Roșeața ochilor este o problemă comună în rândul pacienților de toate vârstele. Aceasta poate apărea din diverse cauze în funcție de care necesită sau nu tratament de specialitate.În continuare discutăm pe larg despre cauzele, simptomele și opțiunile de vindecare ale ochilor roșii, precum și despre alte manifestări care pot să apară o dată cu aceștia.

1. Cauze comune ale ochilor roșii

Infecțiile oculare reprezintă una dintre cele mai comune cauze ale ochilor roșii. Acestea pot fi provocate de bacterii, virusuri sau ciuperci, fiecare prezentând o simptomatologie specifică și necesitând metode diferite de tratament. Conjunctivita, o infecție a stratului transparent de țesut care acoperă partea din față a ochiului și interiorul pleoapelor, este un exemplu frecvent. Aceasta poate cauza mâncărime, iritație și, uneori, secreții.

Alergiile constituie o altă cauză frecventă a roșeții oculare. Expunerea la anumiți alergeni, cum ar fi polenul, praful, blana de animale sau anumite substanțe chimice, favorizează inflamarea ochilor prin iritarea conjunctivei, ceea ce duce la inflamație și dilatarea vaselor de sânge. Conform American Academy of Ophthalmology, aproape 20% din populație suferă de alergii oculare.

Sindromul ochiului uscat reprezintă o altă cauză comună a ochilor roșii. Aceasta este o afecțiune în care ochii devin roșii și iritați din cauza utilizării excesive a ecranelor digitale, a cititului în condiții de iluminare slabă sau a nevoii de concentrare intensă a privirii pentru perioade lungi de timp.

În sfârșit, leziunile oculare de orice fel pot provoca, de asemenea, roșeața ochilor. Acestea pot varia de la zgârieturi pe cornee până la leziuni mai grave. În aceste cazuri, este esențial să se solicite îngrijiri medicale imediate pentru a evita complicațiile. Programează-te online pentru un consult optometric gratuit dacă persistă, indiferent de factorul declanșator. 

2. Simptome care însoțesc ochii roșii

Cele mai citite articole

Unul dintre cele mai comune simptome care însoțesc ochii roșii este senzația de mâncărime. Aceasta se poate manifesta printr-un disconfort constant sau intermitent și poate fi cauzată de o serie de factori, inclusiv alergii, expunerea la anumite substanțe chimice, purtarea lentilelor de contact pentru o perioadă lungă de timp sau uscăciunea ochilor.

Un alt simptom comun asociat cu ochii roșii este prezența secrețiilor oculare. Acestea pot varia de la o secreție clară, asemănătoare cu lacrimile, la o secreție mai groasă și mai galbenă sau verde. Secreția anormală poate indica o infecție bacteriană sau virală, ca în cazul conjunctivitei. În aceste situații, este esențial consultul unui medic oftalmolog pentru un tratament adecvat.

Sensibilitatea la lumină sau fotofobia este un alt simptom care poate însoți ochii roșii. Persoanele care se confruntă cu acest tip de problemă pot observa că lumina soarelui sau lumina artificială puternică le cauzează disconfort. În anumite cazuri, fotofobia poate fi un semn al unei varietăți de afecțiuni, inclusiv uveita sau keratita.

În unele situații, ochii roșii pot apărea în asociere cu vederea încețoșată. Responsabile în acest caz pot fi conjunctivitele, glaucomul sau leziunile oculare. De asemenea, vederea încețoșată poate indica o afecțiune oculară gravă care necesită intervenție medicală de urgență.

3. Opțiuni de tratament pentru ochii roșii

În multe cazuri, ochii roșii pot fi ameliorați acasă, prin metode accesibile oricui, cum ar fi: aplicarea compreselor reci pe ochi, utilizarea de picături fără prescripție medicală pentru a ajuta la calmarea iritației, evitarea factorilor declanșatori cunoscuți și asigurarea protejării ochilor de praf și alte particule iritante.

Când acest simptom este cauzat sunt de o infecție, o alergie sau o altă afecțiune medicală, tratamentul ochilor roșii poate necesita o abordare mai complexă. În astfel de cazuri, medicul poate prescrie diverse medicamente, inclusiv antibiotice, antihistaminice, picături de ochi cu corticosteroizi sau alte medicamente antiinflamatoare. 

În cazuri mai severe sau atunci când ochii roșii sunt cauzați de o problemă care nu răspunde la alte forme de tratament, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. Operațiile pot ajuta la rectificarea problemelor structurale ale ochiului sau la tratarea afecțiunilor grave, cum ar fi glaucomul.

Este important să reținem că, deși de cele mai multe ori, roșeața ochilor este inofensivă și apare ca urmare a expunerii prelungite la ecrane, în anumite situații aceasta poate indica afecțiuni oculare mai serioase. Prin urmare, este esențial să programezi un consult medical dacă această condiție persistă sau dacă este însoțită de manifestări precum durere sau vedere încețoșată.

Cele mai citite articole