Transportul diferitelor tipuri de produse de la depozit la destinație reprezintă un proces complex, care necesită organizare specifică și coordonare flexibilă. Aflați în continuare cum să utilizați sisteme de gestionare logistică a transporturilor de tip TMS (Transport Management System), pentru o eficiență sporită și un plus de competitivitate. 

Sistemele TMS: caracteristici, module și funcționalități

Sistemele TMS (Transport Management System) sunt soluții software complexe, ce gestionează distribuția, curieratul și logistica transporturilor de mărfuri pentru firme din diferite domenii de activitate. Există sisteme TMS pentru distribuție, TMS pentru companii care furnizează servicii 3PL, sisteme TMS pentru case de expediție, sisteme TMS pentru transportatori. 

Sistemele TMS performante, precum xTrack TMS de la Axes Software acoperă o gamă largă de activități: planificarea transporturilor, optimizarea rutelor, inclusiv a celor de tip „milk run” și „last mile”, coordonarea transferurilor între depozite, simulare scenarii prin analize What-If, urmărirea transporturilor ș.a. Principalele module și funcționalități ale sistemelor TMS se concentrează pe gestionarea comenzilor primite de la clienți și a celor de transport, generarea de task-uri, rapoarte și emailuri, facturarea serviciilor, managementul flotei de mașini (fleet management), conectarea la hărți & GPS pentru vizualizarea traseului, administrarea fluxurilor de documente (contracte, facturi ș.a.), colectarea și stocarea informațiilor despre livrările realizate (IOD – Information on Delivery). La acestea se adaugă module EDI (Electronic Data Interchange) pentru schimb de date cu alte sisteme logistice utilizate de o firmă (MES, WMS, POD, YMS, ERP, CRM ș.a.) sau aplicații externe.

Beneficiile implementării unui sistem TMS

Implementarea unui sistem de management al transporturilor (TMS) aduce beneficii importante în toate activitățile pe care le organizați în cadrul lanțului de aprovizionare, de la depozit la destinație. Cu ajutorul modulelor și funcționalităților sistemului TMS reduceți consumul de combustibil, optimizați transporturile prin eliminarea curselor în gol și scăderea numărului de vehicule necesare. Astfel veți reuși să livrați produsele într-un mod mai eficient, cu mai puțini kilometri parcurși de transportatori.

Cele mai citite articole

Sistemele TMS aduc beneficii semnificative și în gestionarea logistică a activităților de transport, distribuție, curierat ș.a. Veți obține o creștere de până la 95% a gradului de încărcare a mașinilor și trasabilitate completă. Înregistrați astfel o economie de timp care face diferența în materie de competitivitate și vă poate consolida poziția pe piață, în fața competitorilor din țară și din străinătate. Eficiența firmei voastre ca operator de transport va fi mult îmbunătățită și veți atinge obiectivele cheie de performanță prin utilizarea inteligentă a resurselor.

Cum să alegeți sistemul TMS potrivit pentru firma voastră

Pentru implementarea celui mai bun sistem de gestionare logistică a transportului, identificați nevoile specifice ale companiei. Evaluați volumul de transport, diversitatea rutelor, tipurile de produse transportate, cerințele de raportare și analiză. Luați în considerare planificarea și optimizarea rutelor, urmărirea în timp real a livrărilor, gestionarea comenzilor, urmărirea facturării costurilor de transport, opțiunile de management MultiHUB.

După ce stabiliți nevoile firmei, următorul pas e reprezentat de analiza caracteristicilor, a modulelor și funcționalităților din sisteme TMS. Evaluați și integrarea sistemelor TMS cu alte soluții software și hardware pentru asigurarea unui management eficient al lanțului de aprovizionare (Supply Chain Management). Luați în considerare opțiunile de raportare și analiză, pentru a beneficia de toate avantajele pe care vi le oferă automatizarea activităților în diferite departamente ale firmei voastre.

Analizați costurile de implementare, integrare, formare a personalului, costurile de întreținere și actualizare, precum și costurile pentru modificări sau personalizări ale diferitelor module și funcționalități. Alegeți sisteme TMS de la firme care vă asigură și consultanță de specialitate, trainingul angajaților, activități de suport, mentenanță și servicii post-vânzare. 

Pentru eficientizarea activităților, de la plecarea din depozit la predarea mărfurilor la destinație, implementați sisteme TMS (Transport Management System), adaptate la nevoile specifice ale firmei voastre. Veți beneficia astfel de configurarea și gestionarea eficientă a fluxurilor de transport, planificarea optimă a livrărilor și creșterea competitivității în industrie.

Cele mai citite articole