În ultima decadă, Hollywood a readus în atenția publicului epopeea biblică, un gen de film care îmbină într-un mod original drama, istoria, religia, efectele vizuale și mesajele creștine. Poveștile biblice în care protagoniștii sunt nume sonore din industria cinematografică garantează adesea succesul acestor filme cu temă religioasă.

Am selectat 21 de filme creștine care te vor inspira și te vor ajuta să îți păstrezi vie credința în cele mai dificile momente și situații din viața ta.

21. Do You Believe? (2015)

O mulțime de suflete, fiecare mișcându-se în direcții diferite, dar toate căutând un miracol. În timp ce viețile lor se intersectează pe neașteptate, fiecare urmează să descopere că există Dumnezeu, chiar dacă nu cred încă în El. Când un pastor local este uimit de credința puternică a unui bătrân predicator de la colțul străzii, acesta își dă seama că adevărata credință necesită întotdeauna acțiune. Această revelație conduce către o călătorie alimentată de credință, care influențează toți credincioșii în moduri pe care numai Dumnezeu le-ar putea orchestra. Filmul ridică o întrebare esențială la care trebuie să răspundem cu toții: crezi în Dumnezeu?

20. The Nativity Story / Povestea nașterii Domnului (2006)

“Povestea nașterii Domnului” se bazează pe relatarea biblică a nașterii lui Iisus Hristos, eveniment care va schimba cursul istoriei omenirii. În Nazaret, Maria este logodită cu tâmplarul Iosif. Maria este vizitată de un înger, care i-a spus că va împlini o profeție și va naște pe fiul lui Dumnezeu, salvatorul lumii. Sarcina Mariei îi aduce disprețul comunității, în timp ce Iosif încearcă să îi convingă pe oameni de această poveste aparent extravagantă. Între timp, un recensământ obligă fiecare om și familie să se întoarcă în locul natal. Iosif și Maria pornesc într-o călătorie lungă și grea spre Betleem.

19. God’s Not Dead (2014)

Studentul Josh Wheaton participă la un curs de filosofie la care profesorul Radisson solicită tuturor studenților să semneze o declarație prin care să susțină că Dumnezeu a murit, ba mai mult, nu a existat niciodată. Fiind un tip credincios, Josh refuză, așadar profesorul îl provoacă la o dezbatere pentru a-și apăra convingerile și credința. Întreaga situație duce la o serie de confruntări serioase între Josh și profesor, iar clasa devine juriul care va oferi verdictul.

18. Quo Vadis? (1951)

O capodoperă cinematografică inspirată de romanul lui Henry Sienkiewicz, “Quo Vadis?” a obținut 8 nominalizări la Premiile Oscar. Pentru a scăpa de amenințarea noii religii creștine, împăratul Nero decide să dea foc Romei. Pe acest fundal agitat se desfășoară povestea de dragoste dintre tânăra creștină Ligia și generalul roman Marcus Vinicius.

17. An Interview with God (2018)

Paul Asher este un jurnalist care se întoarce în New York după ce realizează un reportaj faimos despre războiul din Afganistan. Odată întors acasă, Paul constată că întreaga viață i se destramă: căsnicia lui eșuează și se află în pragul unei crize personale pe care nu o înțelege încă. Dar viața lui Paul ia o întorsătură inedită atunci când primește ocazia de a realiza un interviu pe care nu îl poate refuza – un interviu cu un bărbat care pretinde că este Dumnezeu.

16. Risen / Misterul Înălțării (2016)

“Risen” înfățișează povestea biblică a Învierii, relatată din perspectiva unui ateu. Clavius, un puternic tribun militar roman, și asistentul său, Lucius, au sarcina de a rezolva misterul învierii lui Iisus, care în film poartă numele ebraic, Yeshua. Cei doi trebuie să afle adevărul despre evenimentele ce au urmat răstignirii, astfel încât să infirme zvonurile unui Mesia înviat și să prevină astfel o răscoală de proporții în Ierusalim.

15. The Apostle Peter: Redemption (2016)

Suferind în urma faptului că l-a negat pe Hristos, apostolul Petru și-a petrecut restul vieții încercând să își ispășească păcatele. Acum, când se confruntă cu moarte sigură la ordinul împăratului Nero, Petru are de ales: se va lăsa pradă slăbiciunilor sau se va ridica triumfător în ultimele momente ale vieții sale?

14. Son of God / Fiul lui Dumnezeu (2014)

“Son of God” înfățișează povestea vieţii lui Iisus, de la naşterea sa în umila iesle din Bethleem, până la perioada adultă. Această dramă istorică prezintă faptele şi predicile Mântuitorului, care au condus la răstignire şi la înviere.

13. Paul, Apostle of Christ / Pavel, apostolul lui Hristos (2018)

“Pavel, apostolul lui Hristos” este povestea epică a lui Pavel, omul care, dintr-un persecutor al bisericii, a devenit cel mai important promotor al acesteia. Filmul prezintă lupta pe care apostolii Pavel și Luca o duc împotriva împăratului roman Nero pentru a lăsa moștenire Evanghelia lui Hristos.

12. The Da Vinci Code / Codul lui Da Vinci (2006)

“The Da Vinci Code” este inspirat de romanul bestseller scris de Dan Brown. Filmul și cartea au stârnit numeroase controverse, deoarece susțin ideea că Iisus Hristos s-ar fi căsătorit cu Maria Magdalena, iar cei doi au avut urmași. Această informație ar fi fost ținută ascunsă timp de 2000 de ani, însă profesorul Langdon (Tom Hanks) descoperă o serie de secrete extraordinare ascunse în operele lui Leonardo da Vinci. Odată ieșite la iveală, aceste secrete ar putea zdruncina chiar bazele religiei creștine.

11. The Apostle / Apostolul (1997)

Sonny (Robert Duvall) este un preot care află că soția îl înșală. Într-un acces de furie, Sonny îl ucide pe amantul acesteia, iar apoi fuge în Louisiana, unde își schimbă identitatea. Aici, se angajează la un post local de radio și ține predici. Pentru că nu și-a pierdut credința în Dumnezeu, Sonny își dedică întreaga viață semenilor și face doar fapte bune, sperând că va obține iertarea divină.

10. The Gospel of Mark (2015)

Cele mai citite articole

Drama “The Gospel of Mark” îl înfățișează pe Iisus ca pe un erou, exorcist, vindecător și făcător de minuni, dar care își păstrează secretul identității. Această producție epică, apreciată de criticii de film, a fost realizată pe parcursul a cinci ani și are la bază cele mai recente cercetări teologice, istorice și arheologice. 

9. Kingdom of Heaven / Regatul Cerului (2005)

„Kingdom of Heaven” înfățișează o perioadă tulbure din istoria omenirii – perioada cruciadelor. Punctul de pornire în destinul eroic al lui Balian (Orlando Bloom) îl constituie întâlnirea cu un cruciat, respectiv cavalerul Godfrey de Ibelin (Liam Neeson). După ce îi dezvăluie faptul că este tatăl său, Godfrey îi arată lui Balian ce presupune rangul de cavaler și îl cheamă alături de el în Regatul Cerului, în Sfânta Cetate a Ierusalimului. Trecând peste toate obstacolele, Balian înfruntă forțe copleșitoare pentru a-și salva poporul și pentru a-și împlini destinul de cavaler cruciat.

8. Jesus of Nazareth (1977)

Prezentând evenimentele care preced nașterea lui Iisus și ajungând până la răstignire și înviere, această mini-serie din anul 1977 reprezintă o amplă evocare a vieții și suferințelor lui Hristos. “Jesus of Nazareth” este regizat de celebrul Franco Zeffirelli și are o distribuție impresionantă: Robert Powell în rolul lui Iisus, Anne Bancroft o interpretează pe Maria Magdalena, iar Christopher Plummer joacă rolul lui Herod.

7. Ben-Hur (1959)

Un film excepțional care a fost recompensat cu 11 Premii Oscar, “Ben-Hur” prezintă povestea prințului evreu Judah Ben-Hur, care trăiește în Ierusalim, la începutul secolului I. Ben-Hur devine ofițer de comandă al legiunilor romane și se reîntâlnește cu vechiul său prieten, Messala, care a devenit guvernator. Cei doi prieteni se înstrăinează unul de celălalt pe măsură ce constată că părerile lor politice diferă foarte mult.

“Ben-Hur” este considerat un film creștin, deoarece folosește personajul fictiv al lui Judah Ben-Hur drept o metaforă pentru viața lui Isus. Ambii au trăit în aceeași perioadă, au fost evrei în Israelul ocupat de Imperiul Roman, iar viața lor se oglindește reciproc.

6. The Young Pope (2016) și The New Pope (2019)

Tânăr și fermecător, noul ales Papă Pius al XIII-lea, interpretat de Jude Law, este primul papă american din istorie. Ascensiunea sa pare a fi rezultatul unei simple și eficiente strategii media implementate de Colegiul Cardinalilor. În Vatican, însă, domnește ideea că reprezentanții bisericii au ales o figură misterioasă, iar Pius XIII chiar se dovedește a fi cel mai misterios lider religios catolic.

The Young Pope este o mini-serie cu 10 episoade produsă de HBO. După succesul răsunător al primului sezon, serialul continuă cu The New Pope, în care John Malkovich îl interpretează pe Sir John Brannox, un aristocrat englez, fermecător și sofisticat. Sub conducerea noului papă, Vaticanul încearcă să-și reabiliteze numele după o serie de scandaluri sexuale care au pus în pericol instituția. 

5. Silence / Silence: Puterea credinței (2016)

O adevărată capodoperă cinematografică în regia maestrului Martin Scorsese, „Silence: Puterea credinței” aduce în prim-plan povestea a doi misionari portughezi care pornesc într-o călătorie în Japonia secolului al XVII-lea pentru a răspândi creştinismul. În acea perioadă, conducerea japoneză şi elita samurailor erau hotărâte să eradicheze creştinismul. Adepţii erau vânaţi, torturaţi sau ucişi în chinuri groaznice dacă refuzau să renunţe la credinţa în Iisus.

4. Mary Magdalene / Maria Magdalena (2018)

Acțiunea filmului se petrece în Iudeea, în anul 33 d.Hr. Maria este o tânără credincioasă din satul Magdala, care nu dorește să urmeze tradițiile și destinul femeilor, ci își dorește să fie liberă. După ce a respins o propunere de căsătorie, fratele și tatăl Mariei fac o exorcizare, având convingerea că tânăra este posedată de un demon. Încercând să găsească o soluție, tatăl Mariei îi cere ajutorul lui Iisus, un vindecător ce câștigă faimă printre evreii din zonă, cu discursurile sale despre un regat al păcii și al iubirii. Uimită de carisma, personalitatea și cuvintele lui Iisus (interpretat de Joaquin Phoenix), Maria decide să-l urmeze în ciuda opoziției puternice a familiei sale.

3. The Last Temptation of Christ / Ultima ispită a lui Iisus (1988)

Inspirat de de romanul omonim scris de Nikos Kazantzakis și în regia celebrului Martin Scorsese, „The Last Temptation of Christ” a fost un film controversat și chiar blamat de Biserica Catolică, deoarece prezintă evenimentele biblice dintr-o nouă perspectivă și ridică întrebarea: ce s-ar fi întâmplat dacă Iisus ar fi cedat ispitei? Filmul prezintă povestea perioadei finale din viața lui Iisus, care este înfățișat ca un personaj uman, nu biblic. Nominalizat la Premiile Oscar, „The Last Temptation of Christ” îl aduce în rolul lui Iisus pe celebrul actor Willem Dafoe

2. The Passion of the Christ / Patimile lui Hristos(2004)

În regia lui Mel Gibson, „Patimile lui Hristos” înfățișează ultimele douăsprezece ore din viața lui Iisus din Nazaret, în ziua răstignirii sale pe muntele Golgota. Toate personajele din film sunt surprinse vorbind limbile pe care le-ar fi utilizat acum 2000 de ani, respectiv aramaică pentru evrei și latina vulgară pentru romani. Rolul Fecioarei Maria este interpretat de actrița de origine română Maia Morgenstern.

1. The Bible / Biblia (2013)

Mini-seria “Biblia” cuprinde 10 episoade și redă cele mai importante capitole ale Sfintei Scripturi. Astfel, avem ocazia de a urmări evenimente biblice precum călătoria lui Noe cu Arca, povestea lui Avram, Exodul, povestea lui Samson și Dalila, totul culminând cu nașterea, moartea și învierea lui Iisus Hristos. Din punct de vedere al mesajului, Biblia redă teme eterne, fundamentale pentru omenire, cum ar fi eliberarea unui popor, rezistența la opresiune și lupta pentru egalitate socială.

Care este filmul tău favorit care se inspiră din poveștile Bibliei?

Cele mai citite articole