Cu siguranță ți s-a întâmplat cel puțin odată să aspiri și să ștergi praful din întreaga casă, iar până seara acesta să apară din nou pe suprafața obiectelor de mobilier. Acest lucru ar trebui să te pună pe gânduri și să te determine să iei măsuri pentru că praful este unul dintre cei mai comuni alergeni și afectează mai ales copiii. Dacă vrei să scapi rapid de praful din casă și să te asiguri că nu o să apară din nou prea curând, iată câteva trucuri pe care le poți aplica:

Aspiră des podelele și covoarele

Ca să scapi de praful din casă trebuie să înveți să aspiri corect și să faci asta de cel puțin două ori pe săptămână. Insistă în mod special pe zonele cu trafic intens – living, hol, spațiu de joacă, etc. – și aspiră cu mișcări lente, în toate direcțiile. Una dintre cele mai mari greșeli pe care le poți faci în momentul în care aspiri podelele este să te grăbești. Un mod rapid de aspirat, cu mișcări haotice și agitate, nu face altceva decât să ridice praful în aer. Rezultatul îl vei vedea instant. Deși ai stat o oră să aspiri în toată casă, la final pare că nu ai făcut nimic deosebit, tocmai pentru că praful se așează din nou imediat ce ai oprit aspiratorul. 

Ideal ar fi să folosești un aspirator cu filtru HEPA sau unul cu lumină UV care are capacitatea de a absorbi 99% din particulele de praf, acarieni și alți alergeni nu doar de pe podele, ci și de pe draperii și alte tapițerii. O altă opțiune bună este un aspirator cu aburi pentru că acesta te ajută să cureți în profunzime podelele – aspiri și dai cu mopul în același timp.

Cele mai citite articole

Păstrează un nivel optim al umidității în locuință

Un nivel optim al umidității împiedică răspândirea prafului în locuință. În sezonul rece, încălzirea locuinței usucă de obicei aerul din interior, deci s-ar putea să observi iarna mai mult praf în casă. Dacă aerisești zilnic și folosești un umidificator pentru a menține nivelul umidității, vei scăpa de praf mai repede decât credeai. Dacă vrei să te asiguri că respiri aer curat, poți opta și pentru un purificator de aer – acesta este util mai ales dacă există în casă copii mici.

Folosește produse cu efect antistatic

Spray-urile și lavetele din microfibră cu efect antistatic sunt cele mai bune pentru ștergerea prafului de pe obiectele de mobilier. Dacă ai în living o bibliotecă, fă un efort și șterge cărțile periodic pentru că aici se adună cel mai ușor praful. Un alt sfat pe care ți-l putem da este să ștergi praful imediat ce îl observi, să nu îl lași să se adune cu gândul că oricum în weekend faci curățenie mai amănunțit. Cu cât lași praful să se acumuleze mai mult, cu atât el se va răspândi mai ușor în restul casei și există șanse mari să dezvolți diverse reacții alergice. 

Praful nu e bun pentru sănătate, iar cu echipamentele potrivite, poți scăpa de el mai ușor decât crezi. Aspiră corect și des, aerisește sau folosește un purificator de aer, șterge praful cu produse cu efect antistatic și nu vei mai vedea nicio urmă de praf în locuință.

Cele mai citite articole