Războiul înseamnă iad, este sângeros și brutal. Distruge vieți, popoare și culturi. Ne modelează trecutul, prezentul și viitorul. Acesta este motivul pentru care tema războiului continuă să îi fascineze pe regizorii de film. Poveștile despre război dezvăluie adevărata natură a umanității în cele mai întunecate vremuri istorice.

Doar pentru că acestea sunt drame care aduc în prim-plan armata și au la bază victorii extraordinare sau poveștile unor soldați curajoși, asta nu înseamnă că sunt filme patriotice. Un film despre război poate fi profund pacifist, poate fi revoluționar sau poate fi critic față de liderii noștri care ne aduc în conflict.

Mai jos vă oferim o selecție cu cele mai apreciate și premiate filme de război din toate timpurile.

15. Atonement / Remușcare (2008)

Atonement este un film britanic regizat de Joe Wright și este o adaptare a romanului omonim scris de Ian McEwan. Povestea este construită în jurul personajelor Cecilia (Keira Knightely) și Robbie (James McAvoy) și este relatată din perspectiva surorii mai mici a Ceciliei, Briony (Saoirse Ronan). Cecilia și Robbie trăiesc o poveste de dragoste scurtă și pasională, dar care este întreruptă brusc de Briony, o adolescentă confuză și cu o imaginație mult prea bogată. Aceasta asistă la unele scene dintre cei doi și le interpretează greșit, astfel că reușește să schimbe destinele celor doi pentru totdeauna. Următoarea parte a poveștii se desfășoară în Franța, în perioada Celui de-al Doilea Război Mondial, unde Robbie s-a înrolat ca soldat și trăiește tragediile războiului și zilele debarcării la Dunkirk. Briony, ajunsă la maturitate și realizând greșeala enormă pe care a comis-o, macinată de remușcari legate de ceea ce a făcut surorii mai mari și lui Robbie, scrie un roman despre aceștia, modificând finalul, pe care îl transformă într-un happy-end. 

Filmul te va surprinde cu intensitatea dialogurilor dintre actori, cu o calitate a imaginii de excepție și o muzică pe măsură. Tehnica abordată de regizorul Joe Wright este de a juca aceeași scenă din perspectiva unor personaje diferite, punând accent pe rolul percepției în poveste.

Filmul Atonement a fost foarte lăudat în America și a fost unul dintre favoriții la Premiile Oscar din 2008, cu 6 nominalizări si câștigând premiul pentru cea mai bună coloană sonoră.Totodată a fost și răsfățatul Globurilor de Aur, unde a câștigat premiul pentru Cel mai bun film.

14. Cold Mountain (2003)

În regia lui Anthony Minghella, Cold Mountain este o poveste impresionantă de dragoste, despre legăturile profunde ale prieteniei, despre mirajul naturii și despre America în schimbare la sfârșitul Războiului Civil. Filmul urmărește destinele a trei personaje a căror supraviețuire depinde de legătura dintre ei. În America anilor 1860, Inman (Jude Law) este soldat in Confederație, este rănit pe câmpul de luptă și vrea să se întoarcă acasă la femeia iubită. În drumul său către Ada (Nicole Kidman), el întâlnește tot felul de obstacole, rebeli și sclavi, profitori și ticăloși, precum și toate atrocitățile pe care greutățile unui război cumplit le scoate la suprafață. Pe de alta parte, Ada, la rândul ei, nu mai este femeia delicată care a fost odată. Rămanând singură, este nevoită sa facă față acelor vremuri teribile și să apere ferma tatălui său de ruină și de atacuri. În ajutorul ei vine Ruby (Renee Zellweger) care o învață pe Ada legile supraviețuirii. Astfel, Inman, Ada și Ruby sunt protagoniștii unei povești despre dorul de casă, despre o concepție de viață care s-au pierdut pentru totdeauna în negurile vremii și despre ororile războiului. Cold Mountain este filmat în mare parte în România, la Râșnov.

Filmul are 5 nominalizari si a castigat premiul Oscar pentru cea mai buna actriță în rol secundar, Renne Zellweger.

13.  Dunkirk (2017)

Povestea filmului Dunkirk surprinde retragerea trupelor britanice și ale aliaților de pe plaja franceză de la Canalul Mânecii, din anul 1940, când germanii i-au înconjurat pe aceștia.

Pe frontul de vest al celui de-al Doilea Razboi Mondial, la Dunkirk în 1940, Germania nazistă, având o armată de 800.000 de oameni, a învins trupele aliaților, în număr de numai 400.000, obligându-le să se retragă pe plaja îngustă și spunandu-le la un atac feroce. Pe 27 mai a început evacuarea de la Dunkirk, operațiune numită și miracolul de la Dunkirk.

Dunkirk este un adevărat film despre ororile războiului, te face sa te simți acolo fără sa spună prea multe, datorită sunetului, element important în derularea filmului și care te transpune în mijlocul luptelor.

Dunkirk a obținut 5 nominalizări și a câștigat 3 premii Oscar pentru Cel mai bun montaj, Cel mai bun mixaj de sunet și Cel mai bun montaj de sunet.

12. Casablanca (1942)

Casablanca este un oraș în care intri ușor, dar pe care îți este foarte greu să îl părăsești, mai ales dacă figurezi pe lista naziștilor ca fiind periculos. Primul pe lista neagră este șeful Rezistenței Cehe, Victor Laszlo (Paul Henreid), a cărui singură speranță este Rick Blaine (Humphrey Bogart).

Blaine este încă îndrăgostit de fosta lui iubită, Ilsa (Ingrid Bergman), care în prezent este soția lui Victor. Atunci când Ilsa se oferă să se sacrifice pentru ca Laszlo să poată ieși în siguranță din țară, Rick trebuie să decidă ce este mai important: fericirea lui sau viața unui om care depinde de el.

Casablanca a fost distins cu trei Premii Oscar pentru cel mai bun film, cel mai bun scenariu și cea mai bună regie și nominalizat la alte cinci categorii.

11. 1917 / 1917: Speranță și moarte (2019)

Câștigător a 3 premii Oscar, acțiunea din filmul 1917 se petrece în timpul Primului Război Mondial. În aprilie 1917, pe frontul de vest, doi soldați britanici primesc o misiune importantă: să transmită un mesaj urgent unui regiment izolat. Mesajul ar putea salva 1.600 de vieți omenești. Dacă mesajul nu este primit la timp, regimentul va intra într-o capcană și va fi masacrat. Pentru a ajunge la regiment, soldații sunt nevoiți să treacă prin teritoriul inamic. Timpul este esențial și călătoria va fi plină de pericole. După vizionarea acestui film, veți simți că ați petrecut aproape 2 ore fără să respirați.

10. La vita è bella / Viata e frumoasă (1997)

În Italia anilor 1930, un bibliotecar evreu fără griji, pe nume Guido, trăiește o viață minunată după ce se căsătorește cu femeia visurilor sale. Guido și soția sa au un fiu și trăiesc fericiți împreună până la ocuparea Italiei de către forțele germane. În încercarea de a-și ține familia unită și de a-l ajuta pe fiul său să supraviețuiască ororilor unui lagăr de concentrare evreiască, Guido își imaginează că Holocaustul este un joc și că marele premiu este un tanc. Astfel, Guido încearcă să protejeze inocența fiului său și să își păstreze optimismul în timpul celei mai întunecate perioade din viața lor și totodată din istoria omenirii.

Nominalizat la 9 premii Oscar, La vita e bella / Life is Beautiful a câștigat 3 trofee la categoriile Cel mai bun film străin, Cel mai bun actor în rol principal (Roberto Benigni) și Cea mai bună coloană sonoră.

9.  The Pianist / Pianistul (2002)

The Pianist este adaptarea autobiografiei „The Pianist: The Extraordinary True Story of One Man’s Survival in Warsaw, 1939-1945”. Wladyslaw Szpilman (Adrien Brody) este un pianist de radio evreu polonez, care observă cum Varșovia se schimbă brutal pe măsură ce începe Al Doilea Război Mondial. Szpilmann reușește să fugă din ghetoul din Varșovia și petrece mulți ani ca fugar, ascunzându-se printre ruinele orașului.

Cele mai citite articole

Filmul regizat de Roman Polanski reușește să surprindă atmosfera apăsătoare a iadului nazist. Drama fiecărui personaj, suferințele la care sunt supuși oamenii simpli, decorurile răvășite de cruzimea naziștilor dezvăluie o poveste copleșitoare despre realitatea secolului al XX-lea.

The Pianist a câștigat 3 premii Oscar la categoriile Cel mai bun actor în rol principal (Adrien Brody), Cel mai bun regizor (Roman Polanski) și Cel mai bun scenariu adaptat (Ronald Harwood).

8. The Deer Hunter / Vânătorul de Cerbi (1978)

Michael (Robert DeNiro), Steven și Nicky sunt 3 prieteni buni cărora le place să meargă la vânătoare de cerbi. Bărbații sunt înrolați în războiul din Vietnam pentru a lupta de partea Statelor Unite ale Americii. Înainte, aceștia sărbătoresc cu o petrecere de rămas bun, iar Nicky se căsătorește cu o femeie însărcinată pe nume Angela. După ororile din timpul războiului și jocurilor riscante ale Ruletei Ruse, pe care acești bărbați sunt nevoiți să le joace, Michael se întoarce acasă și își dă seama că războiul i-a transformat complet și iremediabil. Nimic nu mai este ce a fost. După ce află că Steven este handicapat, iar Nicky nu s-a mai întors din război, Michael se întoarce în Vietnam pentru a-l salva.

The Deer Hunter a obținut 5 premii Oscar la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Michael Cimino), Cel mai bun actor în rol secundar (Christopher Walken), Cel mai bun sunet și Cel mai bun montaj.

7. Braveheart / Inima neînfricată (1995)

William Wallace (Mel Gibson) este un rebel scoțian care conduce o revoltă împotriva brutalului conducător englez Edward the Longshanks, care dorește să moștenească singur coroana Scoției. Când era băiat, tatăl și fratele lui William, împreună cu mulți alții, și-au pierdut viața încercând să elibereze Scoția. După ce pierde o altă persoană dragă, William începe o luptă neînfricată pentru a aduce Scoției libertatea mult visată.

Nominalizat la 10 premii Oscar, Braveheart a câștigat 5 trofee Oscar la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Mel Gibson), Cea mai bună imagine, Cele mai bune efecte sonore și Cel mai bun machiaj.

6. Saving Private Ryan / Salvați soldatul Ryan (1998)

În timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial, căpitanul John Miller (Tom Hanks) trebuie să își ducă oamenii în spatele liniilor inamice, pentru a-l găsi pe soldatul James Ryan, ai cărui frați au fost uciși pe front. În fața unor forțe inamice copleșitoare, soldații încep să pună la îndoială ordinele. De ce își riscă viața opt soldați, doar pentru a salva unul singur? Înconjurați de ororile inimaginabile ale războiului, fiecare soldat trebuie să găsească singur răspunsul și puterea de a supraviețui cumplitului război.

Nominalizat la 11 premii Oscar, Saving Private Ryan a obținut trofeele câștigătoare la categoriile Cel mai bun regizor (Steven Spielberg), Cel mai bun montaj, Cea mai bună imagine, Cel mai bun sunet și Cele mai bune efecte sonore.

5. The Hurt Locker / Misiuni periculoase (2008)

The Hurt Locker prezintă portretul unor soldaţi americani care au una dintre cele mai primejdioase misiuni din lume: aceea de a dezamorsa bombe în mijlocul luptelor. Sergentul James preia comanda unei unităţi de genişti, fiind un entuziast al adrenalinei, un jucător pentru care senzaţiile tari date de pericol par a fi singurul scop, indiferent de siguranţa lui sau a echipei sale. Pe măsură ce echipa caută să supravieţuiască în stilul noului lider, oraşul este aruncat într-o stare de haos – orice om este un potenţial atentator – iar adevăratul caracter al lui James iese la iveală, într-un mod care îi va schimba pe toţi.

Filmul a obținut 6 premii Oscar la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Kathryn Bigelow), Cel mai bun scenariu original, Cel mai bun montaj, Cel mai bun mixaj de sunet și Cel mai bun montaj de sunet.

4. Lawrence of Arabia / Lawrence al Arabiei (1962)

Câștigător a 7 premii Oscar la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (David Lean), Cel mai bun montaj, Cea mai bună coloană sonoră, Cel mai bun sunet, Cea mai bună imagine color și Cea mai bună scenografie, Lawrence of Arabia este o capodoperă a cinematografiei americane.

Filmul prezintă viața lui T.E. Lawrence (Peter O’Toole), un tânăr locotenent din armata britanică în timpul Primului Război Mondial. Aventurile lui sunt descrise de un jurnalist. Datorită cunoștințelor sale despre triburile native beduine, Lawrence ajunge să intre în slujba Prinţului Feisal, liderul unei armate arabe.

3. Schindler’s List / Lista lui Schindler (1993)

Schindler’s List este o altă capodoperă cinematografică ce prezintă un subiect atât de dur precum Holocaust într-un mod sfâșietor și totodată plin de compasiune. Lista lui Schindler este o portretizare a Celui De-al Doilea Război Mondial, în care un om de afaceri german (Liam Neeson) face tot posibilul pentru a salva viețile a peste o mie de evrei, angajându-i în fabricile sale. Inspirat de povestea adevărată a lui Oskar Schindler, care a reușit să salveze aproximativ 1100 de evrei de la gazare în lagărul de concentrare din Auschwitz, filmul este o dovadă vie a compasiunii umane.

Schindler’s List a câștigat 7 premii Oscar la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Steven Spielberg), Cel mai bun scenariu adaptat, Cel mai bun montaj, Cea mai bună imagine, Cea mai buna scenografie și Cea mai bună coloană sonoră.

2. Gone with the Wind / Pe aripile vântului (1939)

Gone with the Wind este ecranizarea romanului omonim semnat de Margaret Mitchell. Filmul a câștigat 8 Premii Oscar pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Victor Fleming), Cea mai buna actriță în rol principal (Vivien Leigh), Cea mai buna actriță în rol secundar (Hattie McDaniel), Cel mai bun montaj, Cea mai buna scenografie, Cea mai buna imagine color și Cel mai bun scenariu.

Acțiunea filmului se desfășoară în timpul Războiului Civil din America și prezintă povestea de dragoste dintre Scarlett O’Hara (Vivien Leigh) și Rhett Butler (Clark Gable). Scarlett este o femeie răsfățată și egoistă care nu vrea să recunoască sentimentele față de bărbatul pe care îl iubește. Acest orgoliu se întoarce împotriva ei și va avea consecințe nebănuite, afectând serios viitorul celor doi îndrăgostiți.

1. The English Patient / Pacientul englez (1996)

The English Patient deține recordul absolut: a câștigat 9 Premii Oscar la categoriile Cel mai bun film, Cel mai bun regizor (Anthony Minghella), Cea mai buna actriță în rol secundar (Juliette Binoche), Cel mai bun montaj, Cea mai buna imagine, Cea mai buna scenografie, Cele mai bune costume, Cel mai bun sunet și Cea mai buna coloană sonoră.

La finalul Celui de-Al Doilea Război Mondial, contele Almasy este trimis de Societatea Regală Britanică de Geografie să cerceteze deşertul Sahara. Bărbatul suferă însă arsuri teribile într-un accident aviatic și este vegheat de o infirmieră devotată, căreia îi povestește viața sa tumultuoasă.

The English Patient se remarcă prin narațiunea sinuoasă, povestea clasică de dragoste interzisă, secvențe spectaculoase, scene pasionale, dramatism și suspans.

Care este filmul tău preferat din lista de mai sus?

Cele mai citite articole

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *