Mentinerea hidratarii este un aspect esential – si adesea trecut cu vederea – al mentinerii sanatatii optime. Pe masura ce organismul imbatraneste, este si mai importanta. Adultii de 60 de ani si peste sunt expusi unui risc mai mare de deshidratare din mai multe motive, inclusiv disparitia progresiva si naturala a starii de sete si modificarile compozitiei corporale. 

Adultii in varsta sunt, de asemenea, mai predispusi sa ia diuretice si alte medicamente care provoaca pierderi de lichide in organism. Prin urmare, o hidratare optima joaca un rol esential pentru o viata sanatoasa, din mai multe motive.

1. Performanta imbunatatita a creierului

Cele mai citite articole

Chiar si o deshidratare usoara – cu pierderea de lichide de doar 2% – poate afecta memoria, starea de spirit, concentrarea si timpul de reactie. Adaugarea a doar cateva pahare de apa la aportul zilnic poate avea un efect pozitiv asupra cognitiei, poate stabiliza emotiile si chiar poate combate sentimentele de anxietate. Acest lucru este deosebit de important pentru adultii in varsta care prezinta un risc mai mare atat pentru deshidratare, cat si pentru afectarea functiei cognitive. De asemenea, se poate consuma si suc de catina si aronia, care nu doar hidrateaza, ci si vine cu efecte antioxidante puternice, contribuind la sanatatea generala optima a organismului.

2. Hidratarea ajuta sistemul digestiv si il echilibreaza 

Corpul are nevoie de apa pentru a digera alimentele corect. Fara suficienta apa, este posibil sa apara miscari intestinale neregulate, gaze, balonare, arsuri la stomac si alte disconforturi care pot afecta calitatea vietii. Cresterea aportului de lichide poate ajuta lucrurile sa se miste din nou in directia corecta. Ajuta la descompunerea fibrelor solubile din dieta pentru a mentine procesul de digestie pe drumul cel bun. Apa minerala este deosebit de benefica si sunt recomandate produse imbogatite cu sodiu si magneziu.

3. Mai multa energie cu o hidratare optima

Deshidratarea poate incetini circulatia si poate afecta fluxul de oxigen catre creier. Lipsa de lichide poate face ca inima sa lucreze mai mult pentru a pompa oxigen in tot corpul. Toata aceasta energie consumata inutil  poate face ca organismul sa fie mai obosit, lent si mai putin concentrat. 

Cele mai citite articole