„Încearcă să reduci stresul!”. Asta îți spun toți medicii la care te duci, fie că sunt psihologi, fie cardiologi, alergologi, imunologi, gastroenterologi sau dermatologi. Pentru că stresul prelungit produce efecte în tot corpul și poate da probleme de sănătate extrem de variate și greu de tratat. Să reducem, așadar, stresul! Ușor de zis și greu de făcut! Dacă ar exista o pastiluță-minune care să ne scape instant de stres! Din păcate, nu e. Specialiștii Fares ne recomandă, însă, tehnici eficiente, mici schimbări în viața de zi cu zi, dar și ajutoare din natură care ne pot reda zâmbetul și buna dispoziție. Stresul este nociv nu numai din cauza stării emoționale pe care ne-o dă, ci și a efectelor pe care le generează în corp. Este dușmanul nevăzut care nu doare, nu se măsoară, dar care ne afectează mai mult decât ne-am imagina.
Ce probleme de sănătate poți dezvolta de la stres
Atunci când traversezi perioade stresante, organismul produce un hormon numit cortizol. El are rolul de a-ți da pe moment energie pentru a reuși să te mobilizezi, să fugi din calea pericolului, să lupți. Așa am fost cu toții construiți – oameni și animale – pentru a putea supraviețui. Însă dacă acest hormon al stresului e produs pe termen lung și în exces, provoacă daune în corp:
– Slăbește sistemul imunitar
– Dă peste cap digestia
– Afectează inima, ficatul, sistemul nervos
– Poate declanșa boli autoimune, alergii, distonie neurovegetativă, colon iritabil
– Scade randamentul sexual
– Poate duce la fluctuații în greutate, la căderea părului.
Simptomele stresului
Poți spune că suferi de stres dacă nu dormi bine noaptea, treci prin stări de iritabilitate sau tristețe, depresie, nu te poți concentra ca înainte, ți-ai pierdut interesul pentru lucruri care altădată îți făceau plăcere. La aceste simptome ale stresului se adaugă diverse manifestări fizice: dureri de cap, palpitații, transpirații excesive, tulburări digestive (diaree, balonare) și/sau de alimentație (fie mănânci compulsiv, fie nu ai poftă de mâncare).
Cum reduci stresul – schimbări în viața de zi cu zi
· Fă mișcare
Persoanele care suferă de stres, de anxietate sau depresie, se simt lipsite de energie. Numai de sport nu ar avea chef! Totuși, trebuie să se mobilizeze, căci mișcarea, în special cea făcută în aer liber, ajută la oxigenarea creierului și stimulează secreția de endorfină și de serotonină (numiți hormoni ai fericirii). Începutul e greu, după care vei vedea că te simți mult mai bine.
· Alocă mai mult timp pasiunilor
Cele mai citite articole
Ai putea spune că nu ai timp de pasiuni, că ești mult prea ocupat. De fapt, totul ține de organizare, de managementul timpului. Cu siguranță poți să aloci măcar o jumătate de oră pe zi activităților care te relaxează și îți fac plăcere. Contează!
· Optează pentru cărți, muzică și filme vesele
Îți plac baladele triste sau filmele horror, dramele? Chiar dacă nu-ți dai seama, ele îți pot accentua starea negativă. Mai bine optează pentru comedii, pentru muzică veselă sau instrumentală, relaxantă, citește cărți motivaționale sau romane care-ți dau o stare de bine.
· Dormi cât mai mult
Când ești odihnit, toate se văd altfel, gândești mai limpede și ai puterea să nu te lași pradă gândurilor negative.
· Lucrează cu mentalul tău
Impune-ți să vezi partea plină a paharului, concentrează-te pe ce ai bun în viață, numără-ți calitățile și bucuriile, nu necazurile.
· Fă-ți mici bucurii
În perioadele stresante, ai nevoie de micile bucurii mai mult ca niciodată. Așadar, cumpără-ți ceva ce îți place (de la haine până la alimente preferate), mergi la teatru sau la un film bun, fă mici escapade de weekend, în natură, relaxează-te seara cu o baie în cadă etc.
· Învață câteva tehnici de respirație
De fiecare dată când simți că inima o ia la galop, ai o stare de agitație, de stres, retrage-te într-un colț și, pentru câteva minute, fă niște exerciții de respirație: inspiră lent și profund (timp de 3-4 secunde), mărind abdomenul, ține-ți respirația alte 3 secunde, apoi expiră lent, pe gură, strângând abdomenul. Repetă de 5 ori acest exercițiu. Îți va normaliza bătăile inimii și celulele se vor oxigena mai bine.
Ce poți să iei – remedii naturiste pentru stres
Natura e vindecătoare în multe privințe. În afară de sportul și de plimbările pe care le faci în aer liber, mai poți trata stresul cu remedii pe bază de plante. Se găsesc în farmacii și în magazinele naturiste sub formă de ceaiuri, uleiuri esențiale și capsule. Spre exemplu, capsulele Distonoplant de la Fares sunt 100% naturale, conțin doar shinduf (plantă care reduce anxietatea și disconfortul digestiv), șerlai (plantă care liniștește în stările de agitație nervoasă) și vinariță (reduce agitația, îmbunătățește calitatea somnului). Sunt plante cu eficiență confirmată în caz de tulburări neurovegetative, depresie, stres, anxietate, tulburări digestive și cardiovasculare cu substrat nervos. Se pot administra pe termen lung, căci nu provoacă dependență.
În paralel, poți consuma ceaiuri de tei, lavandă, valeriană, roiniță, lavandă, passiflora, sunătoare – celebre pentru efectul lor relaxant, calmant, sedativ.
În lampa de aromaterapie poți pune uleiuri esențiale de lavandă, de bergamot, lemongrass sau de mușețel, căci induc aceeași stare liniștitoare. Aceste uleiuri, combinate, există și în sticluțe cu roll on, pe care le poți purta cu tine și inspira din ele oricând simți nevoia.
Dacă nu poți gestiona de unul singur stresul, prin aceste tehnici și remedii naturiste, mergi la medicul psihoterapeut, pentru ajutor de specialitate!