Alergatul reprezintă cea mai frecventă activitate fizică practicată în societate. Aceasta aduce numeroase beneficii pentru starea de sănătate fizică și psihică. Însă, elementul cel mai important pentru un antrenament eficient și fără consecințe pe termen lung îl reprezintă suprafața de alergare. Caracteristicile suprafeței de alergare influențează puternic sănătatea articulațiilor. Astfel, alegerea locului de alergare este esențial dacă vrei sa te bucuri de beneficiile acestui sport și să-ți menții articulațiile sănătoase.
Impactul asupra articulațiilor
Asfaltul reprezintă o suprafața dură și necomprimabilă, ceea ce face ca șocurile mecanice ce apar la contactul cu solul să nu fie absorbite de acesta. Astfel, impactul șocurilor se răsfrânge complet la nivelul articulațiilor. În acest mod, se creează o presiune crescută asupra articulațiilor gleznei, ale genunchiului, ale șoldului și asupra coloanei vertebrale. În timp, pot apărea diferite afecțiuni, ce vor afecta mobilitatea.
Pe termen lung, absorbția șocurilor de către articulații poate determina oboseală musculară și microfracturi la nivelul oaselor. Dacă antrenamentele de alergare sunt intense sau se realizează la intervale scurte de timp, aceste microfracturi se pot amplifica și apar fracturile de stres. Alergătorii se confruntă des cu fractura glezna, ca urmare a faptului că este prima articulație mare care vine în contact cu solul.
Riscul de leziuni
Asfaltul este o suprafață netedă care asigură un impact constant asupra articulațiilor. Spre deosebire de acesta, alergarea pe o suprafață de pământ care nu este uniformă conduce la un impact diferit asupra articulațiilor cu fiecare pas. Cu toate acestea, impactul crescut al asfaltului și lipsa de absorbție a șocurilor determină apariția unor leziuni ce pot afecta sever funcționalitatea articulară.
Cele mai frecvente accidentări în timpul alergatului sunt entorsele. Acestea sunt leziuni la nivelul tendoanelor, componentelor articulare prin intermediul cărora mușchiul se inseră pe os. Vindecarea entorselor se realizează de cele mai multe ori prin repaus. Însă, recidiva acestora este întalnită destul de des dacă alergarea pe asfalt este continuată. În timp, entorsele repetate pot determina apariția de impingement glezna, o afecțiune care necesită un tratament ortopedic mult mai complex și mai costisitor.
Alte leziuni ce pot apărea ca urmare a alergatului pe asfalt sunt reprezentate de:
- luxații;
- întinderi ligamentare;
- tendinita;
- bursita;
- febra musculară;
- rupturi musculare;
- inflamația fasciei plantare.
Poluarea
Deși alergarea pe asfalt este foarte comodă, deoarece poate fi realizată de oriunde, aceasta nu este tocmai cea mai indicată. Aceasta este efectuată de cele mai multe ori lângă șosea, ceea ce face ca persoana care aleargă să inspire noxele de la mașini și alți poluanți care se găsesc în atmosferă. În timpul alergării, frecvența respiratorie crește, ceea ce înseamnă ca o cantitate mai mare de substanțe toxice ajung la nivel pulmonar.
Recomandări pentru alergat
Suprafața de alergare aleasă este principalul criteriu care determină impactul asupra articulațiilor. Este importantă selectarea unei suprafețe moi, fără denivelări, precum este solul (pământul), iarba sau nisipul. Acestea absorb o mare parte din energia generată în timpul alergării. Este utilă selectarea unei zone care să nu fie umedă, alunecoasă sau cu multe viraje. De asemenea, asigură-te că porți încălțămintea adecvată pentru alergare.
Alergarea este un sport destul de des practicat ca urmare a faptului că nu este necesar un echipament foarte complex și poate fi realizat aproape oriunde. Pentru a te bucura de beneficiile acestui sport este important să alegi un loc special destinat pentru alergare, care să aibă o suprafață adecvată. Alergarea pe asfalt crește riscul de apariție al accidentelor comparativ cu alte suprafețe. Așadar, alege o pistă aproape de casă și bucură-te de beneficiile acestui sport.