Folosirea de energie regenerabila in locul celei rezultate din exploatarea de combustibili fosili este una din cele mai importante teme de dezbatere in ultimii ani in lume. Exista multe voci, atat din zona ONG cat si din cea industriala, care sustin ca numai cu un efort sustinut la nivel global si cu participarea tuturor factorilor de decizie se poate implementa o adevarata schimbare in domeniu. Desi poate parea coplesitor pentru un om simplu, care doreste doar mai multa autonomie fata de retelele de distributie clasice a utilitatilor, de aici trebuie sa inceapa orice fel de informare inainte de luarea vreunei decizii sau de angajarea in vreo investitie de orice fel.

Care Sunt Sursele De Energie Regenerabila?

De-a lungul istoriei omenirea a avut nevoie sa descopere noi surse de energie pentru a putea impinge progresul si societatea inainte. De cele mai multe ori insa aceste surse de energie au necesitat eforturi foarte mari pentru a putea fi exploatate si au dus la pierderi de vieti omenesti si la distrugerea mediului inconjurator. Pe langa aceste aspecte, majoritatea surselor de energie folosite si astazi vin din rezerve care nu se pot inlocui, riscandu-se astfel epuizarea lor. De aceea in ultimele decenii tot mai multi cercetatori si lideri industriali si politici si-au intors atentia spre gasirea de alternative care sa fie atat eficiente din punct de vedere energetic cat si sigure pentru a fi folosite la scara larga.

Astfel, noi surse de energie regenerabila au fost aduse in atentia publicului. Incepand de la energia solara si continuand cu cea eoliana sau cea geotermala sau mareo-motrica, aceste noi surse alternative au inceput sa-si faca loc pe piata internationala. Cel mai mare avantaj al acestor noi surse este acela ca sunt potential infinite, putand fi exploatate practic oriunde in lume, si afecteaza mediul intr-un procent mult mai mic decat o face exploatarea resurselor clasice. In plus, costurile de exploatare a acestor noi resurse sunt substantial mai mici decat in cazul resurselor naturale clasice.

In ultimii ani tehnologia a permis realizarea de sisteme si instalatii ce pot permite oricui este interesat exploatarea acestor resurse. Aceste instalatii fac ca dependenta oamenilor de resursele naturale clasice sa scada semnificativ. In plus, datorita acestor noi tehnologii si a scaderii preturilor pentru astfel de solutii, tot mai multe persoane si ramuri economice au devenit interesate in ultima vreme de aceste alternative. Insa exista in continuare destule persoane care nu stiu ce presupune exact o investitie intr-un astfel de sistem. Asta se intampla de obicei din cauza unei informari deficitare. Insa si pentru acest impediment exista numeroase solutii.

Cine Ar Trebui Sa Promoveze Folosirea De Energie Regenerabila?

Cele mai citite articole

De-a lungul timpului folosirea de energie regenerabila a fost promovata de catre diverse persoane private si de institutii si organizatii. Cei mai vocali sustinatori ai utilizarii unor surse alternative de energie sunt organizatile internationale de protectie a mediului. Acestea au desfasurat de-a lungul timpului numeroase campanii de informare publica si chiar proteste impotriva celor care militau pentru exploatarea resurselor naturale clasice. Pentru a-i ajuta sa isi faca vocea auzita, aceste organizatii au numeroase filiale nationale si chiar alte organizatii afiliate. In plus, sunt foarte prezenti in spatiul virtual prin intermediul platformelor de social media si a site-urilor proprii. Astfel, oricine este interesat de energie verde si de stoparea folosirii combustibililor fosili poate intra si gasi informatiile necesare. Multe din aceste site-uri merg chiar mai departe de simpla informare, oferind si alternative si facand recomandari de produse si companii care functioneaza in zona de energii alternative.

Un alt rol foarte important in ceea ce inseamna promovarea utilizarii de energie regenerabila il au institutiile statului. Din ce in ce mai multe tari au institutii specializate care se ocupa de diseminarea informatiilor referitoare la energii alternative in spatiul public. Aceste institutii si organisme vin sa informeze cetatenii si mediul de afaceri in legatura cu avantajele folosirii acestui tip de energii. In plus, aceste institutii pot sprijinii pe oricine doreste sa faca o investitie in astfel de sisteme. Pe langa promovarea liniilor de finantare sau a programelor de granturi disponibile in aceasta zona, fie nationale fie internationale, aceste institutii pot ajuta si cu expertiza necesara in scrierea proiectelor. In Romania exista numeroase institutii si organizatii cu legaturi directe cu Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor care activeaza in aceasta zona de informare si ajutorare a publicului.

Cum Se Pot Gasi Informatii Despre Energie Regenerabila?

Cea mai simpla metoda de a gasi informatii utile despre energie regenerabila este cautarea online. Desi exista inca multe site-uri si platforme care ofera informatii incomplete sau nesigure, exista numeroase altele care vin sa acopere aceste lipsuri. Cu suficient timp si rabdare, oricine poate gasi orice fel de informatie doreste, verificata si transmisa de surse de incredere. Mai mult decat atat, internetul ofera posibilitatea tuturor celor care sunt interesati de astfel de alternative energetice sa intre in contact prin diverse forumuri si bloguri unde pot face schimb de informatii si pot afla pareri direct de la alte persoane asemenea lor. Desi poate parea destul de greu de gestionat un volum atat de mare de informatie, cel mai bun punct de incepere a unei cercetari in domeniu sunt paginile de internet ale firmelor care se ocupa de acest sector. Producatorii de echipamente si cei care se ocupa cu distributia lor, precum cei de la SolarX.ro sunt intotdeauna bucurosi sa ajute pe oricine doreste sa stie mai multe si sa se informeze corect.

O alta sursa de informatii cat se poate de sigura in acest domeniu sunt intalnirile si simpozioanele organizate de diferite organizatii din domeniu. La aceste evenimente participa atat persoane care sunt deja implicate in ceea ce inseamna utilizarea de energie regenerabila cat si oricine doreste sa afle mai multe despre acest domeniu. In plus, este un loc foarte bun unde oricine viseaza la independenta energetica poate afla cum sa realizeze acest lucru. Mai mult decat atat, la astfel de intalniri participa de obicei si reprezentanti ai statului cat si ai mediului de afaceri. Acest lucru faciliteaza schimbul de informatii direct.    

Cele mai citite articole