Instalarea mochetei în casa ta este o sarcină descurajantă, dar este ceva ce poți realiza singur. Poți instala covor pe majoritatea suprafețelor curate și uscate, inclusiv gresie, atâta timp cât ai pregătit corect suprafața înainte de instalare. Cu toate acestea, instalarea mochetelor necesită instrumente specializate, cum ar fi un întinzător de instalat și o genunchieră-ciocan, pentru că aceste instrumente nu sunt limitate la profesioniști. De obicei, poți achiziționa de la majoritatea magazinelor furnizoare de materiale pentru construcții  sau de pardoseli, sau chiar închiria de la unele dintre acestea.

Instalarea mochetei peste parchet

Există multe motive pentru care ai putea dori să instalezi covor peste pardoseala din lemn, cum este parchetul. Poate că pardoseala din parchet nu mai este stilul tău. Poate că ești pe cale să ai un copil și vrei ceva puțin mai sigur. Poate că pardoseala tare este doar rece. Indiferent de situație, probabil că nu dorești să deteriorezi pardoseala din lemn de esență tare în timpul instalării. Dacă finalizezi instalarea cu suficientă atenție, îți poți dezvălui podelele din pachet mai târziu, atunci când dorești.

Curăță temeinic lemnul de esență tare

O acoperi, deci de ce te-ai deranja, nu? Ei bine, dacă podelele parchet au murdărie sau resturi, acest lucru poate zgâria lemnul de-a lungul timpului. Și dacă grăsimea sau petele rămân pe lemn, acestea ar putea să se permanentizeze. Deci, asigură-te că lemnul a fost curățat și aspirat temeinic, pentru a-l proteja pentru viitor.

Instalează o barieră pentru umiditate sub căptușeală

Chiar și mochetele rezistente la apă și căptușeala rezistentă la apă pot lăsa apa să se scurgă în continuare. Dacă se întâmplă acest lucru, podeaua din lemn sau parchet de dedesubt se poate deteriora. O barieră împotriva umezelii va împiedica acest lucru. În mod tradițional, o barieră împotriva umezelii nu este de obicei necesară sub covoare, dar în această situație este de obicei benefică. Bariera va oferi, de asemenea, o protecție suplimentară podelei din lemn, deoarece va glisa deasupra ei, mai degrabă decât să o zgârie.

Utilizează benzi subțiri

Când instalezi covorul, trebuie să-l țintuiești cu benzi sau șipci pentru a-l avea întins. Aceasta este o situație inevitabilă. Dacă utilizezi o șipcă mai subțire, mai lungă și cu lățime mai mică, inconvenientele vor fi mai puțin semnificative. Asigură-te că achiziționezi șipci care sunt concepute special pentru lemn. Aceste benzi de fixare sunt de obicei vândute pe baza materialului pe care sunt destinate să fie atașate. Este posibil ca o șipcă pentru beton să nu fie adecvată.

Când vine vorba de alegerea mochetei pe o podea cu parchet, ar fi de dorit să te asiguri că utilizezi nu cel mai subțire strat de izolație, sau ai putea alege o mochetă care să aibă fire răsucite, care te vor ajuta să nu observe posibilele ondulații. Această din urmă condiție nu este necesară dacă utilizezi un strat de izolație suficient. Poți opta pentru mochete moderne și practice de pe o platformă de specialitate.

Instalarea mochetei peste gresie

Poți așeza covor peste orice tip de pardoseală cu gresie, atâta timp cât pardoseala este în stare bună. În cazul în care plăcile sunt rupte sau nelipite (sunete goale când le atingi cu un bețișor, indicând că urmează să se desprindă, nu au fost instalate corect sau sunt defecte), va trebui să îndepărtezi plăcile rupte sau defecte și să completezi acele zone cu ceva de genul cimentului rapid pentru a asigura pardoseala uniformă.

Deși ar fi frumos să porți covorul și să îl ridici în cele din urmă pentru a locui, la nevoie, din nou pe gresie, există unele daune care vor avea loc datorită instalării benzii de lipire. De fapt, ai două opțiuni atunci când vine vorba de izolarea benzii de aderență. În ambele cazuri, totuși, va provoca daune permanente podelei de gresie. Iată opțiunile tale:

Scoate faianța de la marginea camerei

O opțiune, deși nu este cea mai ușoară, este să îndepărtezi 2 centimetri de gresie de pe marginea podelei. Dacă faci acest lucru, îți vei permite să atașezi banda de prindere direct la substratul de dedesubt. Aceasta este opțiunea care va oferi cea mai profesională și perfectă instalare a covorului.

Pătrunde prin faianță și atașează banda de fixare

O altă opțiune este să faci găuri prin gresie la marginea camerei pentru a înșuruba banda de prindere. Aceasta tinde să fie o opțiune mai ușoară în comparație cu îndepărtarea plăcii din jurul marginii, dar poate fi necesar să reglezi plinta pentru a se potrivi cu înălțimea covorului de la margine. De asemenea și în acest caz, al montării mochetei peste gresie, se recomandă utilizarea unui substrat izolant, care  conferă senzația de moale pe care o poți observa când te plimbi pe un covor de lux, dar și asigură uniformizare unei posibile zone de denivelări împreună cu izolarea optimă a pardoselii de gresie de dedesubt.

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *