De obicei, medicii stomatologi apeleaza la extractiile dentare ca ultima solutie de tratament in cazul unui dinte foarte cariat sau pentru eliminarea sursei unei infectii dentare. Cu toate acestea, exista o situatie in care foarte multi recomanda extractia chiar daca dintele respectiv pare sa fie sanatos. Este vorba despre molarul de minte. 

De ce trebuie scoasa o masea de minte sanatoasa? 

Deoarece extractia dentara se practica mai ales in cazul dintilor foarte cariati, care nu mai pot fi salvati, multi se pot intreba de ce este recomandata procedura de extractie molar de minte chiar daca acesta nu prezinta nicio problema. Principalul motiv este pozitia acestuia, care in timp poate duce la aparitia a numeroase probleme dentare. 

Maseaua de minte este pozitionata pe cel mai indepartat loc de pe maxilar, ceea ce face curatarea si igienizarea mult mai dificile si mai putin eficiente. Astfel ca aceasta este predispusa la aparitia cariilor, ca urmare a acumularii de resturi alimentare si placa bacteriana. 

Carierea molarului si netratarea acestuia la timp poate duce si la carierea dintilor invecinati, creand astfel o problema dentara mult mai complexa. In plus, cariile pot fi insotite si de durere si disconfort, motiv pentru care solutia este eliminarea acesteia. 

Ce alte probleme mai poate crea maseaua de minte? 

De asemenea, pozitionarea acestui molar poate cauza si alte probleme, cum ar fi imposibilitatea acestuia de a erupe din cauza lipsei spatiului. In acest caz, fie creeaza presiune asupra dintilor invecinati, pe care ii poate deteriora, fie erupe numai partial, favorizand astfel acumularea de resturi alimentare si bacterii la nivelul gingiei, care determina aparitia altor probleme dentare, cum ar fi gingivita sau chiar boli parodontale.  

Adesea, eruptia molarului de minte este insotit si de alte simptome neplacute, cum ar fi durerea de cap, dureri sau disconfort la nivelul maxilarului, chisturi sau infectii la nivelul gingiei, ceea ce anunta ca este necesara extractia sa. 

Lipsa molarului de minte nu va afecta cu nimic functionalitatea danturii deoarece este un dinte care nu are niciun rol practic, fiind o mostenire de la stramosii preistorici, care aveau nevoie de o dantura puternica pentru a rupe si marunti carnea cruda, nepreparata termic.   

Lasă un răspuns

Comentariul trebuie sa contina minim 30 de cuvinte pentru a fi publicat!

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *