Pierderea dinților, o consecință comună a neglijării sănătății orale sau a traumatismelor fizice, poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții unei persoane. Fie că este vorba despre pierderea unui singur dinte sau a mai multora, consecințele pot fi resimțite atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional.  Indiferent de cauza pierderii dinților, în prezent există soluții și tratamente disponibile pentru a înlocui dinții lipsă și a restabili funcționalitatea și aspectul estetic al zâmbetului. Implanturile dentare și protezele sunt cele mai comune opțiuni existente pentru înlocuirea dinților lipsă. Ambele soluții oferă avantaje și dezavantaje, iar alegerea potrivită depinde de nevoile individuale ale fiecărei persoane.  

Implanturile dentare: avantaje și dezavantaje

Implanturile dentare reprezintă o soluție permanentă pentru înlocuirea dinților, fiind considerate cea mai apropiată opțiune de dinți naturali. Unul dintre principalele avantaje ale implanturilor dentare este stabilitatea și funcționalitatea lor, asemănătoare cu a dinților naturali. Implanturile nu necesită susținere de la dinții vecini, ceea ce înseamnă că integritatea dinților sănătoși nu este afectată. De asemenea, implanturile dentare stimulează osul în jurul lor, prevenind deteriorarea sa. 

Cele mai citite articole

Totuși, implanturile dentare implică o procedură chirurgicală și necesită timp pentru vindecare și integrarea implantului în os. De asemenea, un implant dentar pret poate fi mai ridicat decât cel al protezelor. În plus, nu oricine poate beneficia de implanturi dentare, deoarece este necesară o cantitate suficientă de os sănătos pentru a permite inserarea implantului. 

Protezele dentare: avantaje și dezavantaje 

Protezele dentare reprezintă o soluție mai accesibilă și mai rapidă pentru înlocuirea dinților lipsă. Confecționate din diverse materiale, în special din ceramică sau acril, protezele dentare pot înlocui unul sau mai mulți dinți, oferind un aspect estetic plăcut. Protezele dentare pot fi scoase și curățate ușor și pot fi ajustate în cazul în care apar modificări în cavitatea orală. De asemenea, protezele pot fi utilizate în cazurile în care nu există suficient os pentru a permite plasarea unui implant sau când pacientul nu dorește sau nu poate suporta intervenția chirurgicală necesară pentru implanturi dentare. Cu toate acestea, protezele sunt mai puțin stabile și mai puțin confortabile pentru pacient, comparativ cu implanturile dentare. 

Concluzie

Indiferent de opțiunea aleasă, trebuie să țineți cont de faptul că obținerea unui zâmbet cât mai natural poate presupune, în unele situații, tratamente suplimentare. De exemplu, în cazul în care dinții naturali au o nuanță mult prea galbenă, înainte de confecționarea coroanelor dentare medicul poate recomanda o albire dentară. În consecință, prețul final poate varia considerabil, în funcție inclusiv de albire dinti pret, cât și de prețul altor proceduri potențial necesare sau a unor tratamente care pot fi recomandate ulterior. 

Cele mai citite articole