Cu siguranță părinții de acum își amintesc de perioada din copilărie în care se jucau cu tot ce prindeau în mână, câteodată și lucruri ce nu erau potrivite pentru copii. În zilele de astăzi, părinții sunt foarte preocupați de siguranța celor mici dar totuși nu sunt foarte informați cu privire la ce fel de jucării sunt potrivite pentru vârsta copilului.

Jucării pentru nou-născuți

În primele luni de viață copilul reacționează la zgomote, la mișcare, dorind să le atingă și să le exploreze. Astfel, în această perioadă sunt recomandate jucăriile de tip carusel, atașate deasupra patului. Această jucărie este una viu colorată, ce se mișcă încet și cântă, atrăgând astfel atenția copilului și liniștindu-l în cazul în care este agitat.

Trebuie să țineți cont că cei mici sunt în continuă dezvoltare și explorare. Cei mici au tendința de a descoperi lucrurile prin intermediul mâinilor și gurii. Din curiozitate ei pot duce la gură orice obiect, fiind astfel recomandat să le achiziționați jucării de dentiție, speciale pentru a fi ronțăite de cei mici. Totodată, jucăriile pentru dentiție sunt benefice și pentru a-i ajuta pe copii să diminueze durerea gingivală.

Dacă optați pentru jucării de tipul personajelor sau animăluțelor, indicate ar fi cele moi, realizate din fibre naturale, fără părți detașabile și antialergice. În acest caz, puteți să vă îndreptați spre papusi crosetate, diverse animăluțe sau personaje de desene animate realizate din textil.

Jucării pentru cei între 6 luni-2 ani

Cele mai citite articole

Bungee-ul este o jucărie foarte bună pentru cei mici deoarece începând cu vârsta de 6 luni ei încep să împingă suprafețele cu picioarele. Totodată, acest dispozitiv îi oferă copilului posibilitatea să se distreze singur în condiții de siguranță. Este indicat să nu îl lăsați prea multe ore pe cel mic să stea în bungee chiar dacă el își dorește asta.

Odată cu creșterea copilului, puteți să introduceți treptat jucării educative și utile. Pentru vârstele de 1-2 ani sunt potrivite jucăriile de tipul cuburilor din care se poate construi ceva, cele tip sortatoare, cărți interactive,puzzle din lemn. Acestea îl vor ajuta pe cel mic să își dezvolte coordonarea dintre ochi și mâini și totodată conceptele despre mărime, formă și culoare.

Jucăriile de călărit sunt și ele recomandate în perioada de 1-2 ani deoarece aceasta este perioada în care se dezvoltă. Ar fi potrivit să începeți să utilizați căruciorul din ce în ce mai puțin pentru a nu pune în pericol dezvoltarea si valorile de inaltime copii optime pentru cel mic.

Jucării pentru cei mai mari de 2 ani

Odată cu trecerea timpului, gama de jucării devine tot mai variată. Indiferent dacă cel mic va merge la grădiniță sau nu, interesele sale vor consta în rechizite, va începe să deseneze, să se joace cu plastilină, puzzle-uri, jucării cu personaje din desene și multe altele.

Chiar dacă pare ușor, alegerea jucăriilor în funcție de vârstă nu este tot timpul respectată. În unele cazuri, nici vârsta inscripționată pe jocurile din magazine nu sunt corect notate deoarece există anumite jucării ce se recomandă celor mici deși conțin piese ce pot pune în pericol viața.

Cele mai citite articole