te relaxezi seara pentru a te odihni mai bine. 

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să îți lași problemele la ușă. Când ai ajuns acasă, nu mai deschide laptop-ul, nu mai verifica e-mail-urile și nu mai răspunde la telefoanele legate de lucru decât dacă este vreo urgență justificată. Dacă vei învăța să te detașezi de probleme și să te relaxezi atunci când ajungi acasă, îți va fi mult mai ușor să adormi și să ai parte de un somn de calitate. În momentul în care scapi de toate gândurile care nu îți dau pace, organismul tău va secreta melatonina, hormonul implicat în procesul de inducere a somnului.

Practică hobby-urile preferate

Cele mai citite articole

Activitățile recreative reprezintă cea mai bună modalitate de a te relaxa și de a scăpa de stresul de la locul de muncă sau din viața de zi cu zi. Specialiștii susțin că trebuie să aloci măcar câteva minute zilnic pasiunii tale, indiferent dacă vorbim de dans, cântat, citit sau desenat. Practicarea unui hobby care te entuziasmează stimulează producția de endorfine și ajută la eliberarea tensiunii acumulate. Pe lângă faptul că vei adormi mai ușor, te vei trezi și cu o stare de spirit mult mai bună și cu energie pentru o nouă zi de lucru.

Pregătește dormitorul pentru somn

Așează lenjeria de pat, pulverizează spray pentru textile cu un miros plăcut, aprinde o lumânare parfumată, fă curat pe noptieră, strânge hainele de pe fotoliu – toate aceste activități te vor ajuta să îți menții tot timpul dormitorul ordonat. E puțin probabil să te poți odihni corespunzător într-un spațiu în care domină haosul, așa că, fă un obicei din a pregăti dormitorul pentru somn în fiecare zi. Iar dacă observi că patul nu îți mai oferă confortul de altă dată, ar fi bine să iei în considerare schimbarea saltelei, aceasta având un rol extrem de important în calitatea somnului. Ca să cheltui foarte mulți bani pe înlocuirea patului, poți să urmărești diverse promotii saltele sau să optezi pentru un topper de saltea.

Aplică sfaturile de mai sus și vei vedea că îți va fi mult mai ușor să te relaxezi și te vei bucura de dimineți odihnitoare, pline de energie!

Cele mai citite articole